用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

ohmygosh 發表於 18-10-5 12:12
各位前輩,請問面授course完成後多久才公怖成績?我兒上月22日完成最後一堂,近日看profile看到attendance  ...
好似成两三個月先電郵證書,我都無物留意。

各位前輩,請問面授course完成後多久才公怖成績?我兒上月22日完成最後一堂,近日看profile看到attendance  ...
有時快有時慢,試過完成課程後差不多三個月才有certificate, 但女兒在29/9 上週才完成的那個課程,竟然今天便收到電郵通知有certificate 了,但attendance 明明是100%,卻寫成75%,好難捉摸。😅
我見女兒有兩個課程result 是N/A, 但都是未完成的,你兒子那情況即課程完成了但result 是N/A,我未遇過,你可打電話問學苑了解清楚。

通常一個月內有成績,有時會快啲添。每次result 都有 grading,未試話 N/A,建議你打電話去 HKAGE 問下。

回覆樓主

想請教如果是語言和音樂方面,學苑會納入哪個範疇呢?

miaochan 發表於 18-10-15 12:46
好似是人文學科

持之以恆 發表於 18-10-15 13:53
好似是人文學科

明白。我仲以為這些不被歸類添。

miaochan 發表於 18-10-15 12:46

HKAGE 家長講座上有家長問過,答案是HKAGE不支援音樂資優,叫家長自己聯絡香港演藝學院。

Activehealth 發表於 18-10-15 20:48
HKAGE 家長講座上有家長問過,答案是HKAGE不支援音樂資優,叫家長自己聯絡香港演藝學院。

...

但一樣有資優生的其他特質,例如情緒問題,需要支援,家長也有管教的疑難,這些演藝學院似乎不能提供。

LeeCC 發表於 18-10-16 13:46
但一樣有資優生的其他特質,例如情緒問題,需要支援,家長也有管教的疑難,這些演藝學院似乎不能提供。
...

另外演藝比小朋友的課程沒有政府資助,不是人人都負擔得起。

booksale 發表於 18-10-16 15:59
另外演藝比小朋友的課程沒有政府資助,不是人人都負擔得起。

係呀,所以雖然佢未必會考到,我都費事發夢,報名費都han 返

jumbo_mandy 發表於 18-10-5 16:31
有時快有時慢,試過完成課程後差不多三個月才有certificate, 但女兒在29/9 上週才完成的那個課程,竟然今天 ...

NA即是未出結果,75% attendance 即是只輸入了三天的紀錄,遲點就會變成100%。打電話去追,會快一點出,22/9上完的應該已經出咗certificate, 亦已經派卷

回覆 tcbobo 的帖子

上星期已收到通知了
谢谢各位的分享

請問各位jm,剛收到通告學校推薦小兒報讀資優學苑,如果現在報了經濟,之後如果有幸成為正式會員,是否也只可報文人學科嘅course?

醒目開學勳章 貢獻勳章

gromityaya 發表於 18-10-26 14:10
請問各位jm,剛收到通告學校推薦小兒報讀資優學苑,如果現在報了經濟,之後如果有幸成為正式會員,是否也只 ...

成為學員之後,就可以任意選修個別課程,並不會受當初加入時的範疇所限
恐龍家

小曳人 發表於 18-10-26 14:13
成為學員之後,就可以任意選修個別課程,並不會受當初加入時的範疇所限 ...
明白,唔該曬

小曳人 發表於 18-9-9 11:40
HKUST 有相關名單,可直接打去問佢地
舊年聽職員講,其實手續好簡單,最緊要係同學校溝通好,大多學校願意 ...
10月尾, DP收左我仔讀, 但我仔話想讀資優學苑的課。最後, 我尊重佢。想問明年再報, 可以嗎?他們電郵話歡迎我明年再報。如果明年讀, 明年想直接報stage 1, 但要先做評估, stage 1難嗎?我仔咁麻煩,會否比人blacklist呀。
仔可以自動自覺溫書就好了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sillydad 發表於 18-11-10 02:01
10月尾, DP收左我仔讀, 但我仔話想讀資優學苑的課。最後, 我尊重佢。想問明年再報, 可以嗎?他們電郵話歡迎 ...
it depends...pre-stage已經唔容易
恐龍家

小曳人 發表於 18-11-10 07:02
it depends...pre-stage已經唔容易
謝謝。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆樓主:

想請問各位,阿仔暑假完成了一個分3個level嘅網上學習,現在要提交提名,是否接受提名後要再完成screening course 先正式成為會員?

Denise_Chan 發表於 18-11-18 10:28
想請問各位,阿仔暑假完成了一個分3個level嘅網上學習,現在要提交提名,是否接受提名後要再完成screening  ...
以我的理解,3個level 課程,已經是screening course