用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

回覆:31450069 的帖子

我小朋友全個過程自己搞。
乜要填寫為何原因申請?

回覆:香港資優教育學苑

我只是老師叫我上網填form同問卷,而我仔都冇iq test report 都收左讀左1年,仔好喜欢上學苑d courses

我仔今年盲中中都被學校提名, 其實佢地既甄選會唔會好嚴格, 多唔多人落選架

花仔 發表於 14-10-21 16:21
我仔今年盲中中都被學校提名, 其實佢地既甄選會唔會好嚴格, 多唔多人落選架  ...
是會有同學落選的。

被學校提名後,要面試的嗎?入學院上堂前,要做iq test嗎?

引用:被學校提名後,要面試的嗎?入學院上堂前,

原帖由 ichome2002 於 14-11-12 發表
被學校提名後,要面試的嗎?入學院上堂前,要做iq test嗎?
我只在網上填資料, 沒有面試也沒有做IQ test.

請問你的仔女已進了學苑嗎?

小學可能簡單一点,中學要筆試,有 提名甄別試及面試  

http://ge.hkage.org.hk/b5/studen ... ool-nomination/1415

同中大D 不同, 中大是增潤,擴濶視野。 HKAGE 是 accelerated course , 會 fail 的。

回覆 ichome2002 的帖子

我仔年頭入咗

我囡係會員,係8月的家長 orientation內, 總監說assessment test 後只選50%入會。

回覆 ichome2002 的帖子

據阿囡說,只有leadership domain 的同學需面試。我囡係humanities and science domains, 冇 interview , 只考試。去到大概六月, 學校會通知被提名的同學有冇入選。

咁即係都要經過考核,謝謝你們的資訊。

喺而家呢個社會亂局,真係要借個位多謝學苑,提供左一個好安寧嘅地方,一個無限領域嘅空間,比小朋友追求卓越,我囝囝就喺學苑過左一個非一般暑假,最記得佢分享上英詩,阿sir帶同學出門口感受大自然,打算寫大自然的詩,但突然下雨,大家一起跑去避雨,是日主題:Rain.學嘅詩唔係普通嘅詩,係古詩,仲有好多好多,都一樣咁開心!

qwop 發表於 14-11-20 12:14
喺而家呢個社會亂局,真係要借個位多謝學苑,提供左一個好安寧嘅地方,一個無限領域嘅空間,比小朋友追求卓 ...
AGREE, 阿仔早排參加咗個海岸生態課程, 有實地考察,真係開到同學眼界的。

PimPimBo 發表於 14-9-6 08:37
My child is in S1 now.  As primary shool nomination just begins, can my child be nominated by the p ...

同學有否被推薦? 學苑於12月有家長推薦先導計劃,有需要可上網查看。

回覆 Anniemun 的帖子

有,問中學老師後,獲中學提名了。
Pimpimbo

應係一些需interview,一些要Test.
學校提名後,我小朋友和朋友囝囝交完申請表已經收左佢地!

引用:應係一些需interview,一些要Test.學校提名

原帖由 hisambaby 於 15-01-05 發表
應係一些需interview,一些要Test.
學校提名後,我小朋友和朋友囝囝交完申請表已經收左佢地! ...
請問咁你小朋友冇做test又冇 interview,學校就通知已經收咗了嗎?你們自己有冇在外做評估?課程是要去學院上的嗎?

zngo 發表於 15-1-5 17:39
請問咁你小朋友冇做test又冇 interview,學校就通知已經收咗了嗎?你們自己有冇在外做評估?課程是要去學院 ...
小學提名不用interview or test, 中學生才要。

引用:Quote:zngo+發表於+15-1-5+17:39+請問咁你

原帖由 Anniemun 於 15-01-05 發表
小學提名不用interview or test, 中學生才要。
明白,原來係咁,但用咩標準揀選呢?thanks !!!

‹ 上一主題|下一主題