用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

當然可以啦!我都會向學校請假,平日同學仔比賽都可請假,我地又不是請假去玩!

以我個往的經驗,順延了即係改左時間, 有可能未收夠學生, 或者就場地,老師等各種原因,所以你7月呢個係改左架啦~另外有些少分享, 只要阿仔有興趣的課程, 我都會先比佢報讀,因SUMMER的課程係會有機會互撞時間, 但要留意報名時有SCREENING QUESTION, 你有興趣報唔代表佢一定收,因此我會先報名, 到發現有撞時再取捨.
還有些好受歡迎但名額有限的課程是會重辦的, 我仔試過第一次入唔到, 重辦前有EMAIL問會否仍有興趣報, 就有優先不用重新申請.

回覆 epan 的帖子

咁請問如果兩科科目都入選左,但係又重複時間,咁如果取消會唔會扣左一個代幣?謝謝你!定一話我可以依家報好多d科目,等佢揀咗我先再揀?如果被揀選左取消會唔會扣代幣?thx

回覆 obiwan8888 的帖子
你成功報名就會扣代幣, 所以如果你手上只有5個, 但想讀的課程又超過, 你就要先取捨了.
你係退出課程限期內退出, 佢會之後俾返代幣的

回覆 obiwan8888 的帖

回覆 epan 的帖子

Thank you!

回覆 IloveJJ 的帖子

Thank you!

回覆 epan 的帖子

Thank you!

epan 發表於 18-4-21 15:27
回覆 obiwan8888 的帖子
你成功報名就會扣代幣, 所以如果你手上只有5個, 但想讀的課程又超過, 你就要先取捨 ...

咁請問個退出日期係截止報名日定係結果發佈日呢?因為剛報兩個course 有兩三日是重疊

回覆 cch0928 的帖子

你係活動申請結果睇,發佈日如入選有回條要覆, 到時你可上去睇下, 寫得好清楚, 如想退出我記得係FAX/EMAIL通知的~

cch0928 發表於 18-4-28 10:46
咁請問個退出日期係截止報名日定係結果發佈日呢?因為剛報兩個course 有兩三日是重疊
...

你申請後會收到email,email內有講幾時之後退出就會扣代幣

NamB 發表於 18-5-26 18:14
你申請後會收到email,email內有講幾時之後退出就會扣代幣

Thx !

回覆樓主:

大家好,我女pass了網上課程,現幫她報讀面授課程,8月31日前成功完成課程才能成為正式學員。我幫她報了2個面授課程,昨天知道其中一個結果,是rejected, 說是人數太多,我很擔心,如果第2個又rejected, 怎辦?  coins有限,有興趣的又撞期。。其實面授課程是否很難報讀?  如果課程時間有撞,甄選時各科會否考慮此因素而決定你可否成功報讀?  因我報的2個課程是有撞部份時間,但女兒2個都有興趣,就想看看那個會取錄,我恐怕因為撞期這原因而rejected...如果8月尾都沒法上堂不知怎算。。

幸福女子 發表於 18-6-3 05:06
大家好,我女pass了網上課程,現幫她報讀面授課程,8月31日前成功完成課程才能成為正式學員。我幫她報了2個 ...
你是16/17還是17/18成為學員的? 如過是16/17成為學員才要在2018年8月31日前完成面授課程, 如果17/18才剛成為學員, 完成面授課程的deadline是2019年8月31日啊~

setom 發表於 18-6-3 09:41
你是16/17還是17/18成為學員的? 如過是16/17成為學員才要在2018年8月31日前完成面授課程, 如果17/18才剛成 ...

是16/17, 今年8月31日前要完成面授課程。之前由於種種原因,未有完成網上課程,至今年4月才可完成並pass.  不知道報2個撞時間的面授課程會否影響甄選結果?  還是家長們都是為小朋友先報名,再作出取捨?  謝謝。

幸福女子 發表於 18-6-3 11:44
是16/17, 今年8月31日前要完成面授課程。之前由於種種原因,未有完成網上課程,至今年4月才可完成並pass.  ...
我自己的經驗是撞期並不會影響取錄的, 而所有reject信的原因也是說太多人報讀云云.. 你報名過程內有online assessment嗎? 如有的話那assessment的表現會是很關鍵的因素
‹ 上一主題|下一主題