用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

setom 發表於 17-8-25 22:08
那即是要等2017-1018學年才能成為學員了? 會否一樣是像學校/個人推薦般, 要等到暑假先開始有得報面授課程?  ...

要於17/18學年申請成為初步學苑獲批後,才可報面授及let us shine

醒目開學勳章 貢獻勳章

setom 發表於 17-8-25 22:08
那即是要等2017-1018學年才能成為學員了? 會否一樣是像學校/個人推薦般, 要等到暑假先開始有得報面授課程?  ...
我仔係批咗就開始做網上screening course, 約兩個月完成  ,有朋友收到confirm pass就報7月summer course, 連隨let us shine...但聽講有d人覺得個screening course好深,無心機做
恐龍家

小曳人 發表於 17-8-29 19:56
我仔係批咗就開始做網上screening course, 約兩個月完成  ,有朋友收到confirm pass就報7月summer course,  ...
有呢個screening test係好事! 可以篩走一d沒興趣或沒能力的人, 令資源更能善用!
我在今年四月收到confirmation後, 隨即報course, 整個暑假上咗6個面授課程, 另加let us shine, 非常充實!

setom 發表於 17-8-29 20:44
有呢個screening test係好事! 可以篩走一d沒興趣或沒能力的人, 令資源更能善用!
我在今年四月收到confirmat ...

嘩,真糸好充實喎 (emoji)

daisychan 發表於 14-2-14 16:38
回覆 katf123 的帖子

請問如果十歲以下可以到那上資優課程,請分享,謝謝

請問通常幾時開始報名screening course?

b3410 發表於 17-9-11 08:24
請問通常幾時開始報名screening course?
screening course 是冇得直接報名的.

你要先報名成為本年度的hkage的學員, 待hkage接納你小朋友成為初步學員後(大概一月), 你就可以上screening course, pass screening course後(四月尾開始announce result), 就可報面授課程.

所以重點是先要報名, 學校提名由九月尾至十月尾, 自身提名由十一月開始, 建議你先上hkage網站了解一下, 同時又可找學校負責老師了解一下.

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

其實是看小朋友能力。十歲可以報初中甚至高中課程。現在很多課程要求admission test,
只要附合能力,年纪不是問題。

setom 發表於 17-9-12 11:04
screening course 是冇得直接報名的.

你要先報名成為本年度的hkage的學員, 待hkage接納你小朋友成為初步 ...
多謝詳細解答!!

想請問 screening course 係咪網上做?學校應該會推薦阿仔,佢下個月夠 10歲,小五

另外,萬一學院真係收左佢,會唔會好忙?因為小五小六呈分試,我怕佢太忙 (雖然佢成日都唔願溫習

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-14 14:17
想請問 screening course 係咪網上做?學校應該會推薦阿仔,佢下個月夠 10歲,小五

另外,萬一學院真係收 ...
screening 係網上做

所有課程自由參與,如果特定時間內無參加課程,就可能要從新申請先可以再參與最緊要係學員嘅學習動機,唔係被迫上,係佢地有興趣學!
當佢地有興趣,就自己會"有時間"

我個都係小五 (已成為學員),已預留星期六俾佢任上HKAGE課程,基本上見有乜好玩就報!

恐龍家

小曳人 發表於 17-9-14 14:39

所有課程自由參與,如果特定時間內無參加課程,就可能要從新申請先可以再參與最緊要係 ...
明白!唔該曬!
另外,請問其實唔去簡介會係咪唔會有太大損失?因為星期四下午,而且我住得遠,應該好難去得到

我會睇網上介紹,足夠我了解嗎?謝謝你!

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvvccc 發表於 17-9-14 15:23
明白!唔該曬!
另外,請問其實唔去簡介會係咪唔會有太大損失?因為星期四下午,而且我住得遠,應該好難去 ...
無所謂,都係briefing...
你有咩睇唔明,响度問啦!
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-14 16:38
太好啦!!唔該曬呀!!

小曳人 發表於 17-9-14 14:39

所有課程自由參與,如果特定時間內無參加課程,就可能要從新申請先可以再參與最緊要係 ...

我地係數學範疇初步學員,稍後可報面授課程,你說好玩的課程就報,咁有咩課程係好玩嫁?因為得個課程名,唔知道學習內容。

小曳人 發表於 17-9-14 16:38
請問如果自我提名,應該點樣報名?

b3410 發表於 17-9-15 08:14
請問如果自我提名,應該點樣報名?

詳情可看下面
http://www.hkage.org.hk/b5/students/student-membership/open-nomination-for-primary-students

醒目開學勳章 貢獻勳章

buyer 發表於 17-9-14 22:13
我地係數學範疇初步學員,稍後可報面授課程,你說好玩的課程就報,咁有咩課程係好玩嫁?因為得個課程名, ...
每個課程都有但睇佢詳細d嘅資料,例如呢個..肯定超級好玩啦! 可惜... 剛confirm咗另一課程,相同時段...

生活中的科學 - 鑑證科學課程(程度一):破解案發現場 (SCIP2321)

恐龍家

回覆樓主

昨天收到學校通告阿囝被提名,請問學校提名後還要做test 才能成為學員嗎?

dearmm 發表於 17-9-20 01:40
昨天收到學校通告阿囝被提名,請問學校提名後還要做test 才能成為學員嗎?
...
學校提名後, 學苑會在1月公佈結果(幾乎必收), 被取錄成為初步學員後, 要上online course及screening test, pass後就可以報面授課程, 面授課程合格後, 就會成為正式學員
‹ 上一主題|下一主題