用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

我地 5 點前都收到 email 啦

我仔仔剛收到SCREENING RESULT, PASS 左, 很開心可以趕得切報今年暑假既課程.  點知一入到其中一個COURSE報名 (我兒子係SCIENCE DOMAIN), 發覺要先寫一份2000字母有關該課程的文章!!  我兒子今年小三, 確實有困難 !

請問有經驗的家長, 文章是否要寫滿要求的字數?  對內容要求是否很高?  謝謝!

cowkingb  2000字咁多?course information 講只係答啲問題,無諗過要寫2000字。你囝囝報邊個課程呀?咁跨張...   發表於 17-4-26 07:34

Activehealth 發表於 17-4-25 21:19
不用擔心。

我仔中學組都試過,result 遲咗出,最後連face to face program 個報名deadline 都推遲埋,所 ...

其實我仔已經忘記25/4 出result, 只是做亞媽既我記得, 希望他pass 啦, 因為見他用了好少好少時間就話攪掂了。
如果ok 咗咁就可以多些時間安排face to face course 多些選擇,是嗎?
多謝提醒

MewB 發表於 17-4-26 00:42
我仔仔剛收到SCREENING RESULT, PASS 左, 很開心可以趕得切報今年暑假既課程.  點知一入到其中一個COURSE報 ...

Deleted

MewB 發表於 17-4-26 00:42
我仔仔剛收到SCREENING RESULT, PASS 左, 很開心可以趕得切報今年暑假既課程.  點知一入到其中一個COURSE報 ...
英文作答是2000字母,中文是2000字。但這是上限,並無下限,因此只需根據問題盡力作答便可。我會由阿囝自己作答,最多幫他打字因他不懂打中文字而英文字又打得超慢。我不知要求到底有幾高,不過見阿囝報的課程多數都可以入讀,或且他報的都不是數學課程吧。

Rachelmummy2008  科學範疇?  發表於 17-4-26 12:40

Rachelmummy2008  科學範疇?
阿囝是上年入了學院小學部的Mathematics & Sciences Domain,今年已中一。他數感不好及對數學是無興趣的,比較喜歡科學及歷史。他報讀過學院的Sciences及Humanities課程。

++EE 發表於 17-4-26 06:24
其實我仔已經忘記25/4 出result, 只是做亞媽既我記得, 希望他pass 啦, 因為見他用了好少好少時間就話攪掂 ...

孩子能自動自覺完成online preliminary course, 無論結果如何,那份努力已值得嘉許。

報face-to-face course方面,其實亦唔駛咁急,仲有超過一年時間;況且依家中學組humanities domain, 都浄得一個course 可以報,急也沒用。

最緊要搵啱佢有興趣嘅課程,有興趣自然有動力完成。

Activehealth 發表於 17-4-26 14:26
孩子能自動自覺完成online preliminary course, 無論結果如何,那份努力已值得嘉許。

報face-to-face  ...

明白,多謝分享
不過都希望快D知result

YanKanMom 發表於 17-4-26 12:58
Rachelmummy2008  科學範疇?
阿囝是上年入了學院小學部的Mathematics & Sciences Domain,今年已中一。他 ...

Deleted

++EE 發表於 17-4-26 14:30
明白,多謝分享
不過都希望快D知result

可以試吓打電話去問result

Activehealth 發表於 17-4-26 14:36
可以試吓打電話去問result

打了去問,已經passed

++EE 發表於 17-4-26 16:27

Activehealth 發表於 17-4-26 16:28

謝謝大家!

++EE 發表於 17-4-26 16:27

請問人文學科面授課程可以幾時報名?

mamasprits 發表於 17-4-29 07:25
請問人文學科面授課程可以幾時報名?

現在可以報,但是只有一個course, 新的應該未出。

++EE 發表於 17-4-29 07:27
現在可以報,但是只有一個course, 新的應該未出。

因網上課程都未開始,怕唔夠時間……
但再新的課程?咁咪遲d報會有更多選擇?因為仲有成年時間

mamasprits 發表於 17-4-29 07:31
因網上課程都未開始,怕唔夠時間……
但再新的課程?咁咪遲d報會有更多選擇?因為仲有成年時間
...

要完成網上那個課程及格後才可以報面授課程。重有一年時間不用急
今日有迎新典禮,聽完可能了解更多

回覆樓主:

請問有沒有參與科學範疇的同學仔,點樣可以進入課末評估呢?㩒極都沒反映
已找到原因了

仔現小三,對古生物學有興趣,請問有經驗家長,我見自身提名計劃都有3 款,我唔係好清楚係咪應該報網上資優課程? 如果自報係咪要到9月四年班先可報架?

回覆樓主:

請問如果未出網上甄選結果?是否不可報讀面授課程?