用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

回覆 talent2000 的帖子

阿女亦是這類人。多謝你的回覆。
她事事追求完美,脾氣又差,專家說她只是在家蝦屋企人,其他都是正常的, 不用看專科醫生。

簽名被屏蔽

JWKun 發表於 14-2-25 17:15
基本上資優學苑中學課程分為人文學科,領導才能,數學,科學等範籌,每個學員入學時已按其才華編入某一或兩 ...

除左資優學院, 外面仲有其他選擇嗎?

正苦真系嘜都無供應??!

準媽咪 發表於 143-12 14:30
除左資優學院, 外面邯有其他選擇嗎?

資優學院咪就係政府支助機構囉,學員經學校推薦,費用全免。出面可報中大、科大和小童群益會資優課程,大約千多至幾千一個,但也要學校推薦的。可以咁講,比錢都要學校推薦,防止被人濫用。

Anniemun 發表於 14-3-12 19:58
資優學院咪就係政府支助機構囉,學員經學校推薦,費用全免。出面可報中大、科大和小童群益會資優課程,大的 ...
仲有教育局網上資優課程,如小朋友真的是資優,不會冇機會被推薦的。

引用:Quote:JWKun+發表於+14-2-25+17:15+基本上

原帖由 準媽咪 於 14-03-12 發表
除左資優學院, 外面仲有其他選擇嗎?

中大的資優課程要求的推薦比資優學苑簡單,只係課程報名表其中一張要由學校填寫並密封才交回,不過就每次報課程都要做一次。而且,課程費用多為二三千元,比較貴。

yukico  補充: 這兩間機構並非有學校的推薦便收, 兩者都要考評核試篩選的。  發表於 14-3-14 20:56

唉!花費不少啊!付擔又系問題

傻瓜 d 諗,如果亞仔冇乜特別,我煩惱冇咁多呢!

回覆:準媽咪 的帖子

不要太過優慮孩子是否資優,
最重要訓練自己如何照顧及幫助孩子。
不要因為孩子是資優或特別便緊張起來。
試下找些同路人或有經驗家長,可以大家互相交流。
在HKAGE有一些資源是公開比所有家長。
如報名困難,可以找人幫忙。
當小朋友是特別又沒有行為問題,是很難得。
記住:上天比一樣東西的時候,也要你付出的。

Christi  同感!  發表於 16-4-28 14:59

sampapa 發表於 14-3-13 14:28
不要太過優慮孩子是否資優,
最重要訓練自己如何照顧及幫助孩子。
不要因為孩子是資優或特別便緊張起來。

"找些同路人或有經驗家長,可以互相交流"......邊度搵??! 除左上 BK 我都唔知去邊喇 !!

HKAGE 是 香港資優教育學院 吧?

回覆:準媽咪 的帖子

五年前我也像你一樣,
我不怕羞主動PM某些家長。
幸得到2位有心的前人回覆,我得到多些資料,所以大仔可以得到應該的幫助。
首先訓練自己EQ和希望孩子怎樣成長。
我小朋友友的行為和學術都得到很好發展。
學術已去到很高年級,品行更是優異。
雖然現在是小5,但已有坊間所說的神校邀請入讀中學。

但他的目標不是這些中學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 14-3-13 15:01
"找些同路人或有經驗家長,可以互相交流"......邊度搵??! 除左上 BK 我都唔知去邊喇 !!

HKAGE 是 香港資 ...

香港資優教育學院 網站 > 家長園地 > 網上報名 > 同儕支援小組
恐龍家

小曳人 發表於 14-3-13 17:42
香港資優教育學院 網站 > 家長園地 > 網上報名 > 同儕支援小組

sampapa
系, 依家心情都幾混亂, 昨日同幼稚園校長傾完, 感覺好D 喇!!  我就系 EQ 低囉!
每日都被大大小小煩瑣事花去所有時間, 每晚 11 點後先系自己既! 唉, 睇來黎緊會更小休息時間, 人都癲 !!

準媽咪 發表於 14-3-14 11:40
sampapa
系, 依家心情都幾混亂, 昨日同幼稚園校長傾完, 感覺好D 喇!!  我就系 EQ 低囉!
每日都被 ...
我都係一樣, 相信好多家長都為子女的發展而煩惱, 不過在這裡起碼有一班有經驗的家長一齊分享, 真係獲益良多

katf123 發表於 14-3-14 13:30
我都係一樣, 相信好多家長都為子女的發展而煩惱, 不過在這裡起碼有一班有經驗的家長一齊分享, 真係獲益良多 ...

系呀!

多謝各前輩既大方指導 及分享

回覆:香港資優教育學苑

各位我個仔都入了資優學院啱啱報咗第一個課程,7月前要完成

annlee 發表於 14-4-7 09:11
各位我個仔都入了資優學院啱啱報咗第一個課程,7月前要完成
你仔報咗邊個課程? 我仔都報咗一個, 不過抽唔到

引用:Quote:annlee+發表於+14-4-7+09:11+各位我

原帖由 katf123 於 14-04-07 發表
你仔報咗邊個課程? 我仔都報咗一個, 不過抽唔到
我啱啱報咗係座標幾何課程

annlee 發表於 14-4-8 15:13
我啱啱報咗係座標幾何課程
我囝都報咗呢個課程

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 14-4-11 15:00
要讀的也讀了,孩子已經知道怎樣為自己的人生路邁進到另一層次,俺家已經幾乎放手只做一個mentor而已。
...

知自己想點!! 真系好重要!!

恭喜你!你必定付出不少心血!