用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

Yuacc 發表於 17-2-27 13:46
原來math screen test 咁都得? 你吾怕小朋友越做越渣嗎?我見到英文科D 題目咁樣出, 已經吾想個細路做。
...

Deleted

Activehealth 發表於 17-2-27 21:06
阿仔最近上了兩個中學組面授數學課程,說老師教得好好,他用新學的數學知識,能夠破解他之前久未能完成的m ...

thanks for sharing

分享一下,仔仔好多課程都係直接到大學上,由大學教授/導師教,感覺很用心教,有些課程的教授/導師在課程後還有繼續和同學聯繫,很有heart. 另外,想在此借個位讚一讚康仲賢總監,他有親自帶學員上iron gift 的課程,令學員明白資優同學不單只是學知識,還要有强大的內心和抗逆能力,好讓同學遇到困難時不易放棄。

Anniemun 發表於 17-2-27 23:01
分享一下,仔仔好多課程都係直接到大學上,由大學教授/導師教,感覺很用心教,有些課程的教授/導師在課程後 ...

Iron gift 是什麼範疇也能報的那種課程,多謝指點,留意一下再報名。

我仔最近也去大學上課(hkage的課程),講師只在第一堂出現,餘下交給貎似大學生的哥哥姐姐,所以較失望。類似課程在中大上過,講師每堂出現講解示範,再有tutor協助。

我的感覺是hkage 將課程外判給不同大學,但不同課程的質素參差。

回覆樓主:

多謝各位分享。 看來中學的面授課程較好, 那麼又要等了。

Yuacc 發表於 17-2-28 08:37
多謝各位分享。 看來中學的面授課程較好, 那麼又要等了。
我也想說的是, hkage的中學數學面授課程是很有口碑的, 尤其是由IMO香港委員執教那些課程, 很多都是"神級"導師, 課程深度廣度兼而有之, 令孩子大開眼界. 其他科目範疇反而少見有人分享經驗, 所以不知好壞.

另外, 迎新典禮中, 康仲賢說過, 小學也可以報中學課程的, 但有些課程會有筆試/online test作篩選, 有興趣讓孩子挑戰不妨一試

setom 發表於 17-2-28 09:05
我也想說的是, hkage的中學數學面授課程是很有口碑的, 尤其是由IMO香港委員執教那些課程, 很多都是"神級"導 ...

我個對英文科興趣最大, 數學最少。 而各大機構/大學舉辦的課程以數學最多, 語言最少。 唯有試吓越級挑戰...

提名期由2016年9月30日至2016年10月31日
即是下一次機會要等今年 9月啦 ? 即系一年只有一次被提名機會?

Anniemun 發表於 17-2-27 23:01
分享一下,仔仔好多課程都係直接到大學上,由大學教授/導師教,感覺很用心教,有些課程的教授/導師在課程後 ...

課程都係直接到大學上 <--- 請問是由學苑舉辦嗎 ?

setom 發表於 17-2-28 09:05
我也想說的是, hkage的中學數學面授課程是很有口碑的, 尤其是由IMO香港委員執教那些課程, 很多都是"神級"導 ...

數學不應只著眼奧數,丘成桐教授曾勸勉學生要再擴闊一點。「神級」這些字眼太跨張了,世界很大,孩子還是要一步步學習。

準媽咪 發表於 17-2-28 14:20
課程都係直接到大學上
是,有興趣可上學苑網站查看。

Anniemun 發表於 17-2-28 17:55
是,有興趣可上學苑網站查看。

麻煩前輩可以 SEND 條 LINK 來睇一睇嗎 ?

打去港大問, 答我無相關資料, 無同學苑合辦課程

準媽咪 發表於 17-3-1 11:10
麻煩前輩可以 SEND 條 LINK 來睇一睇嗎 ?

打去港大問, 答我無相關資料, 無同學苑合辦課程

好多中學組Science domain 科目因要用實驗室都喺大學上。

Green Pioneers  喺CUHK, Instant Biotechnology 喺HKBU, Robotics 喺HKUST, 自己上HKAGE 網頁睇。

反而好少喺HKU上,上過HKAGE 家長課程,HKU 那個代表話佢嘅gifted program著重資優學生嘅情志發展。

Maths domain 多數喺番HKAGE 上,但教果啲好多係大學教授及講師。

Activehealth 發表於 17-3-1 13:10
好多中學組Science domain 科目因要用實驗室都喺大學上。

Green Pioneers  喺CUHK, Instant Biotechnolog ...

謝謝前輩

昨日先知道 hkage 提名期已過, 今日在努力搵資料了!  

jumphigh 發表於 17-3-1 13:22
點解咁在意係边度上課?未報名做hkage學員已直接打去大學問

因為 hku 近屋企, 如大學真有合辦課程, 咁咪多一個選擇囉

準媽咪 發表於 17-3-1 13:34
因為 hku 近屋企, 如大學真有合辦課程, 咁咪多一個選擇囉

我地都係港島人,都想喺港島呢邊上,但喺HKU上堂機會極細。

阿仔去HKAGE 上堂,搭小巴港鐵一程要轉五次車,好彩佢又唔係好介意,可以自己搞掂。

準媽咪   你小朋友夠獨立  發表於 17-3-1 15:26

jumphigh 發表於 17-3-1 13:50
小學課程绝大部分數理/語文項目都是在hkage或借用中學校舍上課的,其他如天文之類就会去户外或相关特別地 ...

哦~! 明白了 !
多謝前輩資料!

想搵 學苑或中大 以外課程 可以比呀仔享受下 都唔系咁易呢
‹ 上一主題|下一主題