用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

請問有冇人試過上"數學燃動課程。"我小朋友上緊「組合數學」。好似幾難。不過有挑戰。

----

回覆 Anniemun 的帖子

請問如果上過中大的資優課程嘅學生, 申請資優學院取錄機會大唔大?

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

今天測驗。滿分是25。好似平均只是6分左右。最高16。所以我覺得個測驗偏難,不過可以分到小朋友水平。小朋友講教得好好。很期待第二個燃點課程。

回覆:Sherry_mom 的帖子

我小朋友講平平均6.9分...合格分是2分,應該都好難咁

yee8001 發表於 16-7-27 12:42
回覆 Anniemun 的帖子

請問如果上過中大的資優課程嘅學生, 申請資優學院取錄機會大唔大? ...
未必有直接關係,但同學上得中大課程,應該學校填比中大份報告正面。因學苑有收不同範疇的學生,可留意學苑網頁要求。

Anniemun 發表於 16-7-30 18:46
未必有直接關係,但同學上得中大課程,應該學校填比中大份報告正面。因學苑有收不同範疇的學生,可留意學苑 ...

謝謝回覆

回覆 yee8001 的帖子

阿仔今年self nomination 入咗學苑中學組,記得application form 其中一項係問有無上過資優課程,喺香港定外國。
阿仔舊年返澳洲上過gifted course, 我試過打電話問過學苑職員,佢話上過其他資優課程尤其外國果啲收嘅機會好高。

當然張application form 仲問埋有無攞過相關獎項,subject acceleration 及 IQ TEST 証明資優,全部我都有提供。

其實有問題可以直接打學苑查詢,職員都好helpful。

Anniemun 發表於 16-7-30 18:46
未必有直接關係,但同學上得中大課程,應該學校填比中大份報告正面。因學苑有收不同範疇的學生,可留意學苑 ...
香港資優教育學苑宜家係小學提名期,  學校提名咗阿仔, 請問係咪經小學提名係咪獲初步學員資格嘅機會大過自身提名? 小學提名係咪都有機會唔收?

yee8001 發表於 16-10-26 12:43
香港資優教育學苑宜家係小學提名期,  學校提名咗阿仔, 請問係咪經小學提名係咪獲初步學員資格嘅機會大過自 ...
經學校應該實收, 做了初步學員後, 要完成以下要求, 達標才能成為正式學員, 詳情可參考學苑網頁:

http://www.hkage.org.hk/b5/students/student-membership/requirements-of-student-membership-for-primary-students

Anniemun 發表於 16-10-26 13:10
經學校應該實收, 做了初步學員後, 要完成以下要求, 達標才能成為正式學員, 詳情可參考學苑網頁:

http://ww ...
太好啦! 謝謝你!

請問有上資優學苑四,五,六年級的家長, 小朋友要兼顧學校的學業和呈分試,再上學苑的課程會否好吃力? 可否分享下?

醒目開學勳章 貢獻勳章

littlepig 發表於 16-11-16 15:09
請問有上資優學苑四,五,六年級的家長, 小朋友要兼顧學校的學業和呈分試,再上學苑的課程會否好吃力? 可否分 ...
一條書蟲,點會為吃書感到吃力呀?!
我仔暫時未上過HKAGE嘅課程,但有上過CTY嘅網上課程,只要揀有興趣嘅課堂,自然唔會辛苦!
恐龍家

請問 2016/17 小學學校提名的學生係咪可以開始報讀網上課程? 還是要等一月底公佈初步學員資格才可以報名? 我嘗試用學校提供的登入名稱& 密碼登入唔到報唔到網上課程?

yee8001 發表於 16-11-26 10:40

請問 2016/17 小學學校提名的學生係咪可以開始報讀網上課程? 還是要等一月底公佈 ...

報咗名唔等於一定收,舊年都有學校推薦學生被HKAGE reject 咗。

照我記得舊年要7月起才開始網上課程,依家2015/16 個批仲做緊,樓上唔好咁心急啦!

Activehealth 發表於 16-11-26 12:35

報咗名唔等於一定收,舊年都有學校推薦學生被HKAGE r ...
咁要到一月底等公佈收唔收先報名. 唔該哂!

yee8001 發表於 16-11-26 10:40

請問 2016/17 小學學校提名的學生係咪可以開始報讀網上課程? 還是要等一月底公佈 ...
記得兩年前,也說一月底才公佈,但一月初已收到確認學員資格的email,到時就可憑email 內的登入名稱&密碼報課程。

jumbo_mandy 發表於 16-11-26 12:56
記得兩年前,也說一月底才公佈,但一月初已收到確認學員資格的email,到時就可憑email 內的登入名稱&密碼報 ...
謝謝你的訊息

yee8001 發表於 16-11-26 12:53
咁要到一月底等公佈收唔收先報名. 唔該哂!

Del

jumbo_mandy 發表於 16-11-26 12:56
記得兩年前,也說一月底才公佈,但一月初已收到確認學員資格的email,到時就可憑email 內的登入名稱&密碼報 ...

唔知今年會否提早收取錄通知呢?有無人已經收咗呢?
‹ 上一主題|下一主題