用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

引用:以我理解,係象徵式收費,等唔好隨便報名,

回覆:香港資優教育學苑

請問係咪中大資優計劃學員,入到資優教育學苑的機會會大D?

引用:請問係咪中大資優計劃學員,入到資優教育學

原帖由 eg123 於 16-04-08 發表
請問係咪中大資優計劃學員,入到資優教育學苑的機會會大D?
有學校提名就夠了

回覆 香香 的帖子

今早剛參加了迎新,其中一位負責人說今屆intake的學員,逢報必修,但未來一年要完成一個online course + one program,才會成為正式會員

引用:回覆+香香+的帖子 今早剛參加了迎新,其中

回覆:香香 的帖子

1+1是minimum requirement,我只是憑常䛊相信不達標的學生就不再是學苑會員囉。沒有what's app 群組,但你可like學苑FB多了解。

醒目開學勳章 貢獻勳章

香香 發表於 16-4-11 08:00
那未必1+1才可成為會,要怎樣。有沒有一次whatsapp群可加入?

你小朋友中學生?
家長知音人小組係有whatsapp group,分小學同中學組,但因為whatsapp群組有上限,所以未能加入所有學員家長,但歡迎有參與知音人小組嘅家長加入

恐龍家

Radiomama 發表於 16-4-9 14:43
回覆 香香 的帖子

今早剛參加了迎新,其中一位負責人說今屆intake的學員,逢報必修,但未來一年要完成一個 ...
逢報必收??咁點樣保證學員的質素?

回覆 ichome2002 的帖子

參考小學組的數字,今屆學校推薦共1400多人、自我提名是190個; 估計中學組情況相約,一般而言,中學之後越高年級參與率越低。

個人認為不是資優的學生,他自己本人或家長根本不會茂茂然去報名,而學校推荐的,又相信至少是績優學生,所以不擔心水平問題。

Radiomama 發表於 16-4-14 09:42

參考小學組的數字,今屆學校推薦共1400多人、自我提名是190個; 估計中學組情況相 ...

是的,家長(我們也只會提名兩個孩子中其中一個)、學生本人、學校應不會茂茂然走去提名的,學員水平應不是問題。不過,如一定要以客觀IQ評估分數(> 130)評為資優生,阿囝因沒有做測試故也不敢百分百說他是資優生。

引用:Quote:Radiomama+發表於+16-4-9+14:43+回覆

原帖由 ichome2002 於 16-04-14 發表
學苑提供的都是需要學生主動報名、主動學習的课程,學生無能力無興趣就根本不會上,所以会上的都是有能力的孩子

醒目開學勳章 貢獻勳章

ichome2002 發表於 16-4-14 00:29
家長提名嘅,唔係全部都收架!要睇交上去嘅文件/証書!
當中,包括學院能否提供相應專長嘅學習機會
e.g.,有leadership出眾嘅小朋友,會因為學院小學部無提供相關課程,所以唔會接受佢地嘅申請

我自己都儲緊証書,手上已有SCAT嘅cert,又考緊另一個認受性高嘅測試..  

其實就係因為學校提名嘅質素唔係咁中,好多人入咗唔讀,甚至係報咗班唔上堂!所以佢地先有新嘅policy,希望入得嚟嘅都係自發學習嘅學生,經過第一輪必讀課,screen走無心讀嗰批...

恐龍家

小曳人 發表於 16-4-14 16:17
家長提名嘅,唔係全部都收架!要睇交上去嘅文件/証書!
當中,包括學院能否提供相應專長嘅學習機會
e.g., ...
中學生才要再Screen, 小學生提名後, 一是rejected, 一是admitted. Admitted 的就已是學員, 但要在20178月底前完成至少一個課程或活動, 及在升中前要成功完成核心課程"Let us shine!"方可確認其中學學員資格.

小曳人  結果都係rejected / admitted  發表於 16-4-14 18:01
小曳人  學校提名唔screen,家長提名要!  發表於 16-4-14 18:00

引用:回覆+ichome2002+的帖子 參考小學組的數字

原帖由 Radiomama 於 16-04-14 發表

參考小學組的數字,今屆學校推薦共1400多人、自我提名是190個; 估計中學組情況相 ...
絶對同意Radiomama 說法。

阿仔去年暑假剛做完IQ test, 如果唔係佢個score 咁高,都唔敢貿然中學組self nomination。

佢本身學校仲要講明只會有課程extension, 唔會支持acceleration 或校外其他gifted program.

回覆 YanKanMom 的帖子

我的意思是:小學可由学校或自身提各。曾看過一篇報導,经学校提名有九成幾會收,自身提名的成数低些,但也收八九成的。一旦收了,便是小学生学員身份。要延續至中学学員则需在限期前完成一個課程/活動及Let us shine 。
中学则似乎提名後,学苑接纳了,需上一些課程才正式成為学員。

原帖由 Radiomama 於 16-04-09 發表
回覆 香香 的帖子

今早剛參加了迎新,其中一位負責人說今屆intake的學員,逢報必修,但未來一年要完成一個 ...
今年都有人唔收,原來上年有千幾人唔收

回覆:tcbobo 的帖子

中學

回覆:tcbobo 的帖子

中學自己提名

回覆 小曳人 的帖子

Bernice