用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

引用:你想問乜?我仔係呢度做資優test,我亦上過

原帖由 浩霆豬豬 於 14-02-14 發表
你想問乜?我仔係呢度做資優test,我亦上過佢哋嘅家長學堂,睇吓有乜幫到你

...
怎樣申請做test?

引用:阿女做了評估, 130分才是資優, 阿女

原帖由 hoilong 於 14-02-26 發表
阿女做了評估, 130分才是資優, 阿女125分, 不是資優。
但見意我們家長多参加資優講座,多了解 ...
請問在哪裏做評估呢?

回覆 PCMW 的帖子

http://ge.hkage.org.hk/b5/parents/Consultation

引用:Quote:原帖由+hoilong+於+14-02-26+發表阿

原帖由 PCMW 於 15-04-10 發表
請問在哪裏做評估呢?
香港資優教育學院

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+14-02-14+發表你

原帖由 PCMW 於 15-04-10 發表
怎樣申請做test?
你可以先致電查詢,佢會同你係電話做初步評估,跟住覆你話你知小朋友係咪可以做test,如果係要做,佢會寄或send份資料俾你同班主任填,再約期做評估

引用:回覆+PCMW+的帖子 +http://ge.hkage.org.h

原帖由 Anniemun 於 15-04-13 發表
回覆 PCMW 的帖子

http://ge.hkage.org.hk/b5/parents/Consultation
Thanks

引用:Quote:原帖由+PCMW+於+15-04-10+發表怎樣申

原帖由 浩霆豬豬 於 15-04-15 發表
你可以先致電查詢,佢會同你係電話做初步評估,跟住覆你話你知小朋友係咪可以做test,如果係要做,佢會寄或 ...
Thanks

any parent got the scores as if the child is failed in the selection test in the HKAGE academy?

回覆:sampapa 的帖子

請問小三的有乜嘢課程可以比孩子發展呢?我見資優教育學院只有俾十歲以上小朋友的課程。我小朋友八歲,冇做過任何智能測驗。但自小記憶力強,二歳八個月入N班,每天早上裝老師點名簿,就記得全班同學班號姓名。所有同數、文字有關的都可以好快入腦要用就攞出來,一向都你咁。早排睇到劍橋創校年份,佢即刻話可能係元朝(實在是宋末),問佢點解呢,佢話幼稚園高班專題研習做粵劇提過元朝同D劇的年份。上兩個星期去澳門玩,酒店住19樓,D房係19XX,佢一路行一路笑,話踏入時光隧道,跟住D房號當年份講幾時世界大戰幾時有世界第一份Lego....。佢記憶力,數理,理解能力很強,但一有挫折就情緒崩潰。心中想做的手工或事情不能一次成功使大發脾氣大哭,只懂叫媽媽幫,不肯再試。要大哭一輪,過一段時間才能冷靜做好。我想佢能得到適當的發展,但亦不想他只看自己的能力,不能受挫抗逆。

vckchoy  小三未能被提名。小四至可以。  發表於 15-7-26 15:50

回覆:香港資優教育學苑

小學先導提名計劃每年幾時接受家長報名?

yslysl 發表於 15-7-28 23:14
同學是哪範疇?

回覆:Anniemun 的帖子

小朋友是資優,未參加過類似的課程,學校又沒有提名,想嘗試報下,

yslysl 發表於 15-7-31 18:18
小朋友是資優,未參加過類似的課程,學校又沒有提名,想嘗試報下,

那同學資優方面是哪範疇?

cch0928 發表於 15-7-16 10:51
請問小三的有乜嘢課程可以比孩子發展呢?我見資優教育學院只有俾十歲以上小朋友的課程。我小朋友八歲,冇做 ...
如果你小朋友就讀的學校認為他/她有潛質, 就會在學期初提名貴子弟給學苑, 當你交齊資料之後, 學苑就會考慮你的申請, 大約在第2年的一月就知收唔收了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yslysl 發表於 15-7-28 23:14
應該係1-2月
你多多留意HKAGE網站,或者直接問HKAGE

恐龍家

兩年前為小兒選擇一般傳統小學, 現在小二, 考全級前 10 (唔使溫書)

但自升班後, 下晝放學去玩既同學仔 越來越小, 依家就算去遊樂場都無玩伴

去 HKAGE 學習, 可以幫到佢嗎? 想佢搵到有共同興趣及能力既朋友仔

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 15-11-11 16:40
兩年前為小兒選擇一般傳統小學, 現在小二, 考全級前 10 (唔使溫書)

但自升班後, 下晝放學去玩既 ...
去HKAGE,學生課程要到小四先可以經過提名後參加但我地一班"資音人"家長會不定時安排節目一齊去玩,舊年响每個月一次嘅聚會裡面,更請小朋友參與天才表演,當中佢地都會識到新朋友,有時如果有d小組比賽,仲可以約埋幾個志同道合嘅小朋友一齊參加

雖然唔知幫唔幫到你,但我眼見就有唔少小朋友因此而改變
變得正面,多咗朋友,願意接受挑戰!
恐龍家

回覆 準媽咪 的帖子

學校有朋友嗎?你主動聯絡家長, 幫佢識人。公園你都主動d, 我今星期去公園, 阿女好左肯同人玩。

回覆 小曳人 的帖子

好啊!多謝你 !能搵到快樂與正能量既地方, 太好啦!

唔,不過, 我唔想太早將佢放入戰場 =.= 我知道一定有前輩唔贊成我咁講 :p
現只想佢有快樂幸福童年。有點擔心去到 HKACE 會有另一種感受 (>﹏<) 我系咪擔心太多呢?

回覆 scyauchris 的帖子

應該有幾個小息共享小食既朋友仔 ♡^_^♡ 但放學後既時間就冇囉!

假如有同伴同去遊樂場 , 佢會專注跟同伴玩。以前見佢都 easy come easy go 跟新相識玩埋一齊 , 但依家知道朋友同學唔會在遊樂場出現 , 佢都唔去喇 T_T