用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 想了解下SC嘅學習環境,有冇家長可以分享一下? ...
go

想了解下SC嘅學習環境,有冇家長可以分享一下?

想了解下SC嘅學習環境,老師有冇愛心,多唔多攪活動,同埋課本會唔會好深?

有冇家長可以分享一下?thanks so much

唔深, 有無愛心唔係PROPER WORD, 應該係專業... 有小朋友在另一間開心著稱名幼, 天天嚷唔返學, 轉去SC好鍾意返學, 我諗老師處理事情經驗有差別...

鼓勵學生參與表達, 比較自由, 要求孩子自主獨立, 譬如, 要求孩子帶口信, 不寫手冊, 通知學長帶什麼什麼回校, 初時都很多錯漏, 慢慢孩子學懂了自己負責...

環境OK,旦偏舊。
老師OK幾好,多數簡入SC都係鐘意佢有NET TEACHER, 本人覺得紅SO6眼既外藉老師比較好,較友善。本地老師都好有經驗,都係果句,世事冇十全十美,睇你遇個好唔好彩。
活動都多,當然冇救世軍果D咁多,旦比起KV,覺得多。親子勞作,首習資料.....
功課比幾年前既SC已經多了及教快起碼半年,日日都有功課,有句子寫(中英)

回覆:想了解下SC嘅學習環境,有冇家長可以分享一下?

老師好多時都放手俾小朋友去做 等小朋友好多時都可以自己handle自己嘅野! 老師有經驗 亞仔好鍾意返學 同埋好鍾意自己間學校 不過比起細校就無咁多活動囉

小朋友多機會當著所有人做簡單present, 老師好有經驗和耐性。但當然,不是所有老師都好好。環境雖舊,但都0k。

課程好有系統。老師有經驗,課堂有秩序,學生習慣面對同學present.

沒有什麼要家長做餐懵的親子勞作,但小朋友好多小創作物品帶回家。鼓勵家長與小朋友閱讀英文reader並作紀錄。

引用:課程好有系統。老師有經驗,課堂有秩序,學

原帖由 bearcat2003 於 14-02-15 發表
課程好有系統。老師有經驗,課堂有秩序,學生習慣面對同學present.
Agree!

引用:沒有什麼要家長做餐懵的親子勞作,但小朋友

原帖由 bearcat2003 於 14-02-15 發表
沒有什麼要家長做餐懵的親子勞作,但小朋友好多小創作物品帶回家。鼓勵家長與小朋友閱讀英文reader並作紀錄 ...
Agree!

我囡囡k2插入st cat, 之前係九龍塘另一幼稚園,st cat學生真的很有自信表達己見。因為廿多人一班,年年調班,家長可以建立一個好廣的network,係升小、搵興趣班etc 方面有好大嘅collaboration advantage.

今日K3 Last Day了,我女三年的中英老師都好好,有經驗有愛心,今年的班主任還超好,非常唔捨得SC確。

Thx for sharing.

引用:今日K3+Last+Day了,我女三年的中英老師都好

原帖由 bearcat2003 於 14-07-17 發表
今日K3 Last Day了,我女三年的中英老師都好好,有經驗有愛心,今年的班主任還超好,非常唔捨得SC確。

...
今囡囡都係,好開心好唔捨得!

引用:+本帖最後由+retriever+於+14-2-14+09:22+

原帖由 retriever 於 14-02-13 發表

唔深, 有無愛心唔係PROPER WORD, 應該係專業... 有小朋友 ...
Exactly,當佢一日唔記得無帶所需物品,第二日又唔記得,第三日就點都會記得,我最欣賞St Cat學生好有自信(雖然我覺得我個女有少少over左),行出黎好多都好bright, 有分析力,有競爭力,我好滿意呢間學校