用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒am、培正am、德望會點揀?
樓主: jane__411
go

聖羅撒am、培正am、德望會點揀?

Justsayhi 發表於 14-2-15 16:35
點解諗起德望中學既體育堂都驚呀?
因為德望對音樂同體能的發展都比較重視,而我知德望中學的體育堂就要跟年級環校跑不同圈數(中一跑一個圈...中二跑兩個圈.....)、又要考試跑二十個圈操場、考跳民族舞、考體操、考游水、考標槍等等。唔係個個學生體能都咁好,我驚會造成個女心理負擔,同唔想佢PE成日唔合格。如果有家長知道而家有轉變既話可否告知?環繞咁大間學校黎跑咁多圈真係勁攞命,而且我覺得體育堂開開心心比較好!!

gh and pc兩間都有報冇offer,但聖羅撒收咗! 最後仲有SP等消息。

我今年會報前2間, 你就會啦, 2間都有offer
請問你小朋友係大仔定細仔?

Macmate,請問你覺得培正適吾適合你活潑佻皮型既囡囡呢?因我仔都係同一類型,我都好擔心培正傳統

引用:如果在職媽媽,我會揀培正am100%直上心定好

原帖由 tekkulas 於 14-02-13 發表
如果在職媽媽,我會揀培正am100%直上心定好多!
Why need to be full time mum for PC?

引用:Macmate,請問你覺得培正適吾適合你活潑佻皮

原帖由 toyandcar 於 14-02-18 發表
Macmate,請問你覺得培正適吾適合你活潑佻皮型既囡囡呢?因我仔都係同一類型,我都好擔心培正傳統 ...
因為之前完全冇諗過培正會收,所以只懂皮毛。但收到培正offer後,我即不停做research了解多啲喱間間學校,當中百年樹仁係港台一個節目專門介紹一啲學校而培正係其中之一。內容提及好多學校嘅理念同老師點樣培育小朋友同興趣及學術發展。其中都有提及培正學生係比較"馬騮頭",意即頑皮、活潑。我亦有問身邊朋友意見,得到嘅答案係培正人玩得又讀得。

從以上各種comments,我相信比起傳統女校,培正更加適合我女。如大家有興趣了解多啲培正,都可去港台個網站度翻睇。

Macmate,真係多謝你詳盡既解答,等我都search下條片睇睇先!咁中文教學又會否係重要考慮因素呢?

引用:Macmate,真係多謝你詳盡既解答,等我都sear

原帖由 toyandcar 於 14-02-18 發表
Macmate,真係多謝你詳盡既解答,等我都search下條片睇睇先!咁中文教學又會否係重要考慮因素呢? ...
對於培正,尤其德育方面我個人係十分滿意,而且興趣班十分多元化。中中可算係我最大嘅concern,但我又想個女第日中文有一定程度嘅中文,所以如果一直讀培正,補英文係必然嘅(事實上點只培正人會補英文,大把名校學生都補),但我更相信屋企點樣打造一個更好嘅英語環境係最重要。

macmate 發表於 14-2-18 18:58
因為之前完全冇諗過培正會收,所以只懂皮毛。但收到培正offer後,我即不停做research了解多啲喱間間學校, ...

百年樹人:
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkstories24&d=2014-01-20&p=6057&e=&m=episode

真係好鐘意培正培正同德望真係差別太大,有機會揀又萬一揀錯的話,呀女的個人思維發展、甚至人生會完全唔同晒。。。深思之後覺得培正會平步青雲d,德望無論得唔得都會放棄!!但就真係要比多d錢惡補英文同普通話,小學中文全普通話教學,好多培幼學生一上小學即肥......

但係macmate我想講,其實培正的學生係好動鐘意玩,但實情佢地純到爆乖到痺,哈哈哈