用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs 學之園
樓主: Smartbubu
go

聖心 vs 學之園 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+artinie+於+14-02-13+發表LH+

原帖由 Smartbubu 於 14-02-13 發表
當住聖心係全龍,以學之園平時大部份考入既小學,同聖心小學比較呢?又如何?例如,培僑,陳守仁,SFA, 崇 ...
SFA 八至九成學生可以上band 1 中學。按比例計,SFA收的學生來自九龍塘多過的LH。其他學校不談了。

回覆:聖心 vs 學之園

SFA升中派位應該比聖心好,你可上網看看sfa的派位,真的很好。聖心就多數升返聖心,最top那些都會去比聖心更好中學,但sfa更多派到更好。不過都係有龍讀龍,話晒現在才幼稚園,學之園並不能保證升sfa, sfa亦不能gaurantee升那間中學,除非你真是很有信心

引用:SFA升中派位應該比聖心好,你可上網看看sfa

原帖由 jenjenny 於 14-02-14 發表
SFA升中派位應該比聖心好,你可上網看看sfa的派位,真的很好。聖心就多數升返聖心,最top那些都會去比聖心 ...
agree

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-02-13+發表

原帖由 bubuG 於 14-02-14 發表
SFA 八至九成學生可以上band 1 中學。按比例計,SFA收的學生來自九龍塘多過的LH。其他學校不談了。

...

上年SFA收左38個LH學生,我唔清楚SFA一级有幾多人,當160人一級,都多於20%. 全部LH K3學生只有三百多人,亦非全部有考SFA. 所以考入率唔低。而且在SFA小一簡介會上(for LH parents only),SFA校長亦言明LH課程與SFA課程接軌,過往學生成績不俗。

當然以樓主情況,龍校有一定吸引力,始終父母及孩子升小壓力都減少。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-02-14+發表SFA+

deleted

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-02-14+發表SFA+

原帖由 kitmantsoi 於 14-02-15 發表
我真心鍾意學之園,課程好,教材有趣又充實,老師亦好嚴謹,不斷提醒小女性格上既不善,若非擔心三年後考小學,我當然想留守學之園!只係聖心又只係半龍,uncertain 既野太多,真係好煩惱,希望各位多多包涵,比多D意見!

聽日要交留位費喇

如果係半龍,我會選LH

引用:Quote:原帖由+kitmantsoi+於+14-02-15+發表

原帖由 Smartbubu 於 14-02-15 發表
我真心鍾意學之園,課程好,教材有趣又充實,老師亦好嚴謹,不斷提醒小女性格上既不善,若非擔心三年後考小 ...
我有朋友讀LH,好活,上年考到德望,協恩,好勁。而聖心考私小直資麻麻,百分比考到無LH 好

artinie 發表於 14-2-18 19:35
我有朋友讀LH,好活,上年考到德望,協恩,好勁。而聖心考私小直資麻麻,百分比考到無LH 好

...

今年有唔少比ST PAUL CO-ED收左

doggy2013 發表於 14-2-18 23:47
仲有會去DGJS ....上年亦有幾位去SPC, 今年未知。

引用:Quote:artinie+發表於+14-2-18+19:35+我有

原帖由 doggy2013 於 14-02-18 發表
嘩!犀利!即是幾多個?

引用:Quote:原帖由+doggy2013+於+14-02-18+發表

原帖由 bubuG 於 14-02-19 發表
嘩!犀利!即是幾多個?
剛剛派完問卷比k3家長,應該三月左右公布。

doggy2013 發表於 14-2-18 23:47

我知其中一班有5個收左,其他班就不知了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

artinie 發表於 14-2-18 19:35

...

讀得聖心,考的直資/私小target只會係比聖心小學更好的學校如St Paul Coed及DGJS等。所以說比率難比較。SFA academic非常好,但聖心小學有直属中學,女仔冇乜必要考SFA。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Smartbubu 發表於 14-2-15 11:46
我真心鍾意學之園,課程好,教材有趣又充實,老師亦好嚴謹,不斷提醒小女性格上既不善,若非擔心三年後考小 ...

我諗你要衡量一下你小朋友的character,如果佢係非常presentable, 可留LH搏下

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-02-13+發表

原帖由 macmate 於 14-02-14 發表
個人認為只有陳守仁可勝聖小私校,其次sfa,其他唔入流
每個學校都有其長處,敢問陳守仁邊方面比聖心好?

陳守仁同聖心完全唔同style, 好難直接比較

elmolly 發表於 14-2-19 12:56
陳守仁同聖心完全唔同style, 好難直接比較

有同學CKY, 港同及TSL都收,我地諗係咪活動教學更適合佢,點知佢最係還是揀了聖心私小

引用:Quote:doggy2013+發表於+14-2-18+23:47+今

原帖由 brrbaby2007 於 14-02-19 發表
我知其中一班有5個收左,其他班就不知了
青衣?

‹ 上一主題|下一主題