用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生應否出手機呢?
樓主: 珈珈1024
go

小學生應否出手機呢?

Yanamami  唔可以問e媽借電話報平安嗎?  發表於 4 小時前

同姨媽去街都有機會走失架喎.  有個電話在身, 走失咗都可以聯絡得上.

Yanamami  機會甚微吧~  發表於 14-2-14 00:00

珈珈1024 發表於 14-2-11 15:27
各位家長, 小囡今年9月將想讀小學, 想請教有關小學生應否出手機既問題,謝謝!
1. 小學俾唔俾學生帶手機返學? ...
1.小學一般唔比攞電話返學除非特別原因經學校批準.2.我自己會等佢中學自己返學先比佢, 2G PLAN, 係WIFI先上到綱.

回覆:annienorman 的帖子

回覆:chanwendy 的帖子

I won't

回覆:birdbird 的帖子

視乎孩子是否自己上學放學啦!有家長接返放學不用了,否則應給予舊款和無乜工能,淨水打電話,起碼隨時知道行蹤,預先要告老師帶手機一事。

louiskkchan 發表於 14-2-13 20:03
請問你細嗰都有電話?
大的才有.

引用:Yanamami++唔可以問e媽借電話報平安嗎?++

原帖由 chanwendy 於 14-02-13 發表
Yanamami  唔可以問e媽借電話報平安嗎?  發表於 4 小時前

同姨媽去街都有機會走失架喎.  有個電話在身,  ...
我教孩子走失時要保持鎮定不要再走遠及向附近可靠的人求助,例如:在商場時走進最近的店舖找職員姐姐借電話,身上有沒有手提電話未必重要。

回覆:小學生應否出手機呢?

如果要自己番學放學先要

四年級先開始有手機, 因為放學後要自行去補習社