用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生應否出手機呢?
go

小學生應否出手機呢? [複製鏈接]

各位家長, 小囡今年9月將想讀小學, 想請教有關小學生應否出手機既問題,謝謝!
1. 小學俾唔俾學生帶手機返學?
2. 你會幾多歲出手機俾自己小朋友?
請大家分享意見,謝謝!
   1    0    0    0

回覆:小學生應否出手機呢

小一?太早了。我想最快小4、5吧!

出手機用意何在呢? 除非要自行上學或放學, 否則無必要

引用:各位家長,+小囡今年9月將想讀小學,+想請教

原帖由 珈珈1024 於 14-02-11 發表
各位家長, 小囡今年9月將想讀小學, 想請教有關小學生應否出手機既問題,謝謝!
1. 小學俾唔俾學生帶手機返學? ...
好好的討論話題!
本人會盡量推遲,希望初中或更後,相信這是艱巨任務!

問題在於有冇需要,並不是應不應該……

Yanamami    發表於 14-2-11 19:00

最怕受朋輩影響

Yanamami  決定權喺你度~  發表於 14-2-11 19:01

當他需要獨自行動(番/放學、去補習/課外活動)時,用黎向你報平安用。所以有需要是可以俾個打出、入的電話就夠。聽有d成功例子,小朋友控制得到唔打機、唔whatapps、唔上FB。。。用喺正途:同同學商量做project。。。之類,實屬少數,煩的例子偏多。俾電話前最好約法3章(e.g.反到屋企擺電話喺廳,唔攞入房),宜先緊,看情況再放鬆。小朋友初時有機會唔見電話,宜俾部舊機或買部好平的。亦可免成為壞人搶手機的目標。

我孩子小三开始有手機,但平時係我keep住,当他要獨自去上课外活动时才会讓他帶住,方便跟我whatsapp 联络,在家是不許他玩手機的

小一生,理應上下課身边都有個大人,出手機的用處為何?

王國會長

珈珈1024 發表於 14-2-11 15:27
問題係點解要有手機? 有實際需要?

1. 我囡學校如有實際需要可由家長向學校申請帶手機回校, 但校內仍不準用.
2. 我囡五年班開始, 因會單獨外出, 我比左我部舊手機佢, 係以前細細部只可打電話唔係smartphone, 只係聯絡用. 到中一我才打算比smartphone 佢用.

回覆:小學生應否出手機呢?

尤其對於初小學生,完全看不出有何益處?!在街上看見有初小生已經有自己手機,一家大細低頭各有各的世界,真係做壞規矩!

jc2009  agree!!  發表於 14-2-13 10:27

囡囡小一,二開始有手機,但不是每天可用,只是有需要時,如她和姐姐要外出課外活動,方便我們和她保持聯絡。她不見姐姐可打給她。平日我們收好。

王國會長

sugarnana 發表於 14-2-13 09:49
尤其對於初小學生,完全看不出有何益處?!在街上看見有初小生已經有自己手機,一家大細低頭各有各的世界, ...
唔止初小, 甚至幼稚園都有smartphone, 父母仲好自豪咁同人講囝囡點叻, 識自己找apps download, 識自己玩, 心想你日后就知問題有幾大了, 到時不要忘記其實係自己一手做成.

瑩瑩老豆 發表於 14-2-13 10:05
唔止初小, 甚至幼稚園都有smartphone, 父母仲好自豪咁同人講囝囡點叻, 識自己找apps download, 識自己玩,  ...
你講得對, 這情況現在很普遍, 我就唔讚成小朋友咁早要有部smartphone.

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-2-13+09:49+尤

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-02-13 發表
唔止初小, 甚至幼稚園都有smartphone, 父母仲好自豪咁同人講囝囡點叻, 識自己找apps download, 識自己玩,  ...
我覺得這些家長很有問題,在炫耀自己幼稚園的小孩曉玩smartphone, 但從沒想过小孩会因為習慣了smartphone/tablet 的快速畫面變動而令到他們對比較静止的東西,如書,失去興趣,更什的是沒有手機就靜不下來

我之前覺得應該初中先合適的, 不過我家姐之前試過走失咗個仔, 得到啟發, 將我部舊電話比咗佢, 但只會出街先比佢帶, 同埋唔會比佢做低頭族.  我小朋友會跟姨媽去街的, 佢到埗同準備回程又會打比我報到.

Yanamami  唔可以問e媽借電話報平安嗎?  發表於 14-2-13 11:02

我個囡而家小四, 成日心思思想要電話
我問佢要黎做乜??
返學我送, 放學婆婆接..就算返到學校都唔比開..暫時唔比自己落街...佢根本無呢個需要...

引用:Quote:sugarnana+發表於+14-2-13+09:49+尤

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-02-13 發表
係囉,有一次去飲茶,隔離枱一家三口,小朋友around 4-5 歲,每人一部smartphone 各有各玩

回覆:chanwendy 的帖子

我都是囡囡走失果次先出電話,電話只可普通聯絡用。

‹ 上一主題|下一主題