用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中男仔,冇乜動力去運動,有乜好提議? ...
go

初中男仔,冇乜動力去運動,有乜好提議? [複製鏈接]

成個小學時期,游水丶打波丶棒球丶golf .....等都玩了幾年,有些是疊住一星期二樣,細個時好主動要參加,大咗一樣都都唔參加丶有乜好提議?
怕去秒秒在打機。

0    0    0    0

睇下學校有乜玩?長跑、野外定向之類?

回覆:初中男仔,冇乜動力去運動,有乜好提議?

其實上到中學係另一個階段,小朋友可能想嘗試其他活動。比d時間佢摸索下囉,唔急既。

最緊要唔好沈迷打機或篤手機就得……你有無同佢傾過?佢有咩想法呢?

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 14-2-11 09:36
其實上到中學係另一個階段,小朋友可能想嘗試其他活動。比d時間佢摸索下囉,唔急既。

最緊要唔好沈迷打機 ...
我仔又係甘wo! 點算好?

引用:Quote:YuYuMother+發表於+14-2-11+09:36+其

原帖由 nono76 於 14-02-11 發表
我仔又係甘wo! 點算好?
又係咩呀?沈迷打機同篤手機?

回覆:初中男仔,冇乜動力去運動,有乜好提議?

多謝你們的回答!
我已問,他答是不想去!
唉,我話男仔發育時期,要打下波,游吓水,身體又好,身型更fit, 幾有型!約埋朋友去都好吖!
希望佢陏吓,

Yanamami  有無其他嗜好?  發表於 14-2-12 11:45

其實學校的推動都有影響.  
可能小學學校會積極些舉辦選拔, 而有些中學是較著重學術而沒那麼主動.  
又或者是中學新環境下, 有些中學已有很多高年班優秀運動生, 而冷卻了其他F.1的參與生的熱情, 這樣, 都有可能令小朋友被忽略而沒心情去玩運動.

YuYuMother  對,學校推動都好重要。  發表於 14-2-12 10:49

引用:多謝你們的回答! 我已問,他答是不想去!

原帖由 bbsbbs 於 14-02-11 發表
多謝你們的回答!
我已問,他答是不想去!
唉,我話男仔發育時期,要打下波,游吓水,身體又好,身型更fit, ...
囝囝和同學關係如何?有無問點解佢唔想去?其實同儕間互相鼓勵同學校推動都有關係架。

好似我囡囡小學時主要參加學術同靜態活動,較少運動。上到中學之後學校要求學生有運動,加上受同學影響,主動話要參加多d運動項目。首先係球類運動,最近又話要游番水參加出年水運會幫自己班攞分。

你可以鼓勵囝囝同朋友出下街,問下佢d同學參加咩類型運動,叫佢有時間一齊去玩下。首先提起佢興趣先,唔好咁快要佢長期參與,唔係會嚇怕左就好難踏出第一步。

醒目開學勳章

YuYuMother 發表於 14-2-11 18:15
又係咩呀?沈迷打機同篤手機?
就係囉, 鬧佢, 佢仲話佢讀書都好辛苦架
‹ 上一主題|下一主題