用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年學校的banding 分配,是否跟舊年一樣? ...
樓主: cchan2002
go

今年學校的banding 分配,是否跟舊年一樣? [複製鏈接]

火柴人媽媽 發表於 14-2-17 18:24
如果同級多精英,是否有影響?名次排後左,但平均分可能不差,又怎樣計?

...
名次後左就係後左,沒得攪。通常出現同級多精英的學校,都會出現這些情形。但是,你會發現佢地的band 1同學的數量都會多d。因此就算排後左都仍有機會是屬於band 1組別。
其實教局都已盡量用不同方法去作出平衡和減少因師兄師姐帶來的誤差。例如,教局計算banding時是以兩隔年的PreS1平均成績來作基礎,而每名升中同學又要經歷三次呈分試,都是避免一些突然大起大落的情況。此外,大部份中學於自行時都不會單獨考慮同學的排名次第,評核時還會考慮同學的五、六年級時的校內成績。

:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

引用:相信2012那班龍仔龍女PRE+S1未必差得去邊,

原帖由 talent2000 於 14-02-18 發表
相信2012那班龍仔龍女PRE S1未必差得去邊,人數多競爭大,值得信任。
反正在控制範圍以外,確定區內banding 就算,然後諗band 內有乜心儀學校。

每個制度都有不善之處,我只係覺得小學生已經要同室干戈,好慘,唔知多唔多學校跟成績分班?可能學生本身覺得無乜野,但被編入較次班別,一d都唔好受!

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+14-02-18+發表

原帖由 cchan2002 於 14-02-18 發表
反正在控制範圍以外,確定區內banding 就算,然後諗band 內有乜心儀學校。

每個制度都有不善之處,我只係 ...
因為唔好受,於是家長就會同學校一齊鞭策啲學生!

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

根本談唔上透明,就算出錯,亦無人知,也不設上訢機制,F

引用:根本談唔上透明,就算出錯,亦無人知,也不

原帖由 cchan2002 於 14-02-18 發表
根本談唔上透明,就算出錯,亦無人知,也不設上訢機制,F
原意想減少小學生壓力,但現實又是另一回事

‹ 上一主題|下一主題