用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好? ...
樓主: doneoneoneone
go

屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好? [複製鏈接]

回覆:屋企真係負擔唔起, 只可以一樣平的, 學乜好?

回覆:doneoneoneone 的帖子

首先吾好怪責自己揾得多與小啦,試揾下就近嘅社區中心或小童群益會,裏面都有好好野學呶!

謝謝咁多位的意見, 小朋友3歲幾, 其實我俾佢學數學, 因為覺得佢有天份, 好細個已經識數數目, 同埋知道3係幾多, 4 係幾多等等. 英文就靠姐姐加我地自己同佢講...

我諗我會俾佢學音樂, 其他野暫時買D書俾佢做.

咁細個, 最好學畫畫. 可以練揸筆, 對顏色的感覺, 以及創造能力, 最重要係從圖畫了解仔女心理狀況.

回覆 doneoneoneone 的帖子

原來只有三歲,老老實實,真係唔駛洗錢出去上咩堂乜堂。

學樂器,不如聽音樂和欣賞音樂會; 上小學才學樂器也不算遲。

家長不如多花心機與小孩培育愛心、關懷和自理能力; 多傾談、多觀察和分享,才真正幫到孩子,甚至能考上好的小學。我認識一對小朋友,家長極重視閱讀(上圖書館閱讀大量中英文圖書)和傾計,在幼稚園階段完全沒有上興趣班和參加比賽,最後小孩以超成熟談吐和閱讀喜好,而在考小學時順利被神校取錄。

明愛中心課程都平o既!

唔使太緊張.
我大囝超過二歲先識野, 所以三歲係學發音. 之後, 都有去參加童軍.
當然, 幸運地入了屋企附近一家很好的小學.
細囝, 更加無野學, 只有玩同食. 因為, 一定可以入哥哥就讀的小學.
幼稚園是一所什麼都學不到的幼稚園, 隨後關門了.
到了小四, 細囝才加入小學的奧數班, 直至現在中二了.
入了中學, 校內有各種運動和音樂興趣班.

當然, 現今社會, 競爭激烈. 小朋友要有多技之長.

有需要, 可視乎小朋友興趣, 參加興趣班.

以我細囝, 從未花過一分錢去學數學.
如果, 專心和有天份, 已經可以了.
相反, 我個人反而不喜歡強迫性學習.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

學英文。三歲起打好英文基礎,學好phonic, 培養好閱讀習慣,將來就算touch wood 其他科唔掂,有好的英文底子,搵食都唔難。

妳住邊區?

真係多謝咁多位的意見, 我地住北角.

我其實真係好驚個仔唔夠其他人爭. 我地兩公婆又唔係叻, 又唔識教, 唔想佢第日怨我地無俾到足夠既野佢.

不過, 而家聽完你地的意見, 覺得又真係俾左太大壓力我自己. 真的謝謝!!

講多一句,而家網上資源咁豐富,又好又免費。有心的,好多嘢都可以學到。
天下最珍貴的是父母的關懷和愛護,你比到佢的,可以係世界上最矜貴的東西,吾係錢吾錢可以衡量。

Echo radiomama 所說。
另外,re 音樂,或者你ffind out 清楚學乜,因為有些朋友kg 學樂器,幾個月便drop 左,小肌又未得,又要學睇譜,hea 著學又覺得哂$,你住北角應not too far away from香兒,check out個iec 課程。

其實好多時學校同社區中心都有好多班可以報,又吾會太貴

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題