用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無家長跟小朋友一同學樂器?
go

有無家長跟小朋友一同學樂器?

很想一家人爸爸媽媽和小朋友一同玩音樂,阿仔吹笛,媽咪彈琴,爸爸拉大提琴. 我們和孩子有人彈琴吹笛,現打算學一件低音樂器,理想是cello. 不過要大家都努力進修才能. 期待呢!

Haha 想一家人玩下合奏,不過都係想吧,見到人家爸媽孩子開心玩音樂真羨慕.

hoiting86    發表於 15-3-22 21:45

大人都學得?小結他?

any one learn drum???

Suzuki

http://www.suzukihk.org/en_index.asp

回覆:jolalee 的帖子

囡學龬琴,我學長笛。上年暑假一齊合奏一首二級龬琴考試楽曲,都玩得好開心。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆 Strawberrys 的帖子

好羨慕你呀,我地屋企人腳未齊,只能想想親子合奏樂

我都有interest.

醒目開學勳章 貢獻勳章

我家daddy少時學小提琴,近半年又學返
仲自學鋼琴陪仔考3級!佢話幫到阿仔喎...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你家daddy and 仔仔真乖,羨慕!

wpmama 發表於 14-2-7 16:49
很想一家人爸爸媽媽和小朋友一同玩音樂,阿仔吹笛,媽咪彈琴,爸爸拉大提琴. 我們和孩子有人彈琴吹笛,現打 ...
吹低音牧童笛
學校通常教高音 descant / soprano, 中音 alto, 父母可以試 tenor, 2 - 3部加鋼琴有好多變化

I am interest too... but worry I can't reach my kid's level haha...

回覆:katysu 的帖子

一年班時亞女學校要佢學小提琴,佢學到三年班時停滯不前,我想了解下有幾難,於是自己跟老師學,亞女都跟埋我個老師,初時佢見我拉得差,成日笑我,但舊年(佢五年級)我哋一齊膽粗粗報考3級,兩個都merit,今年一齊再報5級,挑戰一下,11月考;其實成績唔重要,一齊玩幾好,有相有量冇咁悶,不過有時都會有摩擦架,拗下邊個先至啱,應該點樣拉咁囉,但呢d片段,大家都會呢世都記得囉。