用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 :::::::::::::
樓主: grace1215
go

:::::::::::::  

引用:sour+grape+

原帖由 PassionC 於 14-02-24 發表
sour grape
,今年怪獸特別多。

簡單黎講,分出兩批家長。
第一批家長,側重功能實用性,最好個仔讀完攞十條A,入大學讀医科法律。
第二批,希望個仔讀書開心,將來自己決定做咩。
從本質上討論,兩批家長截然不同,㨂學校當然會不一樣,遺憾的是,佢地走埋一齊,討論心目中的學校,當然會着火啦

引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+14-02-24+發表Ha

引用:Quote:原帖由+PassionC+於+14-02-24+發表so

cklung 發表於 14-2-24 04:20
簡單黎講,分出兩批家長。
第一批家長,側重功能實用性,最好個仔讀完攞十條A,入大學讀医科法律。
第二批, ...
同意至極

引用:Ha+閃咭晚間活動fun+factor都係選校因素?+

原帖由 Nbranson 於 14-02-24 發表
Ha 閃咭晚間活動fun factor都係選校因素? 奧林匹克數成績都 brag 一餐?
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個 ...
Hello ! 先恭喜你有spb offer . Spb 定必有好多狀元尖子令你去報名。我就冇報,因為家住九龍,但見你都報spb , 開始後悔我連報名都沒有做,真是可能錯過了一間出狀元尖子既好學校。

crabtree528   哈哈  發表於 14-2-24 10:53
crabtree528    發表於 14-2-24 10:53

引用:Quote:原帖由+Nbranson+於+14-02-24+發表Ha

原帖由 bubuG 於 14-02-24 發表
Hello ! 先恭喜你有spb offer . Spb 定必有好多狀元尖子令你去報名。我就冇報,因為家住九龍,但見你都報sp ...
👏👏👏

即使出最多尖子的學校,亦會有考得差的學生;即使是Band3學校,亦會出優秀的尖子。不要盲目相信自己的兒子入了Top學校,自己的兒子便是尖子。12年中小學的學習是慢長的,是龍與否,家校合作,家長的付出才是最重要。

唔使爭辯,我只係用一啲客觀事實好似考試成績畢業生係社會上的成就去做準則,而係依道睇嚟都係用聽番黎⋯自己的感受(甚麼在運動場上的風格氣質呀)去決定. 各自有各自嘅準則.
淨係睇下有幾多個學生會放棄男拔WY SJ 去讀 YW 及RAIM 咪知嗱.

回覆 Nbranson 的帖子

人地都講左連考到無考咯,咁你囝囝考唔考到DB同SJ?考到真心恭喜你,但你係咪唔TAKE SPB個OFFER啫

我看到YW所為的其實好多係為攞獎而做的... 上年佢地係斯洛伐克拿了個十二歲樓下管弦樂比賽金獎就做好多marketing. 其實如果音樂真係得嘅,就唔使去斯洛伐克(真係唔明點解要參加過斯洛伐克音樂比賽!)而係去維也納比賽又或在本地的音樂比賽上拿到好成績嗱。

Nbranson 發表於 14-2-24 12:47
我看到YW所為的其實好多係為攞獎而做的... 上年佢地係斯洛伐克拿了個十二歲樓下管弦樂比賽金獎就做好多mark ...
DB買人事件家陣熱炒,介紹你去睇下https://www.facebook.com/schools.secrets

回覆 ckcleung 的帖子

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球YW 幾勁。不過只此足球田徑,學術上,未見有什麼長足進步.其實佢都轉直都有七八年嗱...

個人揀選小學,首選校風、品德培養,對於是否出最多尖子,真的不是考慮之列。雖然我有為囝囝報DBS,但不是我的首選,沒有offer亦不覺可惜。加上同其他家長傾DBS的面試問題及收生準則,更覺得囝囝不適合讀DBS。所以如果DBS、WY及YW我選擇,我仍會選YW。當大家有看過陳廷X的粗口歌,便會明白學校品德培養最為重要。

Nbranson 發表於 14-2-24 13:00

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球 ...

所以我米想同你講,唔好淨係話YW為攞奬而做囉,DBS係GLORY HUNTER,連報紙都講DBS今年攞藍球A GRADE第一都係靠兩個外援.咁你又唔講下DB為攞奬係做出黎
講MARKETING,點及DBS張灼祥校長,坦白講,直資學校搞marketing好正常,唔係靠咩渠道宣傳學校去收生呀?但搞完marketing,班學生唔使讀書既,學校唔使教既?

Nbranson 發表於 14-2-24 13:00

YW 都有買人㗎... 其實都可以吸引d尖子來投㗎. 到最後真係有甲組足球員來投所以足球 ...

返回現實問題,咁你會唔會TAKE SPB個OFFER啫.假若你D神校DBS,LSC,SJ,WY唔收的話?

回覆:Nbranson 的帖子

越看你的評論就越覺你離曬譜,唔該你搞清楚人地攞的是什麼音樂奬,唔好就唔會在七一回歸作為其中的一項表演節目,仲要係現場直播。
我都好少出聲,唔認同這木卜

回覆:chumuima 的帖子

唔認同YW可以不作評論,不用為批評而批評。連攞奬都俾人話,對付出努力的小朋友太不公平。難道你個小朋友冇參加過比賽?你又是否只參加國際大賽?

回覆 甘恩 的帖子

我們是同道中人!