用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 :::::::::::::
樓主: grace1215
go

:::::::::::::  

引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

引用:回覆+lugano+的帖子 YW+同+高主教+點可以

回覆:crabtree528 的帖子

就算男拔成績有下降趨勢,大多數人都會簡男拔,因為好多家長都會覺得男拔人際綱絡比較好,個仔又可以同d達官貴人做朋友。如果比小朋友讀唒所有名校,然後再比佢地自己去選擇小學,我肯定英華一定sure win。請問邊間學校會有晚間活動比小朋友玩遊戲(好似䣓年一次)?一星期四天運動堂,老師扮鬼扮馬,連開學禮都特別過其他學校,又攪什麼綠白大賽,比小朋友去扮野或表演。我認識幾位小朋友(同一kg畢業但分別在各名校讀書)他們見面就問yw朋友仔你學校出的飛機閃咭可以係邊度買,又問你學校又有咩新野玩?我看見小朋友羨慕的眼光,連我自己都想係yw返學。

「華夏盃」全國數學奧林匹克邀請賽2013(香港賽區)
小學團體總成績
總冠軍        英華小學
亞軍        聖保羅書院小學
季軍        香港浸信會聯會小學

小學一年級團體
冠軍        英華小學

小學二年級團體

小學三年級團體
冠軍        拔萃男書院附屬小學

小學四年級團體
冠軍        浸信會呂明才小學

小學五年級團體

小學六年級團體
冠軍        順德聯誼總會何日東小學

直資自行收生唔好話升唔到LE

h2013:你話連我自己都想係yw返學,令我回想起我囝在ywps讀書時,家長都好多機會與小朋友一齊學習,正如因為學校攪很多大型活動,需要的義工家長數量也是很龐大的,而且學校不單只鼓勵同學仔運動,也很鼓勵家長運動,所以學校會借出場地並組織家長籃球隊,足球隊,乒乓球隊和羽毛球隊,而較靜的家長可以參加圖書館義工,雖然我是在職,但逢星期六都會返學校,那六年真是很開心!

大家挑選大牌子,純屬個人喜好.等同有人喜歡BENZ,都會有人喜歡BMW,TOYOTA.雖然真的要選的話,會好多人選BENZ,但係FORMULA ONE賽道上,BENZ不是最快的車隊.

回覆:YWPS vs Raimondi

引用:考得男拔收左又點會唔讀吖?我們就直情唔考

原帖由 Gerard 於 14-02-23 發表
考得男拔收左又點會唔讀吖?我們就直情唔考,所以咪無男拔vs 英華這些問題。當然男拔係我心中絕對係好的學 ...

del

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-2-23+09:07+編

bckobi 發表於 14-2-23 20:19
無意思,呢d神校攞住自己品牌收正top 1 學生,個個证軎獎狀成寸厚,全部知識校係校外學晒,惜問邊個入去小 ...
你可能唔係太熟識YWPS收生標準.你問下投考YWPS D 家長,係咪攞住成寸厚既証書就可以?

引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-02-23+發表本

原帖由 bckobi 於 14-02-23 發表
無意思,呢d神校攞住自己品牌收正top 1 學生,個個证軎獎狀成寸厚,全部知識校係校外學晒,惜問邊個入去小 ...
有人想要12年為男孩而設計既一條龍學校,學校求「材」,家家有求。邊有學校會敢undertake 一個疑似band 3生12年?DBS?LS? WY? SPCC?

引用:真心講,+你會為英華而放棄男拔嗎?

原帖由 iccicc 於 14-02-23 發表
真心講, 你會為英華而放棄男拔嗎?
不入神校心不死。大家會明。

maxtimma  老實講:『會,因為大仔已讀緊』  發表於 14-2-24 00:36

引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+14-02-23+發表本

原帖由 bckobi 於 14-02-23 發表
學校的奧數代表隊是校内訓練出來的。

Ha 閃咭晚間活動fun factor都係選校因素? 奧林匹克數成績都 brag 一餐?
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個狀元尖子呀?e.g. 人地高錕間學校一年百多人出廿個尖子,一成學生入醫科 (未計其他入法學精算...),依d KPI 先可信呀。

引用:Ha+閃咭晚間活動fun+factor都係選校因素?+

原帖由 Nbranson 於 14-02-24 發表
Ha 閃咭晚間活動fun factor都係選校因素? 奧林匹克數成績都 brag 一餐?
唔該問聲YW 百多年歷史出過幾多個 ...
你睇清楚先啦,我話如果比d仔自己簡,大多數簡yw, 有幾多個6歳小朋友諗住做尖子,做狀元,況且攞到A唔代表什麼?只不過有條件去繼續完讀書遊戲啫!

睇完Nbranson嘅評論,又啱啱睇完呢條片,真係有感而發。

我為小朋友選校從無考慮過學校出過幾多個狀元尖子,呢啲唔關我事。我淨係睇學校適唔適合小朋友,亦俾到啲咩小朋友,小朋友讀得開唔開心。

我都無諗過小朋友要做醫生律師咁。將來小朋友嘅人生係佢自已嘅,終點係點,係佢哋自已揀,終點亦都不止一個。

身為父母,可以睇睇。

http://www.youtube.com/watch?v=MoKLWIW8ZZQ

sour grape