用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園問題
go

幼稚園問題

自從香港出生率多後!學校唔怕無人讀!所以越來越多細B唔收、勸退、亂收生問題!家長其實好清楚!個個都想仔女入名校、龍校!幾千人報名!學校自身又想保護自己的名聲!幾千人報得150個位!年年都有插班生報名!名額就得咁多!唔叫你走邊有位呢?其實小學及中學點解越來越多轉直資!就係因為除時可以叫你走!所以各家長請清楚明白這一點!先好選擇直資、龍校!
係津貼及官立學校先會一定直升!但幼稚園全部都私立的!所以你們認為好的幼稚園唔怕無人讀!當然想找自己合心的學生啦!家長自己都要反省!小朋友要什麼係你們俾他的!淺的又唔好!深的又話無愛心!

回覆:SCK824 的帖子

點解冇人回復的吖

我唸係唔知點反應你...

..."所以你們認為好的幼稚園唔怕無人讀!"

唔通反省後為咗甘揾d自己認為差既報? 而家無論標榜成績/龍校/愛心都一樣多人爭...

回覆:chapter 的帖子

所以要自己想清楚!子女是邊類型!先選校!香港教育已經變哂!以前好多名小學係津貼學校!現在已經所剩無幾!轉直資或私立!到回頭想的時候!子女一出世已經讀書讀書讀書!什麼K2已經讀小一課程!其實幾時可憐!我只覺得轉英普教學係好之外!教得太深是不太好的!因為到小學已經全日制!之後又話要學其他活動、補習!一個小朋友真正可休息時間係好小!可能會提早對學習反感!到頭來未有係得個煩惱!所以係香港教育的變化!攪到家人及小朋友這樣大壓力及辛苦

回覆:幼稚園問題

咁勞氣做咩

SCK824 發表於 14-2-3 13:11
自從香港出生率多後!學校唔怕無人讀!所以越來越多細B唔收、勸退、亂收生問題!家長其實好清楚!個個都想 ...
好多「感嘆號」,我估你真係好感嘆。

回覆:lauwingtai 的帖子

點解咁多!係因為香港教育已變到⋯