用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 6年級家長心理探討
樓主: saiwanho
go

6年級家長心理探討  

TwinWong 發表於 14-8-28 11:00
我都係有問必答, 因為自行/乙一, 我都幫啊囡报反自己直屬中學,反而有家長覺得我唔係講真話
...
自行/乙一報返自己直屬中學,好正常,點解有問題?

王家爸爸 發表於 14-8-28 17:01
自行/乙一報返自己直屬中學,好正常,點解有問題?

有家長認為我地會去揀神級學校, 唔想留返向自己直屬中學

TwinWong 發表於 14-8-28 17:10
有家長認為我地會去揀神級學校, 唔想留返向自己直屬中學
神級學校(例如,DXS,SPCC等)好多都系直資,揀左神級學校也可以在自行階段揀自己直屬中學,沒有衝突。直資唔收,也可以在乙一階段繼續揀自己直屬中學,很正常的做法。

係, 我地無諗过讀直資, 只係 IN 咗間直資, 泥取下經

回覆:6年級家長心理探討

好多呢類家長

回覆:6年級家長心理探討

呢個問題同同事問你,你老公每個月俾幾多家用你一樣咁敏感

想问:
如果直資收咗,如SPCC.
但想入皇仁而放棄SPCC,最后皇仁又唔收.

有冇這類例子?

hy2910 發表於 14-8-31 10:45
想问:
家長一般會先交錢 keep 住個位
等另一間學校睇下有無機比offer

引用:Quote:hy2910+發表於+14-8-31+10:45+想问:

原帖由 TwinWong 於 14-08-31 發表
家長一般會先交錢 keep 住個位
等另一間學校睇下有無機比offer
交咗SPCC就要放棄派位,皇仁就收唔到你!

引用:想问:如果直資收咗,如SPCC.但想入皇仁而放

原帖由 hy2910 於 14-08-31 發表
想问:
我估會有,但唔會多!

SPCC收咗仲想博皇仁,當然自問會有啲把握,萬一皇仁唔收,仲有另一間自行B1A做保險,再唔得就要睇抽獎好唔好彩,然後最後就係睇扣門!咁多機會都冇佢份,就要懷疑係咪高估咗自己同SPCC嘅眼光過於獨特了!

不過多數人會先交錢入SPCC放棄派位,最後再扣門博返皇仁!

一升學, 就好多怪事. 連幼稚園後無聯絡的家長, 都突然出來成立whatsapp group, 約出來食飯. 我唔想8人, 亦唔想人8我, 所以無出. 但食之前, 大家在whatsapp 都很熱情的. 食之後, 就一粒聲都無. 看來互探軍情目標已達. 可以收工

saiwanho  原來有目的!  發表於 14-9-1 16:13