用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 6年級家長心理探討
樓主: saiwanho
go

6年級家長心理探討   [複製鏈接]

我發覺小五下到現在揀的學校都無變過。想得太多真痛苦•••••••••

第一次呈分,我方向以定。

回想當年升中選校,我和亞仔都幸運地渡過,沒有無謂的是非!可能亞仔一直不是別人的假想敵,我少和其他家長接觸,而且亞仔和同學關係也不錯!但我知接着的一屆,特别是女同學,個個守口如瓶,暗地裡互相競爭,麻煩是非也不少。

引用:回想當年升中選校,我和亞仔都幸運地渡過,

原帖由 MacMa 於 14-02-05 發表
回想當年升中選校,我和亞仔都幸運地渡過,沒有無謂的是非!可能亞仔一直不是別人的假想敵,我少和其他家長 ...
是否真的男女有別?抑或屆屆不同?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-2-4+09:30+重有

原帖由 喜羊羊羊 於 14-02-05 發表
講得好, 真係好多人嘅心聲
好多時都是近朱者赤,近墨者黑!

選擇家長朋友都要留意!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

可能是男女有別!因為大部份男仔都會報在九龍區那兩間直資男校,根本唔使問,而且大家心中有數,可分三條隊,我唔會搶你杯茶;直資男校大多數會在自行選校前通知,是否順利獲取。

女仔就因直資女校較遲公佈收取名單,要南征北戰各直資學校及兩間自行,而且女仔較早熟,大家實力旗鼓相當,因而造成競爭,家長和學生都有機會打心理戰。

ANChan59  I think so.  發表於 14-2-5 15:53

回覆:6年級家長心理探討

沒有其他原因不想說只是因為怕煩

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 14-2-5 16:23
人心難測。小學時候,孩子請同學來玩那當然父母也有機會碇碰頭的。他們會問小孩這樣那樣主要是要針對性的策 ...
如果是這種家長,唔識都沒有損失,對孩子是很差的教養!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ha8mo 發表於 14-2-5 17:48
好多時小朋友並不是問題的根源,要避埋佢真係好慘
同意 ..... 孩子最冤枉!

回覆 ha8mo 的帖子

我家CEO好些,唔對嘴型,唔睬佢囉!

Yanamami  根本就應該喺禁~~  發表於 14-2-5 18:23

簽名被屏蔽

其實選校已經咁煩, 大家仲要諗咁多野, 考慮, 猜測咁多事, 咪好煩囉..... 以我自己為例, 不羨慕同學報好學校, 人們問我, 我照講, 唔問咪唔講啦, 記住, 對手並不是自己的同學, 出面既才是真正對手呀, 自己既同學是TEAMATES.

moniquechoy 發表於 14-2-5 18:06
其實選校已經咁煩, 大家仲要諗咁多野, 考慮, 猜測咁多事, 咪好煩囉..... 以我自己為例, 不羨慕同學報好學校 ...

你講得好岩,問題係其他家長唔係咁諗嘛!好彩我係在職家長,好少係學校出現,所以無遇到呢個情況。

其實平時家長日撞到其他家長,佢地例牌都係嗰d問題:今次考第幾呀?平時學乜野?有無補習?係邊到補?

每次如是毫不例外,話無補習又唔信,我心諗咁你想我答乜?

回覆:6年級家長心理探討

記得阿囡考入間直資中學後,有日阿囡突然問我咩係「勢利」
佢話同學話佢知呢間中學d人好勢利喎
係個同學考唔到之後個阿媽對這問直資嘅評語

‹ 上一主題|下一主題