用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試重考生升呢奇低
樓主: elbar
go

文憑試重考生升呢奇低 [複製鏈接]

小彬彬 發表於 14-1-31 20:07
個人覺得關鍵在作文和閱讀兩張卷, DSE 中文作文極易離題, 一離題便只得1/2, 或者U, 即刻玩完
閱讀難度極高, ...
真無奈!而家考公開試吾係甄別出學生在知識上嘅水平,而係睇吓學生嘅幸運指數有幾高,又或者讀心術有幾高深道行。
真可悲

oscarmama 發表於 14-2-2 15:20
真無奈!而家考公開試吾係甄別出學生在知識上嘅水平,而係睇吓學生嘅幸運指數有幾高,又或者讀心術有幾高深 ...
唔得掂

引用:Quote:oscarmama+發表於+14-2-2+15:20+真無

原帖由 elbar 於 14-02-02 發表
唔得掂
唔太關他的事,前人做出來,他只是孭黑鑊的代罪羔羊。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

不。前人已成過去,目前孩子受罪,而他掌管未來。

ChiChiPaPa 發表於 14-2-3 10:14
回覆 ANChan59 的帖子

不。前人已成過去,目前孩子受罪,而他掌管未來。
也是合理期望!
現實點,沒有梁粉接這個沒有延後油水的燙手山芋。有時我都覺得他好慘,但他的能力又會將無事出事,小事化大事,好多時幫唔落!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

引用:如果考核方法不變,而又不公開檢討考試的有

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-01-31 發表
如果考核方法不變,而又不公開檢討考試的有效性,這不只影響頭幾屆。香港會流失一批出色的學生往海外大學, ...
叫大學俾conditional offer收中文DSE 2左既學生嘛得!反正呢D學校都收好多大陸自資生,唔怕冇水。

引用:+本帖最後由+tcmsung+於+14-1-31+23:40+編

原帖由 tcmsung 於 14-01-31 發表
有云:作者已死。考評局咁出題並非不合理,還是要看個別題目吧。

中學文憑試中文科閱讀能力試題連作者都唔識答
http://www.youtube.com/watch?v=_Dp7pIJOLj8

作 家 認 為 文 憑 試 考 核 方 式 死 板
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=404908

考中文用選擇題,再加上咁出題,真係唔得掂

dolala 發表於 14-2-3 20:34
有云:作者已死。考評局咁出題並非不合理,還是要看個別題目吧。
不單要看每個題目,最重要是整體是否有效分辨學生能力。『作者已死』,那我們讀者是否也死了?否則不認為考評局可不多重檢示題目的有效性。如果作者不認同答案,而考評局不去檢討,或提出更有力的論據,而用『作者已死』的說法來開脫,那我就難以認同。

Bluegene 發表於 14-2-3 20:54
中學文憑試中文科閱讀能力試題連作者都唔識答
http://www.youtube.com/watch?v=_Dp7pIJOLj8
最要命的是, 這題答錯了, 下一個相關的4分題目也會跟着錯.

我囡是用家做過份卷, 我問她真的很難嗎? 她告訴我答案雖然不是躍然紙上, 但細細閱讀, 沒有比"聯想" 更适合的答案了.

回覆 October. 的帖子

這不是真的答案。這只是答選擇題的技巧,把不合理的答案去除。這真的能分辨學生的語文能力嗎?

ChiChiPaPa 發表於 14-2-3 21:38

這不是真的答案。這只是答選擇題的技巧,把不合理的答案去除。這真的能分辨學生的語 ...
MC真的好講技巧, 但是如果這題不是MC的話(A聯想, B呼應,C層遞,D對比), 睇怕更多的同學會答不出來.

MC可以取巧(也可以説肯動動腦筋的人應可取分), 下一個相關的題目就考你是不是真的理解真的讀懂了, 題目是:承上題, 試説明作者怎様運用這種寫作手法作扣連.(4分)

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131101/18488407

如果不是用答題技巧,可能得出不同的答案,因寫作的技巧非單一。

引用:回覆+October.+的帖子 這不是真的答案。這

原帖由 ChiChiPaPa 於 14-02-03 發表

這不是真的答案。這只是答選擇題的技巧,把不合理的答案去除。這真的能分辨學生的語 ...
呢個 "技巧",我仔小學時老師已教佢,都唔知讀書為左咩!只為估中出卷人心思而囉分,估得中既就考得高分,都唔知咩教育黎

回覆:文憑試重考生升呢奇低

之後題目用答案反推出題思維就得,正如當年背問答某某修辭好處一定係言簡意賅 生動有趣引發思考等 根本考評走唔出呢個框框

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-2-1+10:13+無錯

原帖由 jessimm 於 14-02-01 發表
中文解簽原理,隨解簽者up。
唔怪得知初三車公廟,咁多人求韱求學業啦,原來是有道理的!

醒目開學勳章 王國長老

A 是 聯 想 ; B是 呼 應 ; C 是 層 遞 ; D 是 對 比 ,

呢D題目真係痴鬼線,
讀文章唔係了解內容,
而係搵埋呢D,

醒目開學勳章 王國長老

ChiChiPaPa 發表於 14-2-3 22:03
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131101/18488407

如果不是用答題技巧,可能得出不同的答案,因寫作的技巧非單一
閱讀理解試卷第16、17題,要求考生回答晏子在《呂氏春秋.士節》中的心情,官方正確答案分別是「十分失望」及「十分自責」,林認為官方答案本身沒有不妥,「問題係,選擇答案可唔可以有更清晰嘅分野?因為四個選擇係有重叠嘅地方,我哋覺得『失望』之餘都可以『無奈』,『自責』?同時都可以『失望』;一個人嘅感情唔會得一種!」

感覺亦非單一....
我睇過阿女嘅試卷,  
有些問作者當時的心情,
我都揀錯,我真係覺得不同人有不同感受.
點解只得一個問案....

ZZdaphne 發表於 14-2-4 18:01
感覺亦非單一....
我睇過阿女嘅試卷,  
有些問作者當時的心情,
最理想是要求學生言之成理即可 .....
用 MC 已經是大錯特錯!
‹ 上一主題|下一主題