用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試重考生升呢奇低
樓主: elbar
go

文憑試重考生升呢奇低

回覆:ZZdaphne 的帖子

當時我們就是怕這種無奈及無助,決定唔陪他們癲。

再者,推行前有家人聽完教育局及考評局,向大學教職員介紹NSS及DSE的玩法,她一解釋,我們就知他們是想抄 lB ,但沒有配套及資源,Die Hard. 又想教淺d,考淺d,又怕外國大學不承認,最後都要十分靠近AL,不過讀少一年。

Yanamami  咪就喺東施效顰囉~  發表於 14-2-1 10:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Del.

elbar  還多了科必修 通識   發表於 14-2-1 12:31

ZZdaphne 發表於 14-2-1 00:05
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1742

chichipapa 有些資料可用,  ...

無錯吖~我女校內老師說,用英答通識未必洩底就喺兩個評卷員相差甚少,反而中文通識,兩個評分可以相差好遠,有時甚至要第3個評卷員添~~

Yanamami 發表於 14-2-1 10:13
無錯吖~我女校內老師說,用英答通識為必洩底就喺兩個評卷員相差甚少,反而中文通識,兩個評分可以相差好遠 ...

是學生還是評卷員的差異?我隠隠覺得是評卷員(老師)的水平參差,標準答案太另類及狹窄。

所以我對中文科目亦有相似懷疑,我都有興趣知道國內及台灣,校內校外差異會不會這樣大,我指是中文科的比較。

Yanamami  講緊用中文定英文既差異,中文答,同一分卷,唔同評卷員的理解可以好唔同。  發表於 14-2-1 11:19
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Yanamami 的帖子

我知道!
去番妳的看法,亦同樣適合,為何會有這麼大差異。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+tcmsung+於+14-1-31+23:40+編

原帖由 tcmsung 於 14-01-31 發表
呢個我女都有同我講過,所以佢話寧願做文言文,都不做白話文的閱讀

醒目開學勳章 王國長老

我隠隠覺得是評卷員(老師)的水平參差,標準答案太另類及狹窄。

同一分卷,唔同評卷員的理解可以好唔同

似乎兩者都有, 我地咁嘅年紀都未必看得出作者真正想表達D乜,何況學生仔....不同人有不同理解和感受, 點解咁局限,
有時文章仲要是一小段, 沒上文下理, 點估呀,
還有合格率奇低, 究竟想點, 踢人出局??????

醒目開學勳章 王國長老

. 中文跟中國文學較接近

而家就係咁, 中文好似考學生中國文學, 使唔使咁呢!!!

我覺得入得大學中文當然有某程度嘅要求,
文章要通順, 表達要清晰, 理解能力強,
但是而家評分真係狹隘, 只得標準答案.

Marco-ma  阿女都怕會衰係份中作卷到, 因 佢一揸起支筆就思潮湧現, 唔知湧咗去邊...... "作文" 都要段段扣題, 真係好無耐...  發表於 14-2-2 11:30
Marco-ma  阿女話有文學底的學生去考中文一定有著數, 但另一方面, 佢中文老師成日嘈佢, 中作 同 文學作文完全唔同, "唔" 可以自由發揮 同 自舒己見呀.....   發表於 14-2-2 11:25
Yanamami  我都覺得語文同文學好似混埋一齊禁~  發表於 14-2-1 13:42

ZZdaphne 發表於 14-2-1 12:44
似乎兩者都有, 我地咁嘅年紀都未必看得出作者真正想表達D乜,何況學生仔....不同人有不同理解和感受, 點 ...
有得入大學只得18%左右, 理科卷d答案黑白分明, 對錯無爭議性, 唯有係中文卷做手腳控制分數易d,

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 14-2-1 13:08
有得入大學只得18%左右, 理科卷d答案黑白分明, 對錯無爭議性, 唯有係中文卷做手腳控制分數易d,
...

咁....只會踢走理科生和男生, 所以大學女生越來越多, 失衡, 不是好事.....

CrabPincers 發表於 14-2-1 12:33
呢個我女都有同我講過,所以佢話寧願做文言文,都不做白話文的閱讀
我囡都話上到高中, 文言文無咩難度, 真正難的是現代文, 因爲唔知評卷人要甚麼答案.

Marco-ma      班學生又成為考試答題機..  發表於 14-2-2 11:32

無錯吖~我女校內老師說,用英答通識未必洩底就喺兩個評卷員相差甚少,反而中文通識,兩個評分可以相差好遠 ...
中文解簽原理,隨解簽者up。

Yanamami  Think so~  發表於 14-2-1 13:39

ZZdaphne 發表於 14-2-1 13:14
咁....只會踢走理科生和男生, 所以大學女生越來越多, 失衡, 不是好事.....
...

男生可以學多些考試技巧, 尤其是作文, 由挑選作文題目落手, 不求高分, 但求不離題, 穏陣.

無錯吖~我女校內老師說,用英答通識未必洩底就喺兩個評卷員相差甚少,反而中文通識,兩個評分可以相差好遠 ...
唔係話通識答案無分對錯, 只要講得通就得咩?

Yanamami  d官夠話“求學不是求分數”咯,你話呢?  發表於 14-2-1 13:43
Yanamami  你話呢?  發表於 14-2-1 13:40

回覆:ZZdaphne 的帖子

如果寫得言之成理,就算不按標準答案,應該都灼情處理,所以部份海外課程考語文是以rubric 作評分,而非單靠標準答案。

但用rubric 對老師及閱卷員要求較高,香港談何容易。

ZZdaphne 發表於 14-2-1 13:03
而家就係咁, 中文好似考學生中國文學, 使唔使咁呢!!!

我覺得入得大學中文當然有某程度嘅要求,

我仔女在 ib 學校讀,語文科到初中已經是要讀文學,year 7 已要讀起碼 3-4 本書,year 8-9 開始年一本莎氏作品。最後兩年的 ib 高中課程的 group 1 語文科 (即 first language),基本上是文學為主。
或許如網友說,想抄 ib,因此 dse  就將文學注入語文科。
但 ib 的評分標準很公平,學生可以有自己的立場,取分重點是要 "講得通",學生有理據解釋自己的想法,就會拿分。ib 的要求,我覺得是想看學生的文筆,因此,文筆亮麗,寫作能力高的學生,自然會取高分。文學作品本身,只是一個 tool,不是考學生的重點。

引用:Quote:ZZdaphne+發表於+14-2-1+13:03+而家

原帖由 Artie 於 14-02-01 發表
我仔女在 ib 學校讀,語文科到初中已經是要讀文學,year 7 已要讀起碼 3-4 本書,year 8-9 開始年一本莎氏 ...
所言甚是。

醒目開學勳章 王國長老

但 ib 的評分標準很公平,學生可以有自己的立場,取分重點是要 "講得通",學生有理據解釋自己的想法,就會拿分。ib 的要求,我覺得是想看學生的文筆,因此,文筆亮麗,寫作能力高的學生,自然會取高分。文學作品本身,只是一個 tool,不是考學生的重點

非常有理, 語文應該是這樣的.

不過你我不在其位.....無奈...

October. 發表於 14-2-1 13:33
男生可以學多些考試技巧, 尤其是作文, 由挑選作文題目落手, 不求高分, 但求不離題, 穏陣.
...
穏陣可揀記敘文, 冇咁易離題, 但難高分

ZZdaphne 發表於 14-2-1 16:49
非常有理, 語文應該是這樣的.

不過你我不在其位.....無奈...
兩岸三地,可以參考,理應可以出到一些合理的教材,題目及考試方式。

Yanamami  參考乜鬼?凈喺參考下人家(日、臺、澳)點處理垃圾都好啦!d官都唔喺o路既~  發表於 14-2-2 07:51