用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症 ...
樓主: Mrs.TamC9
go

[過動] 苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症 [複製鏈接]

Mrs.TamC9 發表於 14-2-2 23:54
我仔上pg個時唔肯坐定定,一入房就找玩具玩,到老師攞個玩具出來例如puzzle佢就會坐一陣,到佢玩完又想繼續 ...

My son was like that too when he was 2 years old and had sensory integration issues 感覺統合。

Before we found out and do real therapy, i took him to a 專注力提昇班 at CPDA (for us it was the Wan Chai branch). It was quite effective. You may try google them too as an option. All in all, just make sure he has sufficient exercise everyday, including jumping/bouncing/swinging/rolling. Some quiet time (a book or even a snack) between active play helps too, so that the child can learn to gauge himself in the long run.

My son is now almost 3.5 years old. He has calmed down a lot after continual monitoring and perhaps just simply growing up. Terrible two is a phase, as long as you continue to teach & direct him positively, i am sure he will grow to be a sensible, calm young man ;)

引用:+本帖最後由+jolalee+於+14-3-14+09:28+編

原帖由 jolalee 於 14-03-14 發表
Thank you. CPDA 我打過去專注力提升班要三歲先可以上,宜家我上緊佢地普通pg.可能之前上個pg係英文,而CPDA係用廣東話,所以仔仔表現好左,希望佢一路有進步啦

Mrs.TamC9 發表於 14-3-29 04:10
Thank you. CPDA 我打過去專注力提升班要三歲先可以上,宜家我上緊佢地普通pg.可能之前上個pg係英文,而CPD ...
Only after 3? When my son was there he was almost but not yet 3... But then the branch was just opening up at that time and may be  hey were more lenient then. Anyhow I am glad he is enjoying their PG there, only heard good things about them ;)

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+14-02-02+發表2歲

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-02-02 發表
我仔上pg個時唔肯坐定定,一入房就找玩具玩,到老師攞個玩具出來例如puzzle佢就會坐一陣,到佢玩完又想繼續 ...
我仔都係咁,我搞到我怕怕同佢返pg  ..

引用:Quote:原帖由+jolalee+於+14-03-14+發表本

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-03-29 發表
Thank you. CPDA 我打過去專注力提升班要三歲先可以上,宜家我上緊佢地普通pg.可能之前上個pg係英文,而CPD ...
咁你小朋友返緊CDPA ??  課程ok  ma??

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+14-03-29+發表T

原帖由 ashleylovebb 於 14-05-26 發表
咁你小朋友返緊CDPA ??  課程ok  ma??
晤好意思,太耐無上來,宜家先覆你。我仔已完成cpda 的pg,課程係廣東話,ok架。我仔上完明顯守規矩左,肯坐定、排隊,加上可能之前trouble 2啦。佢宜家乖左好多啦

引用:Quote:原帖由+ashleylovebb+於+14-05-26+發

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-08-26 發表
晤好意思,太耐無上來,宜家先覆你。我仔已完成cpda 的pg,課程係廣東話,ok架。我仔上完明顯守規矩左,肯坐 ...
什麼叫做cdpa?

回覆:苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症

cpda

回覆:苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症

我仔仔也有同樣問題,坐唔定,可否有cpda電話pm我,謝謝

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+14-08-26+發表

原帖由 Carsonshum 於 14-08-26 發表
什麼叫做cdpa?
一個playgroup機構,你上yahoo 搜尋有website

引用:我仔仔也有同樣問題,坐唔定,可否有cpda電

原帖由 Cherriho 於 14-09-02 發表
我仔仔也有同樣問題,坐唔定,可否有cpda電話pm我,謝謝
你住邊區,因有好多分店

引用:Quote:原帖由+Cherriho+於+14-09-02+發表我

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-09-03 發表
你住邊區,因有好多分店
我都想要電話,我住深水埗區,麻煩你了

可以去政府排隊做測試

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis.html

回覆 claudiaxxxxx 的帖子

請問你小朋友喺邊度做行為治療.謝謝

回覆 claudiaxxxxx 的帖子

Interested to know, please PM me. Thanks

Mrs.TamC9 發表於 14-2-4 02:56
多謝你嘅意見。我上個間pg好商業化,個老師唔會俾negative評語,只係話佢係curious & energetic boy,但話佢 ...
可能係因為出面嘅嘢有新鮮感,所以好吸引佢去探索下,屋企嘅嘢見慣晒,就會專心d.小朋友唔會個個一樣,唔會個個都咁定,尤其男仔好多都活躍d,要評個小朋友過度活躍,係要100個小朋友之,最頭嗰5個先叫過度活躍,即5%,所以比較唔係PG嗰小數人,係要比95人活躍先叫係.
還有你小朋友精力好唔好,會唔會成日唔洗瞓,如果玩兩玩都會攰,要休息,唔瞓晏覺唔得,你又可以減少一D擔心,大多數ADHD,都唔係咁易攰同咁易瞓,會比一般小朋友瞓少D,我仔兩歲時係完全不需要瞓晏覺,連上到車都唔會瞓,晚上瞓得少,但仍好精神.
我仔係三歲前亦不能跟大人一步步行,佢係用跳用跑,總之腳一係地就會彈下彈下,同我講嘢都會一路跳一路講

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+14-2-4+02:56+多謝

原帖由 wan_sosin 於 14-11-26 發表
可能係因為出面嘅嘢有新鮮感,所以好吸引佢去探索下,屋企嘅嘢見慣晒,就會專心d.小朋友唔會個個一樣,唔會個個 ...
我都擔心我仔仔ADHD, bb 而家21 mths,  已經評估ASD..
佢從來沒停, 永無話可以抱定過5分鐘。。 日日跑來跑去, 爬上爬落。。。我諗唯一安慰 淨喺瞓覺瞓得ok... 一定要瞓晏覺。。追佢好辛苦。但喺而家d 醫生都話確定唔到ADHD.. 請問經驗家長有無建議點做??
thanks

楽家豆豆 發表於 14-12-27 12:31
我都擔心我仔仔ADHD, bb 而家21 mths,  已經評估ASD..
佢從來沒停, 永無話可以抱定過5分鐘。。 日日跑來跑 ...

如果已確實自閉普系,咁都有可能同時有ADHD,雖然醫生話未能判斷,但要追緊D醫生去講個情況,同埋若果真係問題太大,例如BB好易因此做出太危險嘅事,例如爬窗,掉東西落街等易生意外情況,咁都要通知醫生,如果情形明顯,係可以早少少斷症.

另外,BB太坐唔定的話,個人經驗,點都要搵一樣事情佢去坐定去做,我以前一定要我仔坐定食飯,點都唔會放佢走來走去,最少做到一樣嘢係定落黎.我仔BB時食飯,我放佢係high chair,用兩條安全帶扣實,因為一條帶佢都有本事走佬,試過從high chair跌落地,為安全,為要佢坐定,唯有扣實佢.之後大了,坐餐枱食飯,就好少會走落地,多數食完才會離開.

你也可選擇訓練佢其他嘢,但一樣就好,唔好多過兩樣,做好先再教其他.

另外,如果bb明白指令,可以試下安坐訓練,但如果ASD,唔知佢明唔明到,可能都要大D先可以.

都一樣~
‹ 上一主題|下一主題