用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症 ...
go

[過動] 苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症

可以去邊度check?有無pg係可以train坐定定,對住佢我投降中

回覆:苦惱~~阿仔兩歲好曳,懷疑有過度活躍症

2歲,除左訓覺果陣,基本只可坐定5-10分鐘。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:2歲,除左訓覺果陣,基本只可坐定5-10分鐘

原帖由 chowqv 於 14-02-02 發表
2歲,除左訓覺果陣,基本只可坐定5-10分鐘。
我仔上pg個時唔肯坐定定,一入房就找玩具玩,到老師攞個玩具出來例如puzzle佢就會坐一陣,到佢玩完又想繼續玩,老師叫佢等等因為未輪到佢,佢又自己起身走去找其他玩具。到唱歌同畫畫,佢唱頭一首之後就自己tidy up楽器又走左去,畫畫求其撩2撩又離座,人地個個都唔係咁,我有d唔開心同擔心佢唔正常

引用:我諗要佢上那些pg專教專主力的.+自企屋企人

原帖由 MeiLingLuk 於 14-02-02 發表
我諗要佢上那些pg專教專主力的. 自企屋企人很難train到
我都打算咁,請問有無介紹?

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+14-02-02+發表2歲

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-02-02 發表
我仔上pg個時唔肯坐定定,一入房就找玩具玩,到老師攞個玩具出來例如puzzle佢就會坐一陣,到佢玩完又想繼續 ...
如果你真係擔心,最快都係去西醫出信排cac;不過得2歲,你預左排一段時間。上得pg,咁老師點講?
你講既上堂要做既野,有d小朋友真係無興趣,所以自然去搵自己想玩既野。
係未搵到岩佢既pg之前,都係去公園跳,跑多d。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+14-02-02+發表

原帖由 chowqv 於 14-02-03 發表
如果你真係擔心,最快都係去西醫出信排cac;不過得2歲,你預左排一段時間。上得pg,咁老師點講?
你講既上 ...
多謝你嘅意見。我上個間pg好商業化,個老師唔會俾negative評語,只係話佢係curious & energetic boy,但話佢不斷地進步。其實我自己都唔知佢有無問題,佢係屋企都係活躍但又未至於無時停,佢可以坐係櫈到食完一歺飯,平時都可以自己睇下書,砌下puzzle,不過都係短時間。如果去私家check可以嗎?

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+14-02-03+發表如果

原帖由 Mrs.TamC9 於 14-02-04 發表
多謝你嘅意見。我上個間pg好商業化,個老師唔會俾negative評語,只係話佢係curious & energetic boy,但話佢 ...
當然可以(不過我唔知邊到有私家,同埋幾多錢)。聽你咁講,你個仔都只係好動。係屋企都算乖。
不如你返健康院問下。等佢升k1再留意一下。呢段時間,試下介白糖,汽水,所有精練既食物,睇下有無好d。

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+14-02-04+發表

原帖由 chowqv 於 14-02-04 發表
當然可以(不過我唔知邊到有私家,同埋幾多錢)。聽你咁講,你個仔都只係好動。係屋企都算乖。
不如你返健 ...
Thank you.....我下次睇開醫生再同醫生講下轉介先。其實佢係屋企都活躍,成日推枱推櫈,係屋企踢波都有,不過唔係無時停個隻。頭先我打去d有提升專注力的pg,佢地全部都話要三歲先可以上

Mrs.TamC9 發表於 14-2-4 14:26
Thank you.....我下次睇開醫生再同醫生講下轉介先。其實佢係屋企都活躍,成日推枱推櫈,係屋企踢波都有,不 ...
都可以試下俾佢“穿珠仔”。主要係練下專注,坐定定。
唔好心急,5分鐘5分鐘咁加。
再唔係加多一個timer,玩坐定定游戲,同佢講響左先起身。

引用:我有個friend個仔仔都係坐唔定,+佢試個帶個

原帖由 MeiLingLuk 於 14-02-05 發表
我有個friend個仔仔都係坐唔定, 佢試個帶個仔去一对一和老師上堂鍊專注力, 好似現在改善很多, 聽她講老師是 ...
多謝你,可以介紹給我嗎?如果真的對仔仔有幫助,$380我覺得可以接受

引用:Quote:Mrs.TamC9+發表於+14-2-4+14:26+Than

原帖由 chowqv 於 14-02-04 發表
都可以試下俾佢“穿珠仔”。主要係練下專注,坐定定。
唔好心急,5分鐘5分鐘咁加。
再唔係加多一個timer, ...
Thanks.我試試你的方法,謝謝

引用:我PM你啦!

原帖由 MeiLingLuk 於 14-02-05 發表
我PM你啦!
好呀,thank you so much

回覆:MeiLingLuk 的帖子

我都要,thanks.

回覆:Mrs.TamC9 的帖子

去朗研社睇睇 http://www.creativepowerhk.com/

引用:去朗研社睇睇+http://www.creativepowerhk.

原帖由 DollyCC 於 14-02-09 發表
去朗研社睇睇 http://www.creativepowerhk.com/
好呀,多謝你呀

回覆:MeiLingLuk 的帖子

可否pm我資料?

回覆 Mrs.TamC9 的帖子

mrs TamC9

可以PM d info 我嗎?