用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請教在家操Cambridge的家長。。。
go

請教在家操Cambridge的家長。。。

是否有計時?做完有時間淨會否俾佢離開座位?

我的傻豬還未到可以操練的地步。
不過,將來如果已可以做paper, 我會計時,教佢check卷。還有時間的話,離位也無妨吧

回覆:請教在家操Cambridge的家長。。。

我沒計時間,因囡囡做得比較快,每次也指定時間前已做好。我覺得初做不指定時間壓力少D,特別對慢的孩子。而熟悉左後,若太慢,要push下。

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

引用:我沒計時間,因囡囡做得比較快,每次也指定

原帖由 bebeyan 於 14-01-31 發表
我沒計時間,因囡囡做得比較快,每次也指定時間前已做好。我覺得初做不指定時間壓力少D,特別對慢的孩子。 ...

佢平均唔洗8分鐘做完reading & readiness果part (starter),佢個腦一停個pat pat就會好痕

叫左佢覆卷,但都係求其睇一次

傻太 發表於 14-2-2 18:02
佢平均唔洗8分鐘做完reading & readiness果part (starter),佢個腦一停個pat pat就會好痕

叫左 ...
小朋友係咁架,佢依家都未知咩事住,淨係知要做野。
我都無計時,佢做得好快,但我都會叫佢double check,睇下有無做漏或做錯。

有計時, 雖然佢唔洗10分鐘就完成reading and writing, 不過我一定要佢等到夠鐘, 因為真實考試時都係噤, 多左時間我教佢要覆卷, 或安靜等夠鐘.  佢無出去上堂, 考前一星期做左6份計時的past paper, 結果15 shields.  朋友個囡出去上左幾千蚊堂, 點知竟然無同過小朋友計時做卷, 結果唔合格

回覆 Jupiter 的帖子

你小朋友好叻!我仔仔K3,我想幫他報starter,是否在網上download,或在書店買來做,那樣會好些?請大家比比意見,Thx!

vic6 發表於 14-3-12 01:59

你小朋友好叻!我仔仔K3,我想幫他報starter,是否在網上download,或在書店買來做, ...

the download one is one sample paper only, if you need more practice, need to buy past papers, A to G with CD around $330

回覆:swongswong 的帖子

有D買a - f 有得平d

owennam 發表於 14-3-15 17:44
有D買a - f 有得平d

how much?

引用:回覆+Jupiter+的帖子 你小朋友好叻!我仔

原帖由 vic6 於 14-03-12 發表

你小朋友好叻!我仔仔K3,我想幫他報starter,是否在網上download,或在書店買來做, ...
我去書局買,不過好貴,之後考movers我去淘寶買past paper

vic6 發表於 14-3-12 01:59

去書店買本叫 "Fun for Starters"(劍橋大學出版社出版)。

回覆 swongswong 的帖子

may i know where to buy the materials? thanks.

大白豬 發表於 14-3-27 08:41

may i know where to buy the materials? thanks.

在商務印書館有得賣, HK$128.00 一套。

大白豬 發表於 14-3-27 08:41

pm u

請問都可pm我嗎?

因為 Pearson 的試卷是免費下載的,而且 Pearson 和 Cambridge 的程度相似,所以想平的話有一個簡單的方法,去 Pearson 免費下載相應的試卷。

Lapo1314 發表於 14-4-9 12:08

請問都可pm我嗎?
pm u

回覆:王家爸爸 的帖子

真的?有分幾份試卷嗎?有link?

王家爸爸  Firstwords, Springboard 約等於 Starters

Quickmarch 約等於 Movers

Breakthrough 約等於 Flyers  發表於 14-4-14 12:03
王家爸爸  Firstwords 約等於 Starters
Springboard, Quickmarch 約等於 Movers
Breakthrough 約等於 Flyers  發表於 14-4-14 12:03
王家爸爸  Past Papers 免費下載:  http://pearsonpte.com/PTEYoungLearners/Pages/Resources.aspx  發表於 14-4-14 12:01

回覆:王家爸爸 的帖子

是否考PTE?

王家爸爸  我建議同時考PTE和劍橋,他們的形式十分相似,所以一次的準備可以應付兩個考試。  發表於 14-4-14 11:58