用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 請問您們囡囡幼稚園讀邊間?
go

請問您們囡囡幼稚園讀邊間? [複製鏈接]

請問您們囡囡幼稚園讀邊間? 如果是迦南黃埔,或方方樂趣,會跟得吃力嗎? 如果是from York, D中文又跟唔跟到 及天神是傳統學校,適應到嗎?? 天神是我心儀的學校,囡囡今年將上K1,勞煩各位媽咪!

1    0    0    0

边間幼稚園不是最重要,反而家長的培育及孩子本身的性格較重要。

有聽聞York的中文程度小學生有點吃力,其實你可自己跟她多閱讀及寫字,应該ok

jonahlee 發表於 14-2-16 09:37
边間幼稚園不是最重要,反而家長的培育及孩子本身的性格較重要。

有聽聞York的中文程度小學生有點吃力,其 ...
認同,其實睇個別家長點做法。我囡囡同班同學都有由YORK入天神,呀同學仔中英數常都好掂,與其話佢中文吃力,不如話佢英文底子打得更好,佢好叻叻

回覆 jonahlee 的帖子

謝謝您的回覆,其實天神較適合性格怎樣的小朋友?

回覆 edu_father 的帖子

謝謝您的回覆,想請問天神和聖瑪利是否已公佈"斷龍"?如仍是傳言, 學校有沒有向家交待?

回覆 linuswin 的帖子

"斷龍"只會影響未來入學的新生,所以現有的家長不會擔心,學校也不會主動交代,還是留意學校向外的消息公佈吧

linuswin 發表於 14-3-4 22:50
回覆 jonahlee 的帖子

謝謝您的回覆,其實天神較適合性格怎樣的小朋友?

個人覺得冇話特定咩小朋友性格最適合讀,反而要注意係,天神學術程度的確係較一般深,所以報讀前要諗清楚你同囡囡肯唔肯多付出,否則唔建議報讀。

我覺得如小朋友能坐定又專心,喜歡閱讀,那讀天神不會覺得辛苦。

小朋友適應力好強,但家長及孩子的付出及配合是關鍵。

回覆 HACS 的帖子

即使"斷龍",仍是有大機會入聖瑪利?

聽聞未接龍前有70%入番SMCC

回覆:請問您們囡囡幼稚園讀邊間?

我係未接龍時, 由天神升聖瑪利既學生, 當年如無意外, 全班頭十名一定升st Mary's, btw, 當年天神上下午共六班, 即around 60-70個人可升st Mary's

回覆 valentinored 的帖子

即你當年成績很標青吧!

引用:回覆+valentinored+的帖子 即你當年成績很

原帖由 linuswin 於 14-05-13 發表
回覆 valentinored 的帖子

即你當年成績很標青吧!
十名內, 但乖乖女既我都讀得幾辛苦吓, 我囡囡無我甘聽教, so 擔心中

‹ 上一主題|下一主題