用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲半言語評估
go

[聽/語障] 2歲半言語評估 [複製鏈接]

想問下過來人媽媽意見...我個囝兩歲半...前幾日做完評估...話佢脷仔唔夠力, 以致佢有D音發唔倒, 加上屋企由姐姐照顧, 唔係好有動力需要佢開口..... 囝囝可以發單音 , 如: 比, 我, 你, 要, 波, 車, up, down, 好, yea, no,......... 稱呼如: 媽咪, daddy, por por, e MA, MAMA, 爺爺,EE,姐姐, 哥哥, 妹妹都叫倒,,,,但叫唔倒UNCLE, 叔叔。。

你同佢傾計, 講野。。。。叫佢跟講, 佢以前唔願開口既, 但近呢兩個月都慢慢地進步同肯開口跟講。。。

所以,媽媽們覺得我係屋企同佢做多D脷仔既訓練,係咪未需要去做治療呢?? (好貴。。
   4    0    0    0

hehawendy 發表於 14-1-28 13:13
想問下過來人媽媽意見...我個囝兩歲半...前幾日做完評估...話佢脷仔唔夠力, 以致佢有D音發唔倒, 加上屋企由 ...
我果個言語治療師時常講, 一定要係屋企訓練小朋友, 治療期間佢會用留時間教點樣係屋企訓練小朋友, 跟住做下次再見面時佢就會再提升治療程度. 試過忙碌無係屋企做訓練, 再見治療師, 一睇就睇得出無進步.

如果可以負擔, 可考慮每兩個禮拜做一次治療, 平時就抽時間用治療師教嘅方法係屋企練. 中長期嚟講係最有效及相對支出較少, 當然我覺得治療師嘅技術同經驗都緊要, 因為比較快就搵到針對性嘅治療方法.

保良局有d 資助做 st, 你可睇我 post

引用:Quote:hehawendy+發表於+14-1-28+13:13+想

原帖由 alexcmlam 於 14-01-29 發表
我果個言語治療師時常講, 一定要係屋企訓練小朋友, 治療期間佢會用留時間教點樣係屋企訓練小朋友, 跟住做下 ...
請問你用邊間?我而家係領x上,但治療師無教我返屋企點樣再跟進,搞到我返到屋企後唔識同女女做訓練…

回覆 monkeydiary 的帖子

我個治療師曾說過叫我不需在家訓練小朋友,因為當佢有能力時,你唔叫佢都會自己講。我暫時又覺得真係得禾,我個女1月頭開始治療,現在2個月到,佢由唔肯講嘢,只識好細聲說拜拜及好少跟講,到現在可大聲點說拜拜,爸爸,比,擺,爬,波波,巴士,提子,我食,好味,謝謝,唔該晒,肯開始講早晨,真係好咗好多,我已經好開心了。
PS:我有同時做感統同語言治療

sorjomui 發表於 14-3-3 19:14
回覆 monkeydiary 的帖子

我個治療師曾說過叫我不需在家訓練小朋友,因為當佢有能力時,你唔叫佢都會自己 ...
你個囡係邊度做 ? 貴唔貴 ? 我囡下個月2.5歲番政府做評估, 但我知一定唔 pass, 之後排政府做治療一定等好耐, 所以想搵私家....
‹ 上一主題|下一主題