用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1c入b1a
go

b1c入b1a

想問問意見。如果孩子是b1c小朋友,好努力都從未入過全級10大,但因某b1a讀書型中學對孩子好有認識,知道孩子品格優良,又已有一體一藝,應穩收,大家會把一個成績只是中上的學生,放在個個都是全級三甲的學校中嗎?這只是假設題目,想聽聽意見罷了。

都唔喺假設既~我女小學是band1中,入到band1A中學,而家喺大概頭1/3(既尾位)禁。喺好難上位,但都唔會墊底,事關總有班喺大抽獎入。努力d,中間至中上唔難。

vincher  英文強的人易適應d!应不会太差!  發表於 14-2-1 23:19
anna59  其實你個女既成績已經好好  發表於 14-1-28 14:14

引用:都唔喺假設既~我女小學是band1中,入到band

原帖由 Yanamami 於 14-01-28 發表
都唔喺假設既~我女小學是band1中,入到band1A中學,而家喺大概頭1/3(既尾位)禁。喺好難上位,但都唔會墊 ...
但大抽奬入的一定唔輪到b2,所以佢在成班人中一定係尾。會唔會有奇蹟?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yes... 仲有大抽獎嗰班,大家都係咁上下
所以唔駛太擔心!
恐龍家

786 發表於 14-1-28 09:20
但大抽奬入的一定唔輪到b2,所以佢在成班人中一定係尾。會唔會有奇蹟?

...

唔講你唔信,唔一定band2先唔讀書,band2生有d考呈分可能唔好彩,band1C有d可能喺好彩,抽到入band1A但都會唔讀書。再加上青春期,家長唔可以逼到,她唔讀你無乎~所以band1尾有彩數抽到入band1A中學,都好睇個小朋友學習態度。唔好態度咪墊底。上到中學,態度喺一切。

anna59  agreed  發表於 14-1-28 14:15

回覆:b1c入b1a

謝謝意見

正面點睇,妳個小朋友係努力讀書型,入讀書型B1A已經勝利了一半啦!最起碼配對正確。至於潛力,現在才小六,到開竅很大機會有突破㗎。
...

講真, 真係要好好同亞女商討, 同佢分析, 問吓佢意見, 因始終讀書o既係佢,  小學就任由你擺佈, 但上咗中學, 有佢自己思想, 又易受人影响, 免得俾佢埋怨

王國會長

Yanamami 發表於 14-1-28 09:15
都唔喺假設既~我女小學是band1中,入到band1A中學,而家喺大概頭1/3(既尾位)禁。喺好難上位,但都唔會墊 ...
就算係大抽獎入到band1A中學的都是B1生, 差極有個譜. 墊底定上位只有靠日后各自修行.

俾d信心小朋友啦~多d溝通,初時唔好有太不切實際期望,以排中位為目標先。o力人真不少(自行同真正b1抽入黎),但唔好睇死自己囉。將勤補拙就得。好多人會話自信心會沉,但好睇小朋友性格同家長態度既。我女F1入輔導班添,慢慢向上爬囉。多d鼓勵就得。有好多時間追既~

Jackieson  yes, 要對自己小朋友有信心至得, 唔好咁快打定輸數.  發表於 14-1-29 12:29
grace_xian    發表於 14-1-28 10:33

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-1-28+09:32+編

原帖由 Yanamami 於 14-01-28 發表
十分同意。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王國會長

Yanamami 發表於 14-1-28 09:29
唔講你唔信,唔一定band2先唔讀書,band2生有d考呈分可能唔好彩,band1C有d可能喺好彩,抽到入band1A但都 ...
對, 入到好學校只係一個機會, 但仍要自己把握的.

Yanamami  命運在我手永不低頭~~~~(阿信的故事主題曲)  發表於 14-1-28 09:48

瑩瑩老豆 發表於 14-1-28 09:39
就算係大抽獎入到band1A中學的都是B1生, 差極有個譜. 墊底定上位只有靠日后各自修行.
...
有可能喺中文小學喺band1生(每間學校頭1/3都喺band1生啦),但英文底唔鞏固,上到中學喺另一套讀書方法,又或者態度欠佳。。。好多因素影響既~

Yanamami 發表於 14-1-28 09:29
唔講你唔信,唔一定band2先唔讀書,band2生有d考呈分可能唔好彩,band1C有d可能喺好彩,抽到入band1A但都 ...

band1中上到band1頭都可以保持在頭三分一, 真係好叻的
向你睇齊! 希望我仔仔也可以做到
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:Quote:786+發表於+14-1-28+09:09+想問問意

原帖由 長生不老 於 14-01-28 發表
我覺得樓主識得band1a校校長,所以穩收
只係識校長不能啦,大部份老師都識才行:,再加埋校監校董,仲要佢都鐘意個小朋友〜〜這是假設,不要當真happy:

回覆:786 的帖子

其實識校董會之一,機會會否大一些?我指叩門階段

回覆:b1c入b1a

如果間中學肯在自行收生階段取祿,已等於認同小朋友有足夠能力入讀,還需要擔心什麼?

引用:Quote:pris626+發於+14-1-28+11:58+如果間

原帖由 長生不老 於 14-01-28 發表
其實樓主不是擔心入唔入到band1a,只是擔心成績跟唔跟到姐,樓主已經一早搭通天地線,入硬就必然架啦! ...
或者咁講,我想b1aa的讀書型學校,可能不及b1b-c活動型學校更適合b1c一體一藝的小朋友。b1b-c活動型學校完全沒有關係,只是以往小學比較多小朋友入讀,自行、抽獎、叩門都有機但不是十足十。b1aa讀書型學校關係好,但好似唔係好match.