用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 ! ...
樓主: goodboy1
go

家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !  

goodboy1 發表於 14-1-27 23:51
家下學校一般要求學生最少有一體一藝的課外活動,“藝”-通常會選玩器; “體”-自選一樣運動。
想入心儀中 ...
其實"藝"點解唔可以係畫畫、跳舞或唱歌,點解有啲學校一定要人學樂器?重要鋼琴唔計!

Yanamami  咪喺囉~~~就算攝影都喺藝術。  發表於 14-1-28 09:21

引用:Quote:Yukyuk+發表於+14-1-27+23:04+金錢及

原帖由 goodboy1 於 14-01-27 發表
家下學校一般要求學生最少有一體一藝的課外活動,“藝”-通常會選玩器; “體”-自選一樣運動。
想入心儀中 ...
話就話一體一藝,其實都唔係人人有架……

有就錦上添花增加競爭力,無又唔代表一定唔得,始終成績最重要。

BFIF 發表於 14-1-28 08:57
其實"藝"點解唔可以係畫畫、跳舞或唱歌,點解有啲學校一定要人學樂器?重要鋼琴唔計! ...
我都覺得喺。唔喺個個鍾意音律嘛~~人地鍾意畫畫跳舞剪紙書法陶藝唔得咩?

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-27+發表家

原帖由 YuYuMother 於 14-01-28 發表
話就話一體一藝,其實都唔係人人有架……

有就錦上添花增加競爭力,無又唔代表一定唔得,始終成績最重要。 ...
要有一體一藝,冇話要特異功能,有咪得囉,當然成績要好啦!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+14-01-28+發表

原帖由 ANChan59 於 14-01-28 發表
要有一體一藝,冇話要特異功能,有咪得囉,當然成績要好啦!
還有操行好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:樂器至甘,六舊水一粒鐘,仲要個衰仔經常冇

原帖由 VKwan 於 14-01-27 發表
樂器至甘,六舊水一粒鐘,仲要個衰仔經常冇練好琴,真係學黎把鬼!
六舊水、、、演奏級?

YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。  發表於 14-1-28 10:04
Yanamami  唔喺,喺教果個有quali~~大師級!  發表於 14-1-28 09:55

ha8mo 發表於 14-1-27 23:33
你以為哩d友仔唔識收$?

我當然知道NGO要收錢, 不過比外面平小小

你話你500可以搞惦咁多活動, 我咩只管估下囉

你中意講就講, 唔中意講可以唔講,唔需要用咁架語氣去反問人囉

ha8mo  sorry,其實我唔係質疑你,而係我自己唔太鍾意NGO搞的,因為我覺得一係好貴,一係好曳   發表於 14-1-28 10:41
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Yanamami 發表於 14-1-28 09:24
我都覺得喺。唔喺個個鍾意音律嘛~~人地鍾意畫畫跳舞剪紙書法陶藝唔得咩?
...
係囉, 但剪紙書法陶藝好似冇級試考喎, 點評估?

我都因為咁, 今年都ong個女去考中國舞級試, 有被時世所之感!

回覆:家長為了舖排子女升中路, 用在課外活動的開支真不少 !

現在的孩子周身刀,花了我們不少買刀錢,希望啲刀真係張張利。。。

Lyn 發表於 14-1-28 10:03
係囉, 但剪紙書法陶藝好似冇級試考喎, 點評估?

我都因為咁, 今年都ong個女去考中國舞級試, 有被時世所之感 ...
咪喺老套囉~~~一定要考級證明咩?藝術喺要黎提高修養,唔喺一種“手段”嘛~我游水田競打波,只有參與但唔贏獎,你當我有玩定唔玩?點證明?如果有人學樂器到8級但從不考級,又點證明?整件事就喺無曬意思。

YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。
阿女考完8級,$450/hr. 所以同教果個quali關喺大d。

YuYuMother  我女考完8級,$700/hr.  發表於 14-1-28 10:30

bb560 發表於 14-1-28 09:50
六舊水、、、演奏級?
e+一般私人,不論學生級數,一律計鐘錢,你估舊時琴行價咩

王國會長

以前就只係讀書塡鴨教育, 今日就全方位塡鴨教育

Yanamami 發表於 14-1-28 10:13
YuYuMother  如果有得7-8級,老師又有quali就差不多啦,唔貴囉。
阿女考完8級,$450/h ...
我個老師,正牌英國皇家音樂學院留學果種,不是考皇家試果種

bbfish1992  如何找到老師  發表於 14-1-28 11:10
Yanamami  非一般來頭~  發表於 14-1-28 10:28

學咁多野,兼顧到學業嗎?

fatman69 發表於 14-1-28 12:12
學咁多野,兼顧到學業嗎?
有d小朋友可以架。
叻嗰group小朋友真係品學兼優,樣樣皆精。佢地唔止讀書叻,time management 都好好,所以兼顧得到。亦都咁講,佢地家庭支援亦好充足。

moniquechoy    發表於 14-1-28 19:09