用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問下過動兒有無睡眠問題呢?
go

[過動] 想問下過動兒有無睡眠問題呢?

回覆 dtung 的帖子

google search下 ,發現係有不少研究證實好大部分ADHD患者都會睡眠不足/睡眠質量低下

似乎睡眠同ADHD有好大關係,也有部分睡眠方面的症狀被誤診為ADHD

我近排懷疑我個女有ADHD,而佢睡眠質量都好差,幾乎晚晚都會突然大哭,日頭又唔訓覺,2歲幾人仔每日睡眠不足10粒鐘

回覆:想問下過動兒有無睡眠問題呢

我個仔係可以唔訓,可以2點(凌晨)到8點(早上)就叫做夠。因為要玩。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

咁有沒咩辦法改善呢?

引用:回覆+chowqv+的帖子 咁有沒咩辦法改善呢?

原帖由 fixedstar99 於 14-02-04 發表
回覆 chowqv 的帖子

咁有沒咩辦法改善呢?
有。唔好迫佢午睡;日日7星茶,龜糕一星期一次。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 14-1-28 02:33
我個仔係可以唔訓,可以2點(凌晨)到8點(早上)就叫做夠。因為要玩。

...
我仔都係瞓得少!而且由bb開始已唔鍾意瞓,好多B會扭眼瞓,我個仔從來唔會,只會扭唔想瞓!
不過佢又不至於瞓6個鐘咁少,我盡量日日都比佢放足電,日日跑公園成兩個鐘!
但係佢好多時發開口夢,同埋好多夢發,所以唔係晚晚瞓得好!

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 亞女20個月大,+從

原帖由 dtung 於 14-02-05 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

亞女20個月大, 從未試過連睡六小時, 睡得好個晚3小時醒一次, 睡得差果晚一個鐘醒一 ...
咁我個仔又無去到咁差!不過4歲前會"喊驚"!
我有朋友個女又係咁,瞓唔耐,但大咗無乜嘢喎!

wan_sosin 發表於 14-2-4 21:40
我仔都係瞓得少!而且由bb開始已唔鍾意瞓,好多B會扭眼瞓,我個仔從來唔會,只會扭唔想瞓!
不過佢又不至於瞓6個 ...
我有幫阿仔睇中醫,話佢“肝火盛”;即係佢地既“能量”係日頭無用晒,有剩既就會係夜晚入肝。
個中醫話:晚晚火燒肝,點會訓得好!
所以真係要幫佢地“疏肝”囉。

chowqv 發表於 14-2-5 15:07
我有幫阿仔睇中醫,話佢“肝火盛”;即係佢地既“能量”係日頭無用晒,有剩既就會係夜晚入肝。
個中醫話: ...
都有聽過下!我都想帶我仔去睇中醫,但佢真係食唔到藥!以前試過去睇鼻敏感,但要佢食藥就真係無辦法!佢本來已偏食,d嘢食有小小唔同味都唔會食!真係要佢食d佢認為怪味嘢,佢會流晒睇淚!我都覺得我仔有d感統問題!對某D嘢無法接受!或過份敏感!
我都盡量比佢日頭盡玩!真係用盡d力,佢就會瞓得好好!但唔容易,係公園玩足兩個鐘,踩埋單車先得,佢用盡時,我自己都乾咗!

wan_sosin 發表於 14-2-5 22:42
都有聽過下!我都想帶我仔去睇中醫,但佢真係食唔到藥!以前試過去睇鼻敏感,但要佢食藥就真係無辦法!佢本來已 ...
要做神農氏,樣樣清肝既,飲既,食既都試下啦。

chowqv 發表於 14-2-6 00:24
要做神農氏,樣樣清肝既,飲既,食既都試下啦。
好!我一於試下!

引用:Quote:原帖由+fixedstar99+於+14-02-04+發

原帖由 chowqv 於 14-02-04 發表
有。唔好迫佢午睡;日日7星茶,龜糕一星期一次。
龜零糕有幫助?

rainbow*~ 發表於 14-3-1 23:35
龜零糕有幫助?
對我個仔。
其他人我又無問。

咁我個仔又無睡眠問題喎, 返緊小一, 每日7點起身, 最遲10點瞓, 上床一陣就瞓. 瞓得唔夠佢就唔願起身.