用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同書院和高主教書院的教學質素和升學支援 ...
go

港同書院和高主教書院的教學質素和升學支援 [複製鏈接]

有用家可以給予意見嗎?謝謝。

3    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

高主教我唔知wor, 我知港同咋
高主教可以望下學校網頁, 都有唔少career talk:
http://www.raimondi.edu.hk/new/event/list

呢個係港同網頁內2013年9月校園內舉辦university fair, 除三大外, 亦有唔少海外學校黎擺booth
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... rsity_Fair_2013.htm

舊年學校2013畢業生中, 最後78人留港, 都有30人去左英國, 學校網頁有交代有咩英國大學出過offer;
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... UPAS_Offer_2013.pdf

我知學校s4開始已經出晒predicted grades俾每一個學生, 叫佢地好好準備(升唔升大學都好都要唸架), 有career counsellor一路同學生傾, 教佢地申請, 而申請外地大學, 由於1月中已經係deadline, 未有公開試成績, 就要靠學校出predicted results+referral, 仲有學生personal statement, 都係學校會一路幫, 以學校只有2年畢業生, 又"估成績"咁去挑戰甲級名大學都有offer, 我相信career counsellor應記一功

而學校都會安排mock interview俾學生, 最緊張(top)果幾個, 聽講校長仲陪埋學生飛過英國面試呢(家長講咋)

教學質數, 好難comment wor, 睇公開試成績啦
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... Result%20_2013.html
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_12-13.pdf (p9)

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thanks a lot, Charlotte_mom. Do you know how are the students doing in the college, especially those promoted directly from its primary section? 中學是否忙很多?適應得怎樣?校風好嗎?老師穩定嗎?麻煩哂你啊!!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

想請問學校重思考?重操練? 有精英班嗎?

醒目開學勳章 王國長老

feiji 發表於 14-1-27 13:27
Thanks a lot, Charlotte_mom. Do you know how are the students doing in the college, especially those ...

Do you know how are the students doing in the college, especially those promoted directly from its primary section?
書院係新校, 頭2年畢業生都唔係讀足12年, 即so far所有畢業生都係從唔同時候插班, 小學又唔定中學又唔定, 有d入完又走, 今年就有喇(由小一開始上), 而由於小學又係新校, 中間亦不免有學生出出入入, 如果真係想睇小一直上成果, 要等多幾年至穩定wor

中學是否忙很多?適應得怎樣?
忙呀, 我女s2一開學果個星期已經2個unit tests, 雖然睇校曆表一年一次考試, 但中間都keep住有評估, 上週至完左assessment week, 而中學本身都多project (both學術上同其他咩班制級制社制比賽活動), 所以年頭忙到年尾, 但我女話好玩

校風好嗎?老師穩定嗎?
同港小一樣, 港同書院唔係靠高壓去管學生, 如果你鐘意傳統管治模式, 港同唔岩你, 例如唔交功課, 老師會追, 但唔係寫手冊記過果種, 始終唔交功課年尾個grade唔好, 咁大個自己要承擔後果, 唔係要人打打殺殺
學生乖唔乖, 都係果句, 自己睇, 放學時間去學校附近巴士站等下, 你會有答案
老師穩定, ok啦, 又係果句, 新學校staff turnover一定比舊校多, ok咁lor

醒目開學勳章 王國長老

lucyplus 發表於 14-1-27 13:41

想請問學校重思考?重操練? 有精英班嗎?

港同不嬲都係活動教學, 小學係, 中學都係
精英班, 有啊副校長講笑話, 一級有5班, 其中5班係精英班

很詳細的資料, 謝謝.
再多口問句港同小學有呈分上教署嗎? 學校不須擔心TSA?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

睇呢度好了, 應該有你想知資料
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

很有用, 謝謝!

引用:Quote:feiji+發表於+14-1-27+13:27+Thanks+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-27 發表
Do you know how are the students doing in the college, especially those promoted directly from its  ...
謝謝你詳細的回答。我都覺得能有那麼多人入到英國的知名大學是好 impressive!

至於教學成效,無論小朋友是否中途插班,也是很不錯了。我教中學的朋友說,這差不多是 band one 中的成績了。

Charlotte_mom 發表於 14-1-27 12:54
高主教我唔知wor, 我知港同咋
高主教可以望下學校網頁, 都有唔少career talk:
http://www.raimondi.edu.hk/ ...
睇呢港同嘅升學咨詢做得幾好,學校是否有full time嘅career councilor?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-1-27+12:54

原帖由 中天英 於 14-01-28 發表
睇呢港同嘅升學咨詢做得幾好,學校是否有full time嘅career councilor?
有,全職。佢之前做過IB school所以對外國升學比較了解(咁當然香港升學都識啦),畢竟一間新校,要說服外地大學肯試自己學生,真係要花唔少心機

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同書院和高主教書院的教學質素和升學支援

而家d細路真幸福,想當年一切都係靠自己估估下,連咩叫prerequisites都未知

引用:Quote:原帖由+中天英+於+14-01-28+發表睇呢

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-28 發表
有,全職。佢之前做過IB school所以對外國升學比較了解(咁當然香港升學都識啦),畢竟一間新校,要說服外 ...
我從來不知道原來有學校會有 full time career councillor, 真細心,亦很有用。

‹ 上一主題|下一主題