用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局指不排除15/16年度擴大跨境學童專屬校網 ...
go

教育局指不排除15/16年度擴大跨境學童專屬校網

http://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=692823&csid=261_341

教育局指不排除15/16年度擴大跨境學童專屬校網

24.01.2014 15:26

教育局表示,不排除在一五一六學年擴大跨境小學生的專屬校網,應付更多跨境生,會優先考慮新界西北地區,包括可能納入荃葵青、沙田及深水埗,至於學校是自願抑或強制參與,要視乎今年跨境校網的運作和剩餘學額。免費幼稚園教育方面,教育局說,不同幼稚園的租金差異很大,若全數資助津貼,會被人認為令業主得益,亦對納稅人不公平。有意見提出向幼稚園資助劃一金額,但不指明用途。教育局長吳克儉說,女教師林慧思事件,校方已向當局提交報告,而局方報告亦接近完成,會考慮在預算案發表前提交給行政長官。

深水(士步)之後,下一站。。。仲唔係九龍塘?!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ha8mo 發表於 14-1-24 16:51
塘定城呀?

樂善堂同耀山幫到手喎
九龍塘又好, 九龍城又好, 到中學都係同一個網....

如果樂善堂同耀山都無埋, 咁41網仲多人去咗黃大仙?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:ha8mo 的帖子

深水埗都唔夠自己用, 點比單双非

引用:Quote:奥脫福+發表於+14-1-24+16:44+http:/

原帖由 ha8mo 於 14-01-24 發表
塘定城呀?

樂善堂同耀山幫到手喎
城和塘是同一小學網:41。

唔好再爭論係塘定城喇。。。睇下教育局對「41」的定論好過喇!

九龍城、九龍塘、筆架山道、廣播道、美東邨、曉薈
Kowloon City, Kowloon Tong, Beacon Hill Road, Broadcast Drive, Mei Tung Estate, High Place

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:教育局指不排除15/16年度擴大跨境學童專屬校網

超低能!
起幾間双非跨境學校把啦!(或用廢校)! 佢哋又同聲同氣,又唔駛話比人歧視,大個咗變精神病都少啲啦!仲可以同一程度,唔駛追得咁辛苦!

亦唔駛我哋咁辛苦!

可惡!

回覆:奥脫福 的帖子

回覆:奥脫福 的帖子

不如送佢地出國啦,把鬼政府

大家要快D搬去港島南區先得

政府再系咁,我主張大遊行,反對雙非入侵,反對政府無能

荃灣本身都要借位, 點俾佢地呀, 留返二寶俾佢地就差唔多

回覆:chrischeung 的帖子

其實個問題係現在有一班唔喺香港住嘅學童要喺香港讀書,收佢地嘅學校點解一定要北區,或者新界呢?其實全港學校都有呢個義務,或者權利!何不開放予全港學校自願提交學位名額?再集合成一個網給跨境學童選擇!
對學校而言,邊D學校收唔夠學生都可申請,任他位於長洲、南丫島;或是名校如:領x or x島,都比較容易收多D學生。
對學生而言,今天他們大多從陸路入境,受影響是北區;難保出年,大多跨境學童搬曬去澳門,天天搭船有上環入境,那受影響的便成了中西區;再過兩年,跨境學生去曬臺灣住,天天有保母飛機來港上學,那受影響的便成了東湧及青衣!

###以上說法確實有點誇張,但不無道理!

Irismammy 發表於 14-1-24 18:49
超低能!
起幾間双非跨境學校把啦!(或用廢校)! 佢哋又同聲同氣,又唔駛話比人歧視,大個咗變精神病都少 ...
同意啦
d 細路唔使咁辛苦, 路途咁遠

引用:Quote:Irismammy+發表於+14-1-24+18:49+超

原帖由 豆豆B媽 於 14-02-04 發表
同意啦
d 細路唔使咁辛苦, 路途咁遠
讚成,伛地同聲同氣,程度又差唔多,資原容易分配

都話係羅湖邊境起一間"China International School" 一條龍, d 單非同雙非入晒去,請d 外藉老師, 收返三五千一個月, 咁張證書都係香港教育局發的, 咁咪得囉

香港納稅人供養長大到老到死的一班幸運人士................