用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 入讀了和富的家長俾意見
樓主: man6088
go

入讀了和富的家長俾意見

回覆 swiss_2046 的帖子

本人見解 :

現在連李小FB 群組的確比過往也靜了很多很多.

主因是 新一屆家教會不希望 在 facebook 專頁問  問題

如有家長須要要幫忙或須跟進的事項 必須經 電郵形式. 才會收到回复

所以很多家長覺得 在 facebook 專頁內問野,
家教會可能是不理會的.

因此放棄了那平台

轉而在 各級別群組 或 各班的whatapps group 內討論

或直接打去學校了解待复...

引用:其實這個post+早幾天已經看了,是沒有打算

原帖由 acw 於 14-01-29 發表
其實這個post 早幾天已經看了,是沒有打算回,不過看見上一位回覆你說到這裏靜了很多,因此才回此post 你問 ...
你嘅回復好詳盡吖!多謝你寶貴的分享!

回覆:入讀了和富的家長俾意見

今年入李小都難了,每一年比一年難,最好當然要裝備自己小朋友才有機會

引用:剛剛看了,你小孩是讀普通幼稚園,𣎴

原帖由 acw 於 14-01-29 發表
剛剛看了,你小孩是讀普通幼稚園,𣎴用擔心,我小孩一樣不是讀英文幼稚園,一樣有機會讀到李小!

...
而家報讀李小愈來愈多,學校收生都會愈來愈要求高! 講真以前無咁多人選李小,因唔多出名,現在知名度太增,派位好,多人想入,學校收生要求自然要提升

引用:請問需要考証書嗎?見很多家長K2開始考英文

原帖由 kittytyl 於 14-03-08 發表
請問需要考証書嗎?見很多家長K2開始考英文、普通話証書,真心問有冇用

...
考普通話証書,其實可以對普通話對答有幫助! 今年李小好似收3張証書,如果無証書,唔多唔少有少少影響

我覺得卦

引用:Quote:原帖由+kittytyl+於+14-03-08+發表請

原帖由 jamlee309 於 14-11-10 發表
考普通話証書,其實可以對普通話對答有幫助! 今年李小好似收3張証書,如果無証書,唔多唔少有少少影響

我 ...
記得聽過幾間直資小學校長提及証書一事,全部口徑一致,都表明作用不大,如面試理想,未必會睇小朋友有啲咩証書,但在最尾果幾位考生中作“西”選時,証書就起到作用喇。

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-11-10+發表

原帖由 yeeyeey2k 於 14-11-10 發表
記得聽過幾間直資小學校長提及証書一事,全部口徑一致,都表明作用不大,如面試理想,未必會睇小朋友有啲咩 ...
唔多唔少都有d用,其實攞cert過程,係訓練小朋友與老師對答,面對其他人表演,訓練之一

引用:Quote:原帖由+kittytyl+於+14-03-08+發表請

原帖由 jamlee309 於 14-11-10 發表

我 ...
其實交表時已經要收成績表,學校portfolio,填獎項活動等。我報咁多間, 呢間係唯一一間填表時亦要填學校地址。
如果唔睇, 交黎填黎做咩?
我感覺李小進取了很多。應該是好事。

回覆 leung-baby 的帖子

我小朋友都係n 無,咩證書都無,英文唔叻,但都考到李小正選,由此可見,面試表現最重要,如小朋友外向,溝道能力強,同主動會較為著數

我小朋友都係得兩張普通興趣班證書,英文唔叻,父母學暦唔高,亦只係讀有學卷幼稚園,但都有幸考到李小正選,由此可見面試表現好重要x2

面試當然重要,但証書都有少少作用

應該係話,李小好抗拒收有証書嘅小朋友,怕他們會走挂。

引用:應該係話,李小好抗拒收有証書嘅小朋友,怕

原帖由 carynmama 於 14-11-22 發表
應該係話,李小好抗拒收有証書嘅小朋友,怕他們會走挂。
有好多人講李宗德面試唔收好叻學生,話驚佢地走,但我覺得奇怪,間間鍾意收叻學生,唔通收唔叻既學生影響學校咩

我見萊恩都收好多。。基本上讀得呢間十居其89都多証書加英普水平很高。。應該不太關叻唔叻事掛
利申:仔仔確實唔叻。。可能就係咁符碌收左

其實我囡都讀英普幼稚園, 証書亦唔少, 在幼稚園攞學業獎,有幸李宗德收,雖然有九龍區小學offer,但我都會李小,因我鍾意教學模式! 有好多家長介懷,數學唔係英文教,但諗多一層,數學打好基本底,中文教完,容易理解左,到小四用英文教,反而容易上手,容易理解

回覆 jamlee309 的帖子

九龍區邊間呢?

Daddy 係李小的親善大使.

見到今年報名15-16上寫明"毋須交個人檔案"只收取幼稚的學習歷程副本!!甘到時in時真係真接睇小朋友表現