用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派咗考試卷, 勁唔開心!
樓主: hellohelloruby
go

派咗考試卷, 勁唔開心! [複製鏈接]

回覆:囝囝mama 的帖子

唔係細仔,八月生日!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:5tgb 的帖子

等我試下先,thanks!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:coco_lam725 的帖子

K希望我個仔好似你個仔咁,下學期會好d  la

我覺得有可能係樓主小朋友考試時有些題目唔明係咩意思,又或者明D唔明D,所以有可能靠估,所以做錯,不竟現在先係一年班,有D字睇唔明都有可能。好似我仔仔咁,都有類似事發生,平時功課識分左右,但居然到考試會掉轉咗,我問返佢點解,佢話睇錯題目意思。

我自己覺得如果是可以自己教的, 第一個考試唔得已應在第二個考試時改到, 因P1的考試內容好少,在2考前 應好易追番去全級的中位平均數, 科科及格左右,  (要考頭幾名就不同),

但如果發現好有困難的, 相信不只是欠溫的問題, 況且棲主已有私補同去做功課. 所以我覺得有點放多功夫亦未能改善之感,

所以樓主可以多留意小朋友的學習模式, 如是否"耹聽"之類的卷特差, 因專注不足的小朋友好難在此類取分. 另外一份數學卷需要多久完成, 限時之後錯多少等, 等你同專業人仕談時有些實質的數字. 因就算你可以排到心理學家, 他們都是要靠你形容平時的行為以做判斷, 所以家長同學校的意見會佔評估的好大部份.

回覆 hellohelloruby 的帖子

係咪幼稚園太淺?

回覆:poodlema 的帖子

係呀,幼稚園係好淺!

hellohelloruby 發表於 14-1-23 17:08
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...

哇, 乜個老師咁架? 即使考得唔好, 做老師既應予以鼓勵, 並不是做這些動作囉!

我家姐大仔同你囝囝一模一樣,幼稚園時唔覺有問題,但家姐果時大意,冇同個仔打好基礎,其實幼稚園唔額外教下個小朋友的話,小一是比較難掌握。Anyway,佢check過冇學障,但只有少少專注問題,我家姐一直比老師閙左6年,但佢兩公婆+姑姐+補習老師都一直有幫佢,溫既時候識,派返黎只係緊緊合格(即係話佢只係用短暫記憶免強記)

囝囝依家中二,情況仍然一樣,多數緊緊合格,有d差少少合格。佢根本冇興趣冇動力讀書,讀書補習對佢黎講只為應付父母,補習時只望時間快d過,一d問題都唔想問。。。

我諗。。。可能從小開始用真正既活動教學才可對佢有幫助吧!

讀書真係好靠自己, 每人有書緣他有不書緣, 但不代表無前途, 好多成功人都無書緣, 只有頭腦緣

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

不明!

仲有,講出黎好似多餘,但以我觀察e生仔既情況,媽媽你要多加注意你囝囝既責任感。可能獨生子吧(當時),皇帝唔急太監急,我e生仔個人冇責任感,做任何事都求求其!

hellohelloruby 發表於 14-1-23 16:50
回覆 judy 的帖子

智力問題真係似父母? 因為c6細個讀書都係咁差, 但我唔係lor, 我讀書都中中地ga! ...

唔係, 小朋友智力一定唔係似父母! 因為我細個讀書好叻, 阿女真係緊緊合格。

其實現時改善學習遲緩或注意力不足,一般都以講故事,玩遊戲,之後再問之前的故事內容去激發注意力。由於很花時間,故單靠改善課程是不足夠的,成績未如理想,自己學下做專家啦!如玩完都記得故事內容,就加深故事情節或加入學術,希望幫到孩子。

回覆 skkeung 的帖子

Hehe,sorry, 我講解能力比較差! 我家姐話佢冇興趣冇動力讀書加上專注力較差,讀傳統名官校太填鴨,可能係錯誤選擇。當然,這只屬猜測。

回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

No worries! Talk to teacher and fine out how he behaves in school. Every child is different. Try different method but don't give up!

唔知考大學時會不會問,小學考第幾?

小一應該仲係老師讀卷,佢點唔識法?錯字定唔明問題定點?

有冇自己起卷比佢做?

改正識可以只因為老師係學校講過答案

回覆:hellohelloruby 的帖子

平時同佢温習時訓練下佢自己一個人做模擬卷,唔好理佢

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

我個小朋友幼稚園時我都無點理佢,學校的功課做完就算,除非寫錯,或者寫得真系慘不忍睹,一般我都唔會要求佢擦過重寫.因為唔想佢太辛苦,想要個快樂童年.所以K3見家長時,個班主任都同我地講讀小一的話要加把勁,否則會跟唔到.當時我都幾sad,擔心自己系咪害咗阿囡.
點知小朋友讀上小學後都幾生性,系小一上學期個適應期要成日提住佢,之後都幾自覺.成績屬於中上,D字亦得寫靚咗.
依家佢自己放學後自己在家做功課(因為我系PT MAMA),自己溫默書,唔識D題目會做個標記等我地放工返來教佢(依個方法佢自己諗出來嘅).而我地放工返來就同佢檢查功課,檢查嘅意思系只檢查有無做,有無做漏,而唔檢查有無做錯.因為如果佢做錯咗,我地叫佢改佢只會改完就算,下次一樣會繼續錯,而俾老師寫個大大的X,佢會上心好多.而且考試溫書時我地會知道佢有邊D題唔識,可以再同佢重點溫.
佢每日都會睇電視,基本上做完功課溫完默書,佢D時間就自己分配,想玩玩具,睇電視,睇書,完全由佢自己.
可能因為依一點,佢覺得有快D做完功課溫完書嘅動力.因為佢試過唔專心無做晒D功課,結果要做到三更半夜兼且無得玩無得睇電視,自己都識得話後悔.

魚兒小寶貝  除左家長培養,小朋友本身性格亦好重要。你小朋友咁生性,真係戥你高興!  發表於 14-1-28 15:41
‹ 上一主題|下一主題