用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派咗考試卷, 勁唔開心!
樓主: hellohelloruby
go

派咗考試卷, 勁唔開心! [複製鏈接]

回覆 longlokma 的帖子

我都有同佢講過, 讀書係自己, 你第時想做xxx, 就要比心機讀書呀等等......
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 長生不老 的帖子

所以勁唔開心, 唔知點教, 唔識教!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 長生不老 的帖子

又唔係唔理佢, 唔同佢温習, 已經去咗補習, 自己亦有同佢温, 但個結果都係咁......

回覆:派咗考試卷, 勁唔開心!

樓主比心機,努力!

hellohelloruby 發表於 14-1-23 17:08
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...

呢個老師好傷人自尊心呀, 如果學校入面大部份老師都係咁我會勸你搵過第間學校, 一個小朋友連自信心都無讀咩都無用.

little_yolky  好無品的老師!  發表於 14-1-24 16:12
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 hellohelloruby 的帖子

頂住,你都頹的話,小朋友更失方向。

我反而覺得要留意下有冇讀障或專注力不足等問題,以前p1阿仔有兩三個同學試後發現的……那些小朋友真係努力左都係不合格的,很需要師長的體諒。如果不是,慢慢來吧!针對弱點加以練習,仲有大把時間追

回覆:hellohelloruby 的帖子

有什麼醜?

不如睇下佢答左d乜, 可以推斷死因, 例如掉轉答即係解錯题

對呵, 我見過好幾個case,個小朋友有學障+專注力不足, 溫書時因為佢地好似好定, 坐足一小時都不會動, 即時問都識,  但出來的成績可以得十多分, 派返券佢漏又有, 不做又有, 佢家長都要求社工幫忙, 不過有排等...

佢可能臨塲唔得,但其實佢係識嘅。係咪太緊張?溫得唔熟?

會不會個小朋友太攰根本發揮唔到?學之前有個姊妹講,熄晒電視專注溫,每日 15-20分鐘已經好好。同埋,堅守每日睇電視不可多過 1小時。就算無聊時,他可以睇圖書、玩玩具......等等。總之唔好開電視,包你有成效!

佢係咪細B?

hellohelloruby 發表於 14-1-23 16:53
回覆 longlokma 的帖子

我同佢温習時一d d ok ga, 不過有d教極都唔識就會放棄咗, 我覺得係佢冇專心冇認真 ...
即係不是智力問題啦!就算係你都唔可以怪佢

醒目開學勳章

hellohelloruby 發表於 14-1-23 17:08
回覆 魚王 的帖子

我睇過份卷唔深, 上次家長日, 個班主任豎起尾指向住我個仔話佢考第尾 (事實係尾二), 所 ...

而家好多老師只為份人工,無愛心

我仔舊年小一,可能佢人慢熱,又未適應,開學2個月,都未測驗,考試過,有次搵班主任了解我仔在校情況,

佢無lala叫我同仔搵補習,我答自己跟

後來考試後家長日,佢話我仔成績好,問我係咪落左好多心機,我心諗唔通指意你

回覆:CALVEN 的帖子

我感覺個班主任只鍚d成積好的同學仔,成積唔好唔會多理,你就好la,個仔成積好,好羨慕!

回覆:jojoplanet 的帖子

就係唔係智力問題就唔知點解佢考得咁差,同埋擔心會被趕出校!

回覆:careysum 的帖子

八月唔算細b

‹ 上一主題|下一主題