用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???   [複製鏈接]

精英班共有3班,包括有中普班E班(家長默認的精英班)及4-6年級的A,B班(學校在簡報會介紹)

薔薇花 發表於 14-11-28 13:49
精英班共有3班,包括有中普班E班(家長默認的精英班)及4-6年級的A,B班(學校在簡報會介紹) ...
或者都係一樣, 除中普班E班外, A班會編全級八十名內又無入中普班既同學入, 剩餘就編入B班...
其實A班都有些成績會好過E班, 但因或者唔想"普教中"所以唔選中普班讀...

Ronanmama 發表於 14-11-27 23:17
有冇家長可以分享小一功課情況?最後一堂導修課是否用嚟做功課? 如果target小兒中規中矩(懶媽一名)有冇話仲 ...
功課量多少,人人定義不同,你不如到仁立網頁看看每天的家課冊啦。導修課可以做功課。
我都係懶媽,小兒冇補習。

引用:+本帖最後由+薔薇花+於+14-11-28+13:58+編

原帖由 薔薇花 於 14-11-28 發表

精英班共有3班,包括有中普班E班(家長默認的精英班)及4-6年級 ...
太多家長在乎係唔係精英班。其實無咩用。精英班都未必升到好多家長心儀既林護。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

點會冇用呢?雖然精英班學生未必入到心儀中學,但可以肯定的是,精英班學習風氣會比普通班好。

引用:Quote:原帖由+薔薇花+於+14-11-28+發表本帖

引用:仁立好多去林護。林護係成績好的學校,操得

原帖由 Jane1983 於 14-01-23 發表
仁立好多去林護。林護係成績好的學校,操得好行,同鄧顯一樣,係全港係吾出名的。我都係因為有個女,周圍收 ...
有大約幾多入林護

Jane1983  無細數,都係聽朋友講  發表於 14-12-4 19:48

引用:點會冇用呢?雖然精英班學生未必入到心儀中

原帖由 kenzo 於 14-12-04 發表
點會冇用呢?雖然精英班學生未必入到心儀中學,但可以肯定的是,精英班學習風氣會比普通班好。

...
依家讀緊中普班, 我覺得學校讀書學習風氣好好, 就算唔係中普班都好好。家長都好緊張小朋友學業成績, 對家長同小朋友有小小壓力。

仁立有中普班,精英班,普通班。論功課量中普班>精英班>普通班。一般來說,中普班比精英班每星期多7份(+/-2份),又比普通班多約10份(+/-2份)。不過如向老師查詢,大都會說功課量是一樣,但如有時間將一個月的功課量去比較,你會發現中普班比普通班最少多40份!!!就算小朋友手腳快,其實完成功課後都無咩自由時間來閱讀或玩,特別係高小。

至於學習風氣我就覺得一般,特別係精英班,因一大疊功課要完成,何來時間看書?相反普通班因少功課可進行大量閱讀,只可惜大多父母掛住揾食,未能協助令他們提高閱讀興趣導致成績沒有多大提高!

引用:仁立有中普班,精英班,普通班。論功課量中

原帖由 仔仔錫錫你 於 14-12-05 發表
仁立有中普班,精英班,普通班。論功課量中普班>精英班>普通班。一般來說,中普班比精英班每星期多7份(+/- ...
可能而家初小啦,  功課量都可以接受。好多在職媽媽都因為想全心全意照顧小朋友所以連份工都辭掉。不過真係要睇家庭狀況, 家家有本難念的經。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-01-23+發表仁

原帖由 superccc 於 14-12-04 發表
有大約幾多入林護
2014 年有32人入林護。網頁都有寫。

引用:有冇家長可以分享小一功課情況?最後一堂導

原帖由 Ronanmama 於 14-11-27 發表
有冇家長可以分享小一功課情況?最後一堂導修課是否用嚟做功課? 如果target小兒中規中矩(懶媽一名)有冇話仲 ...
我姨甥讀緊小一,家姐話每日用半小時完成功课,默書考试不難,暫時讀得好輕鬆!平時三点放學,星期五二点,好正!

回覆:PUIPUI2000 的帖子

Thanks for sharing.

引用:Quote:原帖由+Ronanmama+於+14-11-27+發表

原帖由 PUIPUI2000 於 14-12-06 發表
我姨甥讀緊小一,家姐話每日用半小時完成功课,默書考试不難,暫時讀得好輕鬆!平時三点放學,星期五二点, ...
最仁立都好輕鬆。

引用:Quote:原帖由+Ronanmama+於+14-11-27+發表

原帖由 PUIPUI2000 於 14-12-06 發表
我姨甥讀緊小一,家姐話每日用半小時完成功课,默書考试不難,暫時讀得好輕鬆!平時三点放學,星期五二点, ...
依家讀仁立,輕鬆好多, 唔太多功課, 程度適中,有林護backup。KTS都小功課,但程度深。選對讀仁立。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

已pm.

回覆:仁立小學 vs KTS ???

仁立上林䕶,音樂強!

回覆:仁立小學 vs KTS

看到補習社貼出仁立小學小二一名學生的成績表(匿名),全班第二,全級60, 講開同個朋友傾,他是仁立舊生,他說十幾廿年前都已經係分精英班,佢小一至小三係非精英班,年年考第一,小四入左精英班變左考第尾,嗰兩年成日俾人笑。我唔太清楚係咪好多津校會分精英班。分精英班尼樣野真係有好有唔好,如果仔女叻入到维持到梗係好,學校所有資源谷晒入精英班。

:wave:

回覆:happyapple 的帖子

我估學校對精英班返而用少d資源?因為有阿爸阿媽幫手起勁咁谷

All_is_well    發表於 15-4-2 09:06

引用:我估學校對精英班返而用少d資源?因為有阿

‹ 上一主題|下一主題