用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???  

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-07-21+

原帖由 Bigtaoc123 於 15-07-22 發表
除學術外,其他野都重要既。學生除學課本知識外,價值觀,身心發展, 社交...........種種都比學術重要得多 ...
原來價值觀,身心發展,社交禮儀都要學校教? 從乜野可以看到呢?從課外活動嗎?

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+15-07-22+發表

原帖由 lightingchung 於 15-07-22 發表
原來價值觀,身心發展,社交禮儀都要學校教? 從乜野可以看到呢?從課外活動嗎?

...
其實每個人都知道,學生係學校既時間好長, 教職員同學既行為會影響到學生既價值觀,禮貌等等,所以選校要全面,以孩子為考慮點,不可以只用學術作為選校既單一考慮,作為家長要諗野全面d,要有獨立思考。如果選校咁簡單,就等於去街市買菜一樣。買菜可能仲難,要左選右選。獨立思考好重要,未必人人做到。

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+15-07-22+發表

原帖由 lightingchung 於 15-07-22 發表

...
其實每個人都知道,學生係學校既時間好長, 教職員同學既行為會影響到學生既價值觀,禮貌等等,所以選校要全面,以孩子為考慮點,不可以只用學術作為選校既單一考慮,作為家長要諗野全面d,要有獨立思考。如果選校咁簡單,就等於去街市買菜一樣。買菜可能仲難,要左選右選。獨立思考好重要,未必人人做到。

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-07-22+

原帖由 Bigtaoc123 於 15-07-22 發表
其實每個人都知道,學生係學校既時間好長, 教職員同學既行為會影響到學生既價值觀,禮貌等等,所以選校要 ...
咁真係要全面d,最好計埋家長和同學質數。

引用:兩間都係學術為重,比其他野沒意思,我會看升

原帖由 lightingchung 於 15-07-21 發表
兩間都係學術為重,比其他野沒意思,我會看升中比例,基本上KTS完勝

引用:兩間都係學術為重,比其他野沒意思,我會看升

原帖由 lightingchung 於 15-07-21 發表
兩間都係學術為重,比其他野沒意思,我會看升中比例,基本上KTS完勝
仁立每年升中有30~32個左右升林護。上圖為kts升中資料,學校網頁可搵到。kts升中之中學,如妳所講,以學術,比其他野無意思, 邊間可以和林護相比呢!

eaubobo 發表於 15-7-7 19:27
KTS!
謝謝提供資料!

(私立) 九龍塘學校
升讀一線直資中學人數: 57, 比例: 57/102=55.88%
升讀一線官津中學人數: 34, 比例: 34/102=33.33%

升讀一線中學人數: 91, 比例: 91/102=89.22%

派位詳情:
中學名稱
人數
喇沙書院       
拔萃男書院       
拔萃女書院       
協恩中學       
聖保羅男女中學       
聖保祿學校       
德望學校       
聖保羅學校       
聖士提反書院       
英華書院       
華英中學       
何明華會督銀禧中學       
東華三院黃笏南中學       
旅港開平商會中學       
匯基書院(東九龍)       
保良局顏寶鈴書院       
福建中學       
香港管理專業協會李國寶中學       
保良局羅氏基金中學       
旺角勞工子弟學校        2
九龍塘學校(中學部)       
瑪利諾修院學校       
英華女學校       
華仁書院(九龍)       
香港華仁書院       
聖公會林護紀念中學       
順德聯誼總會胡兆熾中學       
伊利沙伯中學       
聖羅撒書院       
真道書院       
沙田循道       
陳兆民       
優才(楊殷有娣)書院       
九龍真光女書院       
林大輝書院        1
鄧鏡波學校       
丘佐榮中學        1
迦密中學        1
寶血上智書院        1

希望你係30個當中

米已成炊~楼主的選擇自有她的考量,口舌之爭又何苦?

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-07-21+

呢個post 唔係KTS VS 仁立嗎? 幾時變成仁立表揚POST?
再借用HKPAPA 的數表
http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D3&page=13
(65網) 仁立
參考EK會員資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1389083

http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1389083

參考務報告P.5:
http://www.yanlaap.edu.hk/yl/report/year13-14.pdf

2013-2104年度小五共167人, 估計小六人數不變

升讀一線直資中學人數: 8, 比例: 8/167=4.79%
升讀一線官津中學人數: 85, 比例: 85/167=50.9%

升讀一線中學人數: 93, 比例: 93/167=55.69%

英中派位情況:
升讀學校       
人數
林護        30
陳兆民        9
蕭明        12
全完        4
順德聯誼總會李兆基        8
善德        9
安柱        2
伍若瑜        2
羅傑承(一九八三)        1
保祿六世        1
荃灣官立        4
皇仁        1
何耀傳        2
瑪利諾修院(中學部)        1
沙田崇真        1
SPCC        1
DGS        1
聖保祿學校        1
港大同學會書院        2
匯基(東九龍)        3

引用:呢個post+唔係KTS+VS+仁立嗎?+幾時變成仁立

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-07-22+

原帖由 alanwong238 於 15-07-23 發表
你引用左啲唔update既資料,今年最新數字係59.9%升英中,詳情可以自己去睇下

...
我仲以為係100%

回覆:仁立小學 vs KTS

100%?有邊間小學保證有?

2boba  天神嘉諾撒學校、嘉諾撒聖瑪利學校  發表於 15-7-23 13:33

咁真係要全面d,最好計埋家長和同學質數。
Del

回覆:仁立小學 vs KTS

(((原来此post以變成利表揚仁立post嗎?)))我説學術升學比仁立強,就要説要社交,價值觀比較? 我悔氣説不如比較埋家長和同學質素(因為無可能比吧)。原來可以用資源少(你又知你是校長?老師?)及成績好等如家長質素高(個比較曲到圓)。igiveup: 跟住又説選校要注重品德,莫非會有學校不注重嗎?而且兩間都是好學校。

利申:不是KTS家長