用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???   [複製鏈接]

alanwong238 發表於 15-3-30 15:16
hkpapa, 我覺得你好雙重標準喎,林護有20分既學生你就話未必入到資助學士課程,反而其他學校既20分,或甚至 ...
事實上林護沒有提供任何官方資料說明入讀degree course比例(只有JUPAS比例), 所以我認為不適宜作假設性推斷話佢一定有幾多%學生入讀degree course.

起碼其它學校有白紙黑字說明入讀degree course既資料. 至於可信性又是另一回事.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

alanwong238 發表於 15-3-30 16:18
你最尾果句未免太不負責任了,既然明知有啲學校公佈既數據存有互相矛盾既地方,點解還要繼續照單全收,繼續 ...

可知你在EK是個有聲望的人

嘩! 呢句言重了, 我諗我只係EK既一個厚多士啫

至於你話"學校公佈既數據存有互相矛盾既地方", 就上述學校既資料嚟講, 其實好難証明是否真係有予盾.

當然, 好似你咁有研究, 就可能會搵到一D值得懷疑既地方, 但始終我地沒法証實到D咩.

有少部份學校資料係明顯有予盾, 我亦曾在升中版指出過, 但大家唔覺得係有乜特別問題.

就攞番出嚟講下, 關於林護且一辦學團體另一間"神校"SPCC
- 校網公佈有23人考IBDP
- 校務報告P.12, IBDP student: 27, 但在底部有說: F6(IB) 20 students...... 20 學生取後22個3大offer

咁到底SPCC有幾多人考IBDP? 20? 23定27?

呢D就係可見而又有明顯有既予盾(錯誤)既地方. 如果再推以廣之, 甚至可以"懷疑"SPCC整份校務報告資料既真確性添!

無必要為一D我地根本沒法証實既野去拗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

alanwong238 發表於 15-3-30 10:38

陳兆民既三成幾就一定計埋副學士同高級文憑啦

稱陳兆民為「英中」對於我呢位畢業生黎講都有d汗顏(在目前陳兆民係
透過減班而開全英文班),如果話佢係「著名英中」我就直頭想搵個窿黎
娟!

不過無錯係我畢業的年代陳兆民同林護又唔係爭好遠既,可惜之後大家分
道揚鑣者。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-3-30+16:46+編輯

也是, 得到咩結果先係重點

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-3-30+16:46+編輯

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-03-30+發表本帖

原帖由 naughtybj 於 15-03-30 發表
陳兆民同林護又唔係爭好遠既⋯係咪真
多年前嘅林護真係中上級數嘅學校,跟蕭明、安柱、荃官等同一級數,多年以後已變成炙手可熱嘅名校真係令人佩服及意想不到!

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-03-30+發表

naughtybj 發表於 15-3-31 07:59
「1996-2001年,該校(林護)連續五年的會考及格率及連續三年的入大學率達到一百個百分比。其中大部分的學 ...
那些年,會考已經籂走咗一半以上學生,加上不少地區名校都有收生要求(如外校生要達至少24分,原校生要達20分才收),上到中六自然係精英中既精英,入U率高D都好正常

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-3-31+07:59+「1

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-03-30+發

原帖由 naughtybj 於 15-03-31 發表
「1996-2001年,該校(林護)連續五年的會考及格率及連續三年的入大學率達到一百個百分比。其中大部分的學 ...
相信妳並非成長喺葵涌一帶,仲記得80年代當我小學時有親戚升中派咗去林護但因為自己係天主教徒而最後選擇保祿六世,近年佢自己都講笑話如果今時今日就唔使諗,梗係林護啦。那些年林護雖然係好學校,但只係跟其他同區一線中學平起平坐,並非好似宜家咁超然。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-03-31+發表

naughtybj 發表於 15-3-31 09:40
5年100%噃,自然?!你又好似有點⋯
以前中六中七, 不少學校得番2班, 只有60人左右, 如果個班仲要係會考24分以上既學生, 去到HKAL, 差極有個譜呀?

而且以前考HKAL既日校考生, 只有~24,000(加埋重讀等都係約30,000), JUPAS學位有近14,000, 即係入大學機會有58%(或~50%)成; 而且只要達最低標準(All pass), 入大學機會更有~80%. 所以以前學校達100%入大學率, 應該比今時今日要達60%容易 (依家DSE考生有~60,000, JUPAS學位依然都係14,000左右).

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-3-31+09:40+5年

naughtybj 發表於 15-3-31 10:56
「以前學校達100%入大學率, 應該比今時今日要達60%容易 」咁今時今日70%可能等於以前150%⋯ok la, ...
我只係想講, 以前個Pool細D, 去考HKAL既學生平均質素高D (起碼要過到HKCEE呢關), 機會自然高D.

當年我都識好幾個入咗名中既小學同學, 全部會考墮馬, 最後有D要重考先升到中六, 有D索性去讀TI.

alanwong238 發表於 15-3-31 10:39
naughtybj講緊20年前,即199X年後既野。而你講30年前既野,所以大家既睇法會有些小出入。問返啲長輩,係80 ...

(我講緊既係我小學年代) 80年代多數住葵涌居民都來自公屋又有幾個細路,當然會揀屋企最近又最好學校。住葵盛/葵芳既林護當然係首選跟住係蕭明,住石籬既就會係安柱跟住係保祿六世,所以年長一輩咪會對自己果區既好學校有更深印象囉。如果去問石籬年長一輩居民,佢地都會話安拄係石籬一帶好出名,但今時今日既林護就已經一支獨秀。
如果問下葵盛年長一輩居民當年有九華同林護選擇,佢地會選擇邊一間? 當年林護雖然出名,但只限區內,如果今時今日,佢既學術水平已好過九華。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-3-31+11:24

Soundervolt 發表於 15-3-31 11:14

(我講緊既係我小學年代) 80年代多數住葵涌居民都來自公屋又有幾個細路,當然會揀屋企最近又最好學校。住葵盛/葵芳既林護當然係首選跟住係蕭明,住石籬既就會係安柱跟住係保祿六世,所以年長一輩咪會對自己果區既好學校有更深印象囉。如果去問石籬年長一輩居民,佢地都會話安拄係石籬一帶好出名,但今時今日既林護就已經一支獨秀。

我當年也是心儀林護,只是我班主任「迫」全班頭三名的選荃官,我才被迫於
無奈放四中為第二選擇。(結果只有考第一的才去到荃官,其餘的都去四中)

黎到呢一代,我唔否認佢林護既學術水平好過九華,不過讀書又唔係剩係講學
術,計入其他因素九華仍然是我首選。

Soundervolt  所以我剩係比較學術水平   發表於 15-3-31 14:10

hkpapa852 發表於 15-3-31 08:42

那些年,會考已經籂走咗一半以上學生,加上不少地區名校都有收生要求(如外校生要達至少24分,原校生要達20分才 ...

對,以四中為例,五班中五超過l80人,上到中六得番兩班五十幾人。

‹ 上一主題|下一主題