用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立小學 vs KTS ???
樓主: Bigtaoc123
go

仁立小學 vs KTS ???   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kenzo+於+14-11-25+發表仁立b

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-27 發表
每年都有約6成仁立畢業生升讀英中。(英中唔等於Band one). 升林護佔整體學生18%左右 , 約每6個學生一個升林 ...
咁大約幾多 % 升 band 1?

引用:Quote:原帖由+Bigtaoc123+於+14-11-27+發表

alanwong238 發表於 15-2-18 07:29
其實每年都差不多有六成b1,當中無啲直資假英中。
無啲直資假英中? 李國寶, 德信已經唔係屬於B1既直資英中

還有陳兆民, 全完是否真的屬於B1英中呢? 我不確定

校網有公佈仁位2014年升英中比例有: 59.1%

如扣除李國寶, 德信, 仁立2014年升讀B1中學比例有: 56.2%

如再扣埋陳兆民, 全完, 仁立2014年升讀B1中學比例只有: 47.5%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-2-18+07:29+

alanwong238 發表於 15-2-18 14:04

以陳兆民為例,升本地大學都有三成幾,同名牌九華差不多

以四中畢業生身份講,我的母校竟然被冠以同名牌九華差不多,實在羞愧得令我
難以致信!

subb    發表於 15-3-27 11:49
Yanamami    發表於 15-2-18 14:36
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+15-2-18+14:16+編輯

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-02-18+發表

原帖由 alanwong238 於 15-02-18 發表
啲直資假英中佔仁立升中比例非常小,(相對其他學校,如馬灣基慧)。
另外陳兆民及全完亦是本區普遍同意及接 ...
大多數人都認為陳同全完係b2頭既英中。

回覆:Bigtaoc123 的帖子

alanwong238 發表於 15-3-27 00:57
成為英中的條件

一所公營中學能否成為英中,除了視乎教師使用英語教學的能力及學校提供的支援措施外,更重 ...
所謂B2英中, 其實好普遍, 差唔多區區都有

而且你有留意個3個組別就知其實學校係有方法維持英中. 只要85%好生屬於第一和第三組別, 即英語能力較強.

呢個所謂評估, 主要係參考中一學生既Pre-S1英文科成績

所以有部份邊綠"英中", 自行時會盡量多收"英語水平高"的學生 (但學生整體學術水平未必係高)以維持英中地位. 只不過日後以DSE成績嚟睇, 就不能被列作一線中學啫

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:仁立小學 vs KTS

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-27+00:57+

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-27+00:57+

回覆:仁立小學 vs KTS ???

仁立上林䕶,音樂好!

回覆:仁立小學 vs KTS

樓主唔係偷懶,唔計學術,音樂或體育攞過咩獎,佢哋網頁多數有得睇,自己search吓啦。

alanwong238 發表於 15-3-28 10:21
我會以荃灣既1C王少清和九龍區的2A陳瑞祺佢比較。

DSE 3322 王少清 66.9%   陳兆民 65.4%  陳瑞祺 53.5%
又俾D入讀本地大學學士課程比例大家參考:林護: 5x%
陳兆民: ~35%
陳瑞琪: ~30%

德雅: ~40%
瑪神, 聖類斯: below 30%

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+10:21+

引用:Quote:alanwong238+發表於+15-3-28+10:21+

alanwong238 發表於 15-3-28 11:54
請問你林護5X%升大學係邊度搵,我計過林護經jupas入政府資助大學應該有76%

...
5X%係指升讀"學士學位課程", 唔係入大學率. 呢個數字係幾個月前升中版會員有份資料登出嚟, 不過依家未搵得番

經JUPAS入既, 除咗學士學位課程, 其實有不少"副學位課程(如副學士, 高級文憑), 所以JUPAS比率不等於入讀學士學位課程.

尚有不少自資學士學位課程係不經JUPAS的(如樹仁, 明德的課程, 三大中亦有不少).

‹ 上一主題|下一主題