用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一讀默
樓主: lauwingtai
go

小一讀默  

下, 要有咩準備?..間間唔理神唔神, 錯字都執架啦!  而且我覺得小一中DICT來講, 程度唔算深.

好多學校, 一開始便是背默了!

唉....我預期個女讀普通學校, 不過我估到時我都係一齊由頭學過.....

幾十年前學既俾返晒老師啦~ 應該頭段我就算跟佢功課返黎都係會話寫錯~

hkpapa852 發表於 14-1-23 09:23
"逛"字明顥錯在狗爪邊的一撇穿了,"看"字不太確定, 個人覺得比較合理原因是第一劃是寫了"斜"而不是"撇"

有 ...
Sorry there is no stroke name "斜"

我女K3,讀happy school,中文字一樣有比老師執話錯(我比佢交前睇過覺得OK)。我自己寫開的筆順,有d原來亦吾啱。

其實成件事如果係發生係我小朋友身上,可能連晩飯攞出來同C6講都吾會,好小事,亦吾關神吾神校事。

arthurl 發表於 14-1-22 23:21
回覆 lauwingtai 的帖子

逛 - 犭 , 第二撇不穿.  
看 -  , 是四劃 , 撇是一撇過 ,全字九劃 .

老師認真 - 讚!

只是正常 , 不用'誇張'的標題.

---------------------------------------------------------------

看 -  , 是四劃 , 撇是一撇過 ,

撇 , 劃 .

劃 .常.

我都重記得 , 當年老師教了兒也'教'了我.

引用:我女K3,讀happy+school,中文字一樣有比老

原帖由 Jane1983 於 14-01-23 發表
我女K3,讀happy school,中文字一樣有比老師執話錯(我比佢交前睇過覺得OK)。我自己寫開的筆順,有d原來 ...
同意,完全唔關神校唔神校,大把傳統學校係咁架啦

一個教學認真的老師也應該這樣做

回覆:喇X小一第一次讀默, 家長選「神校」前的心理準備

我覺得哩個LS 老師好仔細認真 ! 尤其是看字的筆順不對, 我看了幾次都沒見,  LS 是抽入去的, 大家程度不一,  冇人一百分我相信好正常.  樓主個小朋友做得好好啦, 如有嚴師是幸運的事.

我的小朋友在英小, 中文老師亦好認真看錯字,有時抄詞語, 幾個的最後一個會錯, 他們亦發現要學生改正, 試想想幾十人, 幾十個字, 真是辛苦了老師.  

其實 我地身為家長, 有時好久不用手寫中文, 好多都不記得如何寫, 又有寫法同我們當年的不同了.  有時又有當年不會有人同我地改筆順, 所以一直都錯, 所以真的要一路學習.

我個仔現在K3都捉得好緊,佢呢排都係洗海獅、海豚呢D字,次次都有比老師捉寫得唔好!

Thanks for explaining.

我D中文屎到冇人有……個女K1,學校借的故事書我都識唔哂……

我只可以講我死梗la

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-01-23+發表吹

原帖由 boomGi 於 14-01-23 發表
最難教嘅係家長
同意

johnnywalker 發表於 14-1-23 13:11
我細女o個間都算係頂級名校,幸好無d咁既事發生,我終於明白點解其他人話呢間係愉快學習既學校。 ...
You are so lucky!

引用:+本帖最後由+arthurl+於+14-1-22+23:24+編

原帖由 arthurl 於 14-01-22 發表

回覆 lauwingtai 的帖子
但樓主仔仔個看字冇問題喎

thanks for sharing

引用:想問喇x算是神校?

原帖由 cykk 於 14-01-23 發表
想問喇x算是神校?
不算,讀神学的才是神校

pino 發表於 14-1-23 14:21
但樓主仔仔個看字冇問題喎.
--------------------------------------------------------------
先棟後'斜' , 再細看笫二個字有紅筆糾正.

JE0608 發表於 14-1-23 10:50
下, 要有咩準備?..間間唔理神唔神, 錯字都執架啦!  而且我覺得小一中DICT來講, 程度唔算深.

好多學校, 一 ...

既然在這板 .,也說說......
同意LS教程度唔算深. ---不過考得深 .
尤其小一.二.

通常叩門的 , 都是讀高一級以上 ,  全級頭三. 也是名校.

Kv 都一樣嚴格!