用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cath PN Interview
樓主: Panbb
go

St Cath PN Interview   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-02-21+發

原帖由 konew720 於 14-02-21 發表
如果係度講左,今日同聽日in既人有準備,咪即係減低自己個仔囡入讀機會。又點會有人肯講。

...
小朋友到時肯做先算啦!另外,學校可能每天轉故仔呢

Applemaamaa 發表於 14-2-21 09:27

跟本standard嘢,知都冇用
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:St Cath PN Interview

問卷内容:印象中大概如下
1.平時同小朋友相處會做乜?
2.對學校有乜期望?
3.有無報其他PN班?咩學校?
4.幣~唔記得
5.如小朋友在街發皮四你會點處理?

另一分享: 先坐低玩一陣玩具,然後入房,小朋友坐前面、家長坐後面填問卷。老師唱了一首歌,講故事,問生果名,把生果放進指定顏色的碟.  老師講故事問書中的物件,小朋友拿餅乾說謝謝

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-02-21+發表如

原帖由 Applemaamaa 於 14-02-21 發表
都係,同埋呢d要睇平時你同小朋友做咩。冇得一兩日train到。

回覆:lui 的帖子

同組有一小朋友坐底即喊,即刻被老師請離開班房了

回覆:Applemaamaa 的帖子

昨日面試内容大致如你所講,我再補充多少少啦!希望幫到各位!只限一位家長進校内,其他陪人在外面等。
登記後會安排小朋友坐枱玩(觀察會否爭玩具或打人),我嗰轉不算耐,玩咗約5分鐘就叫入房(小朋友應該要推chair及將玩具放回原位), 之後入interview間房,8~10小朋友坐前面,家長坐後面。 老師先唱歌(太陽伯伯),逐個小朋友叫出去將其中一件指定物件(傘,波,魚,海星)放入顔色箱(紅黄藍緑), 拿書仔講故事(好似去海灘),又再逐個叫出去,老師指在書中某東西問係咩物件, 跟住叫所有小朋友一齊起身做下動作(扮游水週圍行),坐低後再逐個叫出去送餅講thank you. 及ByeBye。全程約10分鐘可完成,家長在後排填問卷(5條問題我覺得夠時間填)

引用:同組有一小朋友坐底即喊,即刻被老師請離開

原帖由 aprilmom 於 14-02-21 發表
同組有一小朋友坐底即喊,即刻被老師請離開班房了
無辦法。
如果唔係對其他小朋友唔公平,有d小朋友會跟住喊。

我係想話如Applemama所講相同

引用:昨日面試内容大致如你所講,我再補充多少少

原帖由 nicamchan 於 14-02-21 發表
昨日面試内容大致如你所講,我再補充多少少啦!希望幫到各位!只限一位家長進校内,其他陪人在外面等。
登 ...
小朋友識自己出去答問題?定有老師帶?

回覆:konew720 的帖子

老師叫小朋友自己行出去(2~5步咋)

引用:老師叫小朋友自己行出去(2~5步咋) +

老師叫小朋友自己行出去(2~5步咋)
8掛問下,多唔多小朋友無反應?

多謝無私分享。

另外如果選了英文&Mandarin的,是怎樣interview的?

我囡肯行出去,但唔識答人問題囉,仲呆望老師!算唔算叫做有反應?不過眼見老師好有笑容及耐性,會問多幾次先,如仍無反應或唔識做,老師會幫少少。例如小朋友唔識自己攞餅,老師會遞1包比小朋友拎住

我組有1個唔敢行出去囉!

登 ...
中文定英文?

有冇家長提示小朋友行去老師度?
我驚阿女唔知發生乜事..

引用:冇人肯分享,就咁講“我in咗”,check+in+

原帖由 Applemaamaa 於 14-02-21 發表
冇人肯分享,就咁講“我in咗”,check in 咩! 嘅然冇人願意分享,就等我轉貼吧:

登記後會安排小朋友坐枱 ...

欣賞你唔自私,謝謝!

登 ...

欣賞你唔自私,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題