用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四中文差,點算?
go

小四中文差,點算? [複製鏈接]

阿女今年小四,中文科剛期考完,閱讀&語文運用得66分,寫作等70分,驚佢遲d唔合格,唔打好個底,唔知點上中學,請問知唔知係馬鞍山邊度有d好既中文補習班呀?

0    0    0    0

回覆:小四中文差,點算?

成積唔好,就要補習?··

kathylo 發表於 14-1-22 11:24
阿女今年小四,中文科剛期考完,閱讀&語文運用得66分,寫作等70分,驚佢遲d唔合格,唔打好個底,唔知點上中 ...

中文差是無辦法的, 唯一補救途徑係多閱讀, 這是不二法門。可能不是一年兩年可以看到成果, 但是持之以恒, 一定會見到有明顯的進步的。補習只是教小孩子走偏門, 學習答題技巧, 對於真正改善中文水平, 是沒多大用處。短期可能見到分數高了, 但我們眼看的卻是DSE。

回覆:little_yolky 的帖子

其實佢都睇書,所以閱讀能力唔差,但理解能力就好差,你叫佢讀全篇文章出來,可以讀到9成既字出來,發音無錯,但問佢篇文章講咩野,佢就講唔出,叫佢講每段大概講咩,又講唔出,所以佢考試係錯閱讀理解,詞語填充,標點和錯別字,若閱讀理解係選擇題,佢就答對

回覆:skkeung 的帖子

咁有無好介紹?最好係馬鞍山

回覆:kathylo 的帖子

唉,我就係驚佢應付唔到dse,若dse只係計睇書數量就好啦,但睇昨天新聞,可能會加入文言文入中文dse既考試,到時佢識睇篇文,但連普通中文都唔理解,死得

買閱讀理解習作比佢做!只是睇書,自己不會問自己問題,理解唔到或錯誤,實屬正常。

回覆:小四中文差,點算?

做閱讀理解,加上你同佢解釋,唔洗乜野都話搵補習既!

回覆:hotingmum 的帖子

系,必須要解釋番,如果唔系冇乜用架!

我囡差不多,小四,今次閱讀卷67,作文79.她也是會讀,不理解及貪快,沒用心諗。字感差,錯字多。

其實我上年暑假已經發現問題,囡囡在暑假又超級得閒,在朋友介紹下,夾到個姐姐跟幫下中文,其實我看到有少少進步,看文章快左,識字多了,理解好似好了一些。但錯字仍多,成績看仍沒進展。囡囡都愛看書,但不至是書迷,在太多東西吸引她時,她末必選看書。近來,已成功把她再拉回來,看書多了。我個人感覺我有信心把她拉起,但需多一點時間。補習有沒有幫助,我覺得能幫輕一下我,迫孩子多做多寫多看中文,囡囡也不是太有心機,成日叫悶。最終媽媽也要自己跟進,按孩子性格教及陪看書。如她可追上或這個姐姐不教就不會再請。

回覆:natnatbaby 的帖子

就係我兩公婆都要返工,平常無時間教,星期六又要主攻默書測驗,而且我有兩個女,根本無多餘時間教大女中文,我有買練習比佢做,叫佢做,佢就話無時間,所以過咗上學期,本練習都係未做過,所以先打算幫佢搵補習,人地教佢會上心d

你也要小心她沒心機上補習班
‹ 上一主題|下一主題