用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
樓主: 执子之手414
go

真心希望小朋友可以學簡體字  

引用:Quote:原帖由+janetlam74+於+14-01-22+發表

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
而家好多香港人都會寫簡體,我想由頭學是我的想法同自由,在香港亦唔止我一個。你系度叫想學簡體的人去拿綜 ...
人哋用比喻啫,用意只係指出其荒謬,唔係真係叫人咁做。無論寫繁定簡,記住,閱讀理解係好重要㗎!

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 pandamommy 於 14-01-22 發表
人哋用比喻啫,用意只係指出其荒謬,唔係真係叫人咁做。無論寫繁定簡,記住,閱讀理解係好重要㗎!

...
叫我小朋友學簡體不如叫我小朋友去打劫? 呢啲比喻先荒謬,教唆犯罪系犯法的。啲人講野過分就唔好幫他兜啦!

如果考試是無所謂的話, 我都不介意小朋友在"中學" 學簡體, 學多一樣野無壞, 己有小學的底, 相信簡體有它的用處 (看大陸書, 考試快些), 大左學亦不致寫白字.  
但如果小學已學, 相信會影響學繁體, 因較易較快, 不是太好了.  

执子之手414 發表於 14-1-22 15:54
系我講錯,其實我系想講他的詩,因爲用晒“thy,thee”,所以以前學的時候覺得好難。

...

其實呢幾個字真係好普通, 好多中學校歌都有...唔使出動專家...我不是想評論你英文程度, 只係想講, 小朋友學習不能怕困難貪方便, 把標準設得太低, 得益的會是學生嗎?

至於實用性, 而家睇電視都用語音辨識添啦, 使鬼等二十年. 有眼鏡, 遲d 個個做霍金, 郁下粒眼球都控制到好多物件。唉...還好仲有咁多家長支持正體字!

以前我都會講繁體字, 但原來真係有些有心人, 將佢演譯成 "繁複" 貶義咁去"宣傳", 所以我從此只會講: 正體字, Traditional Chinese.

可以用文化做好事,亦可做壞事,簡體字嘅出現,本義係提升中國文字普及,減少文盲,壞影響係有,但無須要上綱上線去踐踏呀?

人民幣未飊升前,大量簡體字嘅優質書籍,被華藉學者,家長看為文化新大陸,可解,質素高,價平囉

我不多發言,路過還是忍不住。
一向贊成多學東西,學好繁體之餘學簡體可以接受。
但撫心自問,要走向"取代"的方向,說簡體比繁體如何優越和適合時宜
對不起這是概念易轉,僭越文化
恕不能認同

更難認同效能之見,若說修學歷史文化之類用繁體 其他因要達到具效能不需"咁高層次"用簡體便成
我覺得猶如教小朋友在老師長輩面前要高尚風雅,對著老弱就不用"咁乖"真我個性盡流露又如何
嘩!作為人母的我自己都覺得接受不來,豈能如此教子!

另外,說要寫得快點
我條件反射想到,
人是否應為縮短吃飯時間而不要再嘴嚼來吃,以後用喝來填飽肚子就成?
是否應穿著衣服洗澡來縮短洗衣時間?

我們是否真用某些方法來縮短固中時間?好像在灌輸為求目的不擇手段似的。

P.S.
我一直支持漢語拼音和普教中,我全篇都是用漢語拼音打出來的。我也不抗拒簡體。
作為人母,凡是對孩子成長最好的都應讓他學習,但不是為求讓他功利走捷徑為目的,硬說簡體好過繁體真不能接受。不喜勿插。

Jane1983    發表於 14-1-22 22:24
Music is my Life, my Love, my Everything,

繁體簡體並存沒有問題
正如普通話廣東話一樣
只是不要極端說成某種一定優越和要取代另一種
硬銷最惹反感
全部都懂就最好
Music is my Life, my Love, my Everything,

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

這是中華文化的精髓,為何要學簡體呢?

番大6慢慢讀囉:;pppp::;pppp:

不知所謂:;pppp:

外籍小朋友都學寫繁體中文,點解本地小朋友要開倒車走去學殘體字?
如果覺得文字太複雜,不如學原始人畫符號算了,何必要學寫字。

执子之手414 發表於 14-1-22 16:20
呢段野網上流傳左好耐啦。 我明呢個觀點,但我覺得無必要。語言是溝通的工具,想要知出處亦可以學,個人認 ...
如果系出于兴趣自学繁简体,个人认为无问题,不过请不要以《我为您好》为理由,将一己意愿强加别人身上。本身工作关系,近二十年都于沪港两地跑,至今都不懂写简体,不过一样无碍与国内同事沟通,阅读国内报纸、公司通告及编制财务报告等。

btw,以上几只简体字我系用国内《紫光华宇拼音输入法》打的,以现今科技想打繁简体其实无需去特别学。

执子之手414 發表於 14-1-22 13:39
英國人唔學美式串法,因爲她們是唔同國家。
同國家無關。
加拿大用英語及法語,無人在法語區說要學英語因為英語易D。

其實好簡單,咩地方便學咩地方的主流字。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yschou18 發表於 14-1-22 18:23
http://blog.sina.com.tw/jarstin/article.php?pbgid=759&entryid=630469

化繁為簡,將複雜的字與簡單的字 ...

我支持正體字,我以前中學考試如果寫簡體,會當錯字!

老師都識簡體字,但唔會寫比學生睇!

覺得學生學得困難,是否覺得小朋友能力不足?但一代一代教下來,邊個真係學唔識?就係因為這樣的文字,都能學懂,所以中國人的頭腦好聰明!但輸就輸在做人態度唔好!總想走捷徑!

其實,真係唔明你開呢個帖嘅用意。 為省時?心痛小朋友花太多時間努力去寫字?咁點解唔叫小朋友學寫文言文?最精簡。。。其實你絕對可以叫小朋友寫簡體字,但你有冇諗過這裡是香港,學校接受嗎?黙書可以嗎?所以,還是接受現實吧。現在香港係用繁體字,希望你20年後仲流連EK嘅話,開帖我們仍然用緊我們努力維護嘅廣東話同繁體字。

學loveDD話齋
聽-听(無耳又點去聽?用口聽?)
無心又點去愛?
其實簡體字好多都莫明奇妙。

很多國際學校都是用簡體字學中文,的

引用:很多國際學校都是用簡體字學中文,的

原帖由 bebelee 於 14-01-23 發表
很多國際學校都是用簡體字學中文,的
但他們作此選擇的原因是為了減輕功課或學習擔子嗎?他們的目標學生是本地主流港人孩子嗎?