用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
樓主: 执子之手414
go

真心希望小朋友可以學簡體字   [複製鏈接]

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有需要快速記事時用,但唔可代替本來嘅字。

係唔「介」意人用,打漏字。

引用:晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有

原帖由 pandamommy 於 14-01-22 發表
晌我心目中,簡體字有如寫速記,我唔意人有需要快速記事時用,但唔可代替本來嘅字。

...
所以我認為一定要先學好繁體字!

我真心希望自己的孩子學好繁體字。

掉轉咁講,如果我小朋友讀嗰間小學幼兒園唔係教寫正體字:,我一定轉校!

回覆 执子之手414 的帖子

好心你去研究下英文先啦,睇Shakespeare,外國中學都原文啦!
其實如果你想快想方便,點解要用簡體字呢?直接用漢語拼音咪得囉
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生,廠空空,麵無麥,運無車,導無道,兒無首,佇無腳,飛單翼,湧無力,有雲無雨,開關無門,鄉里無郎,義成凶,魔仍然是魔。」

為了方便,無需學字,以後錄音便算了。

Yanamami  咪喺~~~象形文字仲有d意思。  發表於 14-1-23 00:00

引用:回覆+执子之手414+的帖子 好心你去研究下

原帖由 HKTHK 於 14-01-22 發表
回覆 执子之手414 的帖子

好心你去研究下英文先啦,睇Shakespeare,外國中學都原文啦!
系我講錯,其實我系想講他的詩,因爲用晒“thy,thee”,所以以前學的時候覺得好難。

引用:中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生

原帖由 loveDD 於 14-01-22 發表
中文簡化的荒謬:「親不見,愛無心,產不生,廠空空,麵無麥,運無車,導無道,兒無首,佇無腳,飛單翼,湧 ...
呢段野網上流傳左好耐啦。 我明呢個觀點,但我覺得無必要。語言是溝通的工具,想要知出處亦可以學,個人認為無衝突。

身邊人亦好多同我想法一樣,但原來上到呢度,甘多唔同意見。同大家辯論亦另我睇到好多唔同想法,以前只系在新聞見到人抗拒簡體字,身邊無人甘抗拒。香港是民主地,大家都有權堅持己見。我想小朋友學簡體唔代表我想她偷懶,唔代表唔想她學好中文。時代會變遷,如果有興趣,20年後再post一次,可能到時一切如舊,亦可能有了變化。

引用:而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件 ...
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由也不足以支持討論。

尊重你堅持己見的自由,但不要期望有太多的認同。

其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就兩面不是人啦..

bee918  可以. 80年代會考已接受半繁半簡  發表於 14-1-22 17:13

引用:其實考試局接不接受半繁半簡?+我的時代應該

原帖由 HaYi 於 14-01-22 發表
其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就 ...
好似中學以上可以寫簡體字。有錯請糾正。

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 huba 於 14-01-22 發表
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由 ...
x2

引用:其實考試局接不接受半繁半簡?+我的時代應該

原帖由 HaYi 於 14-01-22 發表
其實考試局接不接受半繁半簡? 我的時代應該不可以, 現在不知如何了, 如習慣全簡可能都好, 最慘是半繁半簡就 ...

就好似中文用普通話來教,兩頭唔到岸

little_yolky  終於有同道人了, 奈何心儀學校用普通話教中文。  發表於 14-1-22 17:15

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 huba 於 14-01-22 發表
確實有小朋友的功課量大及學習擔子重,但原因並不在於所用的中文字體,閣下將兩者連上實太牽強,所謂的理由 ...
係囉,好牽強! 我個人覺得好似硬sell 簡體字咁囉,但無說服力。

执子之手414 發表於 14-1-22 14:43
我講的系“原著”,你有無睇過架? 如果無就搵來睇下,你睇得明我寫個“服”比你。我又無話全部野都改用簡體 ...

"Shall I compare thee to a summer's day. Thou art more lovely and more temperate." = "Shall I compare you to a summer's day. You are more lovely and more temperate". 其實不一定難.

擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...
日日返工都辛苦架, 去攞綜緩或打刧岩晒!

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+14-01-22+發表其實考

引用:擔子真係又幾重既~走捷徑最舒服...日日返工

原帖由 janetlam74 於 14-01-22 發表
擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...
而家好多香港人都會寫簡體,我想由頭學是我的想法同自由,在香港亦唔止我一個。你系度叫想學簡體的人去拿綜援同打劫,教唆犯罪呀?學簡體同你有仇嗎?

janetlam74  在香港,無人想看想學,我們只有被迫~有無人可以尊重下香港人的文化?!!  發表於 14-1-22 17:43
janetlam74  在香港亦唔止我一個......哈哈哈!!!  發表於 14-1-22 17:31

引用:擔子真係又幾重既~走捷徑最舒服...日日返工

原帖由 janetlam74 於 14-01-22 發表
擔子真係又幾重既~
走捷徑最舒服...

‹ 上一主題|下一主題