用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
go

真心希望小朋友可以學簡體字  

而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件事。

繁簡字對比:
幾-几      體-体      龍-龙       聲-声       醫-医

義-义       雙-双        歸-归        點-点         驚-惊

懮鬱-忧郁       匯豐-汇丰        烏龜-乌龟     邊-边

變-变     個-个      聽-听……

呢啲例子簡直數不勝數

w_y  用簡體, 害了下十代!  發表於 14-1-22 10:42

引用:而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件 ...
不如唔好返正常學校,有一些學校用親近大自然來學習,學習上很輕鬆。你開這個帖簡直係《廁所點燈》

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 h2013 於 14-01-22 發表
不如唔好返正常學校,有一些學校用親近大自然來學習,學習上很輕鬆。你開這個帖簡直係《廁所點燈》 ...
我開這個貼是想討論下學簡體同繁體的利弊,我主張學簡體都純粹為左小朋友可以輕鬆啲,為何同返唔返正常學校扯上關繫? 講野唔好甘極端,我是想睇下大家的想法,不是你所謂的《厠所點燈》

國內曾經有個名人(忘記名字)發表文章,說要感謝台灣及香港的華人,可以將中國人最精華的文化,包括文字,美德,修養保留下來。回看國內大部分人的素質,哪些普遍值得人自豪?有機會學繁體字真的要珍惜!

:-) waiwai

學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆, 唔學中文中史, 送外國點都輕鬆D.
如果為小朋友好, 一定要學好正體字, 唔該你睇下溫家寶悼邵逸夫的墨寶。 簡體, 我地又叫殘體. 想中華文化香港文化死快D, 那就去學吧! 個人認為, 識睇簡體即可, 學業上萬不可用簡體學習, 連李光耀都會後悔的事, 你還去做?

引用:那回偉大的祖國讀書吧! +

原帖由 Gerard 於 14-01-22 發表
那回偉大的祖國讀書吧!
唔好盲目地甚麼事都将香港同内地分開講,而家講的是中文,中國人的中文,連外國人學中文都是學簡體,為甚麼香港唔應该學?唔該,唔好将這件事講到政治化,好唔好?

唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來

醒目開學勳章

引用:學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆

原帖由 w_y 於 14-01-22 發表
學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆, 唔學中文中史, 送外國點都輕鬆D.
如果為小朋友好, 一定要學好 ...
我覺得學簡體唔代表是想中國文化死,書法家寫毛筆死,自然是寫繁體。但生活中有幾多個是書法家? 保留中國文化? 你不如寫返象形字,甲骨文,講返文言文,用晒“之呼者也”? 文化重的是字裏行間的意義,不是字體。

引用:唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來

原帖由 zuzu888 於 14-01-22 發表
唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來
你可以用繁體解释到所有中文字系點來嗎?我相信全中國都搵唔到幾多個可以。用返象形字啦,完全解释到。

醒目開學勳章

我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但要識簡體字,上到中學,中史長篇大論,識寫簡體字真係可以慳好多時間作答

不喜勿插

yeungma  我廿幾年前中學時, 都想寫簡體字, 快丫麻  發表於 14-1-23 13:34
JTBGX  聽過中三學生講,老師會要他們寫簡體,以節省時間。  發表於 14-1-22 11:44

以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,一套簡易的文字的確可加快普及速度,簡體字才有生存空間。但繁體字才是中文的精髓,千萬不要讓孩子放棄學習漂亮的繁體字。

引用:我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但

原帖由 CrabPincers 於 14-01-22 發表
我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但要識簡體字,上到中學,中史長篇大論,識寫簡體字真係可以慳好多 ...
考中文會計,如果寫繁體好容易不够時間答完,但寫簡體就會有充足時間。
循序漸進的方法很好。

引用:其實你有冇打算返大陸發展你的事業?帶埋孩

原帖由 ha8mo 於 14-01-22 發表
其實你有冇打算返大陸發展你的事業?

帶埋孩子上去
點解又同大唔大陸有關呢?

引用:以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,

原帖由 sugarnana 於 14-01-22 發表
以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,一套簡易的文字的確可加快普及速度,簡體字才有生存空間。但繁體 ...
但系我見到香港人寫中文通常都寫得唔靚wor😓

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+14-01-22+發表其實

原帖由 执子之手414 於 14-01-22 發表
點解又同大唔大陸有關呢?
因為國內比較容易接觸簡體,如果有心學,只係學校學係不足夠,國內周圍都用簡體字,事半功倍,加油!

其實到佢地中學時我都唔反對佢地學下寫下簡體字...考試可以加快作答..仲有, 睇韓寒, 仲有D有深度的中國作家的書都可以..

不過大前題係一定要學好繁體字先...學好繁體字..簡體字只係簡化左個字..再學唔難呀..

如果依家一開始就學簡體字, 唔識繁體字, 咁就好似學英文只學don't, I'm, can't, b/f, cop......雖然好多時做野都會咁寫, 不過一開始唔會咁學law..

Yanamami    發表於 14-1-23 08:40