用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 還有2個月DSE
樓主: yanyan-mummy
go

還有2個月DSE [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-1-25 18:49
聽講佢地三班理科以往maths大多數同學攞到5或以上,所以妳仔一定掂.

我囡凈補科數, 其它科目, 叫極都唔肯 ...
我同你講過我仔讀理班?我都吾記得了~我仔數ok, 反而暫時要留意多d中英文~
你囡囡都是理班?如果佢其他科ok ge, 佢又有信心就由得佢吧~

e-app 我要同亞仔商量下先, 佢未必肯報~

冬日勳章 醒目開學勳章

October. 發表於 14-1-25 22:17
之前有叫佢去試吓考, 又係唔肯去.

佢學校又無提供predicted grade, 所以, 程度如何唔知架.
我仔報左英皇中英mock卷試, 比佢感受下考試氣氛

小彬彬 發表於 14-1-25 22:31
你囡囡應該对自己有信心, 你都要对佢有信心
外面天高地闊, 唔知佢信心何來? 我就一d信心都無.

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 22:32
e-app 始終要睇亞仔意願, 佢應該吾係好想...
咁可以等放榜再算, 其實小兒考dse 時都冇報e-app

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 22:36
我同你講過我仔讀理班?我都吾記得了~我仔數ok, 反而暫時要留意多d中英文~
你囡囡都是理班?如果佢其他科ok g ...

阿囡唔係理科班, 數係佢弱項. 佢今晩岩岩計時2個鍾做咗學校上年份maths mock 卷.

小彬彬 發表於 14-1-25 22:55
你覺得恒商點? 讀佢好還是副學士好?

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+14-1-25+22:32+

原帖由 小彬彬 於 14-01-25 發表
亞仔好有信心有offer,就算冇佢都吾肯將就讀佢吾喜歡既科目,不過我就覺得有d危險,除非佢肯改選一些較穩陣科目~

冬日勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+October.+於+14-1-25+23:02+編

原帖由 October. 於 14-01-25 發表
學校派既?我仔都有做上年d mock 卷,不過始終分數吾知點計,好難知最後個grade係幾多~

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 23:02
亞仔好有信心有offer,就算冇佢都吾肯將就讀佢吾喜歡既科目,不過我就覺得有d危險,除非佢肯改選一些較穩陣 ...
可以等放榜再算, 如果成績理想可以進取, 不理想便要保守, 始終要睇"送"食飯

冬日勳章 醒目開學勳章

小彬彬 發表於 14-1-25 23:08
可以等放榜再算, 如果成績理想可以進取, 不理想便要保守, 始終要睇"送"食飯
...
對~現在暫時進取左, 不過呢科係佢興趣, 始終未考過公開試, 未知出到去與人比較成績會如何,
所以都做好改選準備~

October. 發表於 14-1-25 23:00
你覺得恒商點? 讀佢好還是副學士好?
恒商記得有d BK 定長話唔錯, 但我唔知好唔好, 只知副學士HKUSPACE 幾好, 小兒學校老師都推薦
小兒考果陣時冇考慮副學士, 但一早報左台灣的大學和一間大陸學校打底

yanyan-mummy 發表於 14-1-25 23:12
對~現在暫時進取左, 不過呢科係佢興趣, 始終未考過公開試, 未知出到去與人比較成績會如何,
所以都做好改選 ...
亦有可能出來的成績超理想, 可以再進取一d..........

小彬彬 發表於 14-1-25 23:18
恒商記得有d BK 定長話唔錯, 但我唔知好唔好, 只知副學士HKUSPACE 幾好, 小兒學校老師都推薦
小兒考果陣時 ...
阿囡學校老師都推荐HKUSPACE, 問題係讀副學士如果駁唔入大學, 個人愚見就晒錢白讀了.

October. 發表於 14-1-25 23:25
阿囡學校老師都推荐HKUSPACE, 問題係讀副學士如果駁唔入大學, 個人愚見就晒錢白讀了.
...
上唔返8大可以花d 錢去外國讀, 外國都好多大學收副學士............

小彬彬 發表於 14-1-25 23:30
上唔返8大可以花d 錢去外國讀, 外國都好多大學收副學士............
係唔係top up degree ? 好似香港讀都得.

October. 發表於 14-1-25 23:36
係唔係top up degree ? 好似香港讀都得.
有d不是top up degree, 好似我揾到university of manchester 都有收副學士入2 nd year
http://www.manchester.ac.uk/international/country/hong-kong.htm?page=2

October.  thanks.  發表於 14-1-26 10:57

回覆 ANChan59 的帖子

週六日讀得更勁,所以無可能在那些時間睡過夠。算啦,佢盡力就算啦,讀書吾系一切。

回覆:mummom 的帖子

點都要抖抖!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我個係女,+仲弊!+皆因佢+M+來時會劇痛,+我

原帖由 snoopy008 於 14-01-22 發表
我個係女, 仲弊! 皆因佢 M 來時會劇痛, 我會預備d行氣活血既飲料比佢 M 前飲用. 一來希望 keep 到周期準時, ...
請問有咩好介紹?

‹ 上一主題|下一主題